Η ανοιχτή απειλή και οι λύσεις του Αμερικανού προέδρου
Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργήσει στην κυβέρνηση Τραμπ η έγκριση του νέου προϋπολογισμού από τα δύο νομοθετικά σώματα των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν και τα δύο. Μόλις πριν δύο ημέρες, ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε το ίδιο του το κόμμα ότι σαμποτάρει την κυβέρνησή του και απείλησε να αναστείλει την λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Κεντρικό ζήτημα του φετινού προϋπολογισμού αποτελεί το δυσθεώρητο αμερικανικό χρέος, για το οποίο ο Τραμπ δηλώνει ότι λαμβάνει ήδη μέτρα, τα οποία και θα επεκταθούν πιο εντατικά το 2018. Ωστόσο, η απροθυμία του Κογκρέσου και οι πρόσφατες καταστροφές από τους τυφώνες στα νότια της χώρας (όπου οι ζημιές ανέρχονται σε αρκετά δισ.) έχουν δημιουργήσει “πονοκέφαλο” στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την χρηματοδότηση των έκτακτων υποχρεώσεων που έχουν προκύψει. Η S&P θεωρεί πως οι συνέπειες θα είναι πολύ άσχημες αν οι ΗΠΑ αθετήσουν πληρωμή χρέους: «Αποτυχία αύξησης του ορίου του χρέους θα ήταν πιθανότατα πιο καταστροφική για την οικονομία από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers το 2008 και θα απάλειφε πολλά από τα κέρδη της ανάκαμψης που ακολούθησε», δηλώνει οικονομολόγος του γνωστού οίκου αξιολόγησης.
Ειδικοί υπολογίζουν πως πως ενδεχόμενη αναστολή λειτουργίας της κυβέρνησης θα οδηγούσε σε μείωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,2% για κάθε εβδομάδα που θα διαρκεί. Ομως μια χρεοκοπία θα προκαλούσε περικοπή κρατικών δαπανών κατά περίπου 4% του ΑΕΠ και θα οδηγούσε την οικονομία σε ύφεση. Υπάρχει ο κίνδυνος οι σχετικά ανώδυνες συνέπειες, που είχαν το παρ’ ολίγον κλείσιμο της κυβέρνησης το 2011 και το κλείσιμό της το 2013, να δημιουργούν την εντύπωση πως δεν θα συμβεί κάτι καταστροφικό, αναφέρει το Reuters.
Από την πλευρά τους οικονομολόγοι μιλούν για οικονομικό πόλεμο εις βάρος της κυβέρνησης Τραμπ παρά τα θετικά στοιχεία που έχει δείξει η αμερικανική οικονομία κατά την διακυβέρνησή του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ειδικοί, «Είμαστε μάρτυρες ενός γεγονότος δίχως προηγούμενο: υπάρχει σύγκλιση οικονομικών και πολιτικών παραγόντων που οδηγεί σε πολύ έντονη αμφισβήτηση του κύρους του αμερικανικού δολαρίου ως του κυρίαρχου νομίσματος. Αυτό θα μπορούσε να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τις αγορές καθώς εισερχόμαστε σε μια εποχή χωρίς το φάρμακο της ποσοτικής χαλάρωσης».