Στις 6 & 7 Σεπτεμβρίου επισκέφθηκε την Αθήνα αντιπροσωπεία της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή, Ντέιβιντ Χάρις.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στις «σταθερά ενισχυόμενες διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ και Ελλάδας-Ισραήλ» κάτι που τονίστηκε στην συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη με την αντιπροσωπεία της AJC και το προεδρείο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας (ΚΙΣΕ). Ωστόσο, ζητήθηκε και κάτι άλλο!

Όπως γνωστοποιήθηκε από το ΚΙΣΕ, η αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του ΚΙΣΕ κ. Δαυίδ Σαλτιέλ, μέλη του προεδρείου του ΚΙΣΕ και τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών κ. Μίνο Μωυσή, συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τους Αναπληρωτές Υπουργούς Εξωτερικών κ.κ. Ιωάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ, τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ, την Πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα Ιρίτ Μπεν Άμπα και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη.

Εν ολίγοις υπήρξε συνάντηση σχεδόν με όλους!

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζητήθηκαν –και εδώ είναι το ζουμί- ήταν το «στρατηγικό τρίγωνο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ και Ελλάδας – Ισραήλ, η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της ελληνοαμερικανικής και της εβραϊκής διασποράς στην Αμερική, κυρίως μεταξύ νέων ηγετών, η κατανόηση των νέων ρευμάτων μετανάστευσης στην Ευρώπη, εκ των οποίων πολλά διέρχονται από την Ελλάδα, και η ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το Ολοκαύτωμα».

Ζήτησαν λοιπόν την «κατανόηση» – αποδοχή των μεταναστευτικών κυμάτων που κατακλύζουν την Ελλάδα τον τελευταίο καιρό (στην συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμάνοι).

Η αντιπροσωπεία της AJC είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους του ΚΙΣΕ και των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων στην Ελλάδα, κατά την οποία έγινε συζήτηση για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση του αντισημιτισμού, καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα ευαισθητοποιηθεί η νέα γενιά ώστε να συμμετέχει ενεργά στις προκλήσεις της εποχής.

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

ΠΗΓΗ