της Αλεξάνδρας Γκίτση
Χαμηλότερες κατά 4% θα μπορούσαν να είναι οι τιμές σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, αν δεν είχαν γίνει οι αυξήσεις στη φορολογία. Επειδή όμως η αγορά και η κατανάλωση δεν ζει με τα αν και τα ίσως, η πραγματικότητα είναι πως η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% το 2015, και στο 24% πέρυσι, επιβάρυνε 3-3,5% περίπου το καλάθι, ενώ η αύξηση του ΕΦΚ σε προϊόντα όπως ο καφές, εκτόξευσε τις τιμές στο συγκεκριμένο προϊόν.
Αποτέλεσμα οι τιμές τον Ιούλιο του 2017 να έχουν υποχωρήσει μόλις κατά 1,5% σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 και ένας στους τρεις καταναλωτές (ποσοστό 35%) να δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τις τιμές του σούπερ μάρκετ. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Προϊόντων (ΙΕΛΚΑ) για την πορεία των τιμών του σούπερ μάρκετ.
Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων (είτε εκπτωτικές προσφορές είτε με τη μορφή δωροεπιταγών). Αν στην “εικόνα” συμπεριλαμβάνονταν οι προσφορές τότε οι πραγματικές τιμές στο σουπερμάρκετ είναι 7% χαμηλότερες από τις αρχικές τιμές που μετριόνται στο “ράφι” από την ΕΛΣΤΑΤ, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ.
Σε ό,τι αφορά το μέλλον, στελέχη του κλάδου (αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές) προβλέπουν σταθεροποίηση των τιμών. Συγκεκριμένα το 57% των στελεχών, που συμμετείχε στην τρίτη κυλιόμενη 6μηνιαία Έρευνα Τάσεων του ΙΕΛΚΑ που διεξήχθη από τις 27 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου, δήλωσε πως αναμένει το τρέχον 6μηνο (Ιούλιος 2017-Δεκέμβριος 2017) οι τιμές να μείνουν σταθερές, το 22% αναμένει μείωση και το 21% αύξηση.
Νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Την ίδια στιγμή έρευνα που δημοσιοποίησε χθες η Nielsen για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, έρχεται να επιβεβαιώσει πως οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν από τους πλέον απαισιόδοξους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Ελλάδα ο δείκτης αισιοδοξίας, υποχώρησε το δεύτερο τρίμηνο του 2017 κατά 1 μονάδα στις 52, όταν ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών άγγιξε τις 104 μονάδες, αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016 και στην Ευρώπη τις 85 μονάδες. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ο δείκτης αυξήθηκε σε 22 από τις 33 χώρες, ενώ έμεινε σταθερός σε 4 από αυτές..
Ειδικότερα για την Ελλάδα, το 85% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά, το οποίο ποσοστό σημειώνεται πως είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 63 χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια – 4 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους-, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (35%) και τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (24%), ανησυχίες που ξεχωρίζουν σταθερά οι Έλληνες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Την ίδια ώρα 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, σημαντικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εάν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56%). Ειδικότερα, οι κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων, συνεχίζουν να εντοπίζονται στην μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (68%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (66%), και στα έξοδα για ρουχισμό (63%).
Πηγή: http://www.capital.gr/