Ένα άγνωστο περιστατικό με τον μεγάλο βάρδο του ελληνικού τραγουδιού, Στέλιο Καζαντζίδη, τον «τραγουδιστή της Ρωμιοσύνης», όπως πολύ σωστά τον χαρακτήρισαν πολλοί ειδικοί και τον οποίον τραγουδούν ακόμη χιλιάδες εργάτες, απόμαχοι και απόκληροι της βασανισμένης ζωής μέσα στην πολύπαθη ελληνική κοινωνία!..

ΠΕΡΑΣΑΝ κιόλας δέκα ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, Στέλιος Καζαντζίδης, αναχώρησε από τον μάταιο τούτο κόσμο με σκοπό να τραγουδάει πλέον κοντά στους αγγέλους και δίπλα στο Θεό!

Είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να γνωρίσω από κοντά τον μεγάλο αυτό ερμηνευτή και να του πάρω μία συνέντευξη, που μου παραχώρησε την 5η Φεβρουαρίου 1978 σε ένα νοσοκομείο των Αθηνών όπου νοσηλευόταν η λατρεμένη του μητέρα, κυρά Γεθσημανή. Τη συνέντευξη την πήραμε μαζί με τους συναδέλφους μου Γιάννη Σκλαβούνο, κατοπινό υψηλό στέλεχος του αθλητικού τμήματος της ΝΕΤ (τότε ΥΕΝΕΔ) και Ματθαίο Ματθαίου, που μας έβγαλε και τις φωτογραφίες.

Θέλω να κάνω μια εξομολόγηση: Την συνέντευξη αυτή, ο Στέλιος Καζαντζίδης μάς την παραχώρησε από αγάπη προς τους νέους διότι δημοσιογραφικά μόλις που ανοίγαμε τα φτερά μας, αφού ήμασταν ακόμη σπουδαστές της Δημοσιογραφικής Σχολής «Ο Κοραής», που είχε ανοίξει ο κ. Τίτος Αθανασιάδης, διευθυντής της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή».

Δυστυχώς, όμως, η συνέντευξη αυτή δεν είχε την τύχη που θέλαμε. Παρά το γεγονός ότι την πήγαμε σε όλες τις εφημερίδες και τα περιοδικά, κανένας δεν θέλησε να τη δημοσιεύσει διότι ο Στέλιος, όπως έλεγαν, «τα βάζει με τους Εβραίους»!

Ένας εκδότης εβδομαδιαίας καλλιτεχνικής εφημερίδας (ας μην αναφέρω το όνομά του, όπως και τον τίτλο της εφημερίδας του) εκμεταλλεύθηκε το κενό, μας πήρε τη συνέντευξη και την εκμεταλλεύθηκε εις το έπακρον! Γέμισε την Αθήνα με αφίσες που έγραφαν ότι ο Στέλιος Καζαντζίδης παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο έντυπο αυτό, που δημοσίευσε τη συνέντευξη σε δύο συνέχειες, με όλα τα επακόλουθα!

Όπως ήταν επόμενο, ο Στέλιος στενοχωρήθηκε πολύ. Μάλιστα βγήκε και ο Βασίλης Βασιλικός και «μας έσυρε τα εξ αμάξης»» στο βιβλίο του «Η ζωή μου όλη», που αναφερόταν στη ζωή του μεγάλου Έλληνα τραγουδιστή. Δεν αναφερόταν, βεβαίως, επώνυμα σε μας, αλλά είναι αυτό που λέμε στη δημοσιογραφική ορολογία «μας φωτογράφιζε».

Κι όχι μόνο!..

Επειδή ο Στέλιος έκανε μια έμμεση, αλλά σαφή αναφορά κατά του Τόλη Βοσκόπουλου, που τον χαρακτήρισε ειρωνικά «Έλβις Πρίσλεϋ της Ελλάδος», βγήκε αμέσως ο Τόλης και απαντά όχι με τόσο κομψό τρόπο στον Στέλιο, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση άρχισε να παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και πολύ οδυνηρές για μας, που άλλα περιμέναμε και άλλα βρήκαμε μπροστά μας!

Ήθελα να κάνω αυτήν την εξομολόγηση δημοσία όχι για να εξιλεωθώ, αλλά γιατί ο Στέλιος Καζαντζίδης ήταν, είναι και θα είναι για μένα, όπως και για όλους τους Έλληνες, ο τραγουδιστής της καρδιάς και ο ερμηνευτής της ψυχής μας. Και υπό την έννοια αυτή ένα μεγάλο «συγγνώμη» που τον στενοχωρήσαμε χωρίς να το θέλουμε, γιατί βρεθήκανε μπροστά μας «όρνεα αρπακτικά» και «λύκοι άρπαγες» της δήθεν λεγόμενης «δημοσιογραφίας»!..*

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ

[* Παρόμοιο κείμενο δημοσιεύτηκε την 14ην Σεπτεμβρίου 2011 με τίτλο  “Δέκα χρόνια χωρίς τον Στέλιο!..”

ΠΗΓΗ