Τι απάντησε στους Ευρωπαίους

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς επαναδιατύπωσε χθες την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να αποχωρήσουν από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αν οι όροι αυτής δεν αλλάξουν, αντικρούοντας ευρωπαίους διπλωμάτες που πίστευαν ότι είχαν διακρίνει μια αλλαγή στη στάση της Ουάσιγκτον.

«Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με την Συμφωνία του Παρισιού», υπογράμμισε η Σάντερς με mail της.

«Όπως έχει καταστήσει σαφές ο πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) σε αρκετές περιστάσεις, οι ΗΠΑ αποχωρούν, εκτός και αν μπορέσουμε να επανενταχθούμε σε αυτή με ευνοϊκότερους όρους για τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις του Λευκού Οίκου ήρθαν ως απάντηση στην φημολογία που είχε επικρατήσει τις τελευταίες μέρες στην Ευρώπη περί χαλάρωσης της σκληρής στάσης των ΗΠΑ. Την πεποίθηση αυτή δημιούργησε και ευνόησε με δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Τραμπ «μου είπε ότι θα προσπαθήσει να βρει μια λύση μέσα στους επόμενους μήνες», είπε ο Μακρόν στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, αναφερόμενος στις συνομιλίες των δύο ηγετών την εβδομάδα που πέρασε στη γαλλική πρωτεύουσα. «Συζητήσαμε λεπτομερώς για τα πράγματα που θα τον ωθούσαν (σ.σ. να αποφασίσει η χώρα του) να επιστρέψει στη συμφωνία του Παρισιού», πρόσθεσε ο Μακρόν.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ με άκουσε. Αντιλήφθηκε την κατεύθυνση της προσέγγισής μου, ιδίως τη σύνδεση μεταξύ της αλλαγής του κλίματος και της τρομοκρατίας», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν στην εφημερίδα.

«Θεωρώ ότι επίσης βλέπει (στη χώρα του) την κινητοποίηση των πόλεων, των Πολιτειών, του κόσμου των επιχειρήσεων και ακόμη και του ίδιου του περιβάλλοντός του προκειμένου οι ΗΠΑ να παραμείνουν δεσμευμένες στον αγώνα εναντίον της υπερθέρμανσης» του πλανήτη, πρόσθεσε.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τον διάλογο προκειμένου οι ΗΠΑ να (…) επανενταχθούν στο στρατόπεδο αυτών που αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να παίξει το παιχνίδι της πολυμερούς προσέγγισης» στις διεθνείς υποθέσεις, συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

ΠΗΓΗ