Στο τέλος του έτους δεν αποκλείεται να είναι έτοιμες οι αλλαγές στο νέο Ποινικό Κώδικα, τις οποίες εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής. Πρόκειται για αλλαγές που θα αφορούν κατά κύριο λόγο στη θέσπιση ελαστικότερων ποινών.
Ήδη από τις αρχές του Αυγούστου, τα σχέδια Ποινικού Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας παραδόθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τις αρμόδιες Νομοπαρασκευαστικές Επιτροπές. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εργασίες αυτές “είχαν ως στόχο την ορθή και ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης”.
Μεταξύ των σχεδίων του Σταύρου Κοντονή είναι οι αλλαγές στα πλαισια των ποινών, προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με γνώμονα τα όσα ισχύουν εκτός αυνόρων, το υπουργείο Δικαιοσύνης στοχεύει στη μείωση ποινών για σειρά αξιόποινων πράξεων. Όπως άλλωστε, ανέφερε εχθές στη Βουλή ο υπουργός, με αφορμή την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση, ενόψει της κατάθεσης τροπολογίας για την παράταση του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γνωστός και ως Νόμος Παρασκευόπουλου, υπάρχει ήδη στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 105) η πρόβλεψη όαοι έχουν εκτίσει συγκεκριμένο ποσοστό της επιβληθείσας ποινής, να αφήνονται ελεύθεροι. “Έκανε αυτήν την πρόβλεψη ο νομοθέτης, διότι αντιλήφθηκε ότι αυτό το πλαίσιο ποινών είναι υψηλό και δεν έχει να κάνει ούτε με το φρονηματισμό, ούτε με την τιμωρία” υπογράμμισε ο Στ. Κοντονής, κάνοντας λόγο για “εξορθολογισμό” του πλαισίου ποινών.
Μένει πλέον οι τροποποιήσεις αυτές να δημοσιευθούν έται ώστε να φανεί αν θα υπάρξουν αντιδράσεις ως προς τις ακριβείς διατάξεις. Πάντως, οπως έχει ήδη τονιστεί το ζήτημα του νέου Ποινικού Κώδικα, ουδόλως σχετίζεται με την απόφαση να παραταθεί ο Νόμος Παρασκευόπουλος. Σχετική διευκρίνηση ήρθε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος δήλωσε πως “το πρώτο είναι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Και μέσον για να εξασφαλίσουμε αυτές τις ανθρώπινες συνθήκες είναι ο αριθμός των κρατουμένων. Βεβαίως, ο αριθμός των κρατουμένων συνδυάζεται και με το επίπεδο των ποινών που διαλαμβάνονται είτε στον ΠΚ, είτε στους ειδικούς ποινικούς νόμους”, υπενθυμίζοντας ότι πλέον “μπορεί να γίνει δουλειά στις φυλακές και μακροπρόθεσμα να μειωθεί το ποσοστό αυτών που αποφυλακίζονται και επανεμπλέκονται σε αδικήματα”.
Πηγή: http://news247.gr