Τη «σπηλιά του Πλάτωνα» θυμίζει πλέον η υπόθεση της διάσωσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Μπόλικο σκοτάδι, φευγαλέες αναπαραστάσεις, άπειρες σκιές, απαλυντικές φωτοσκιάσεις, διαρκή… σκουντουφλήματα, αλλά όλοι μοιάζουν να φοβούνται το φως της μέρας μην τυφλωθούν.
Κι έτσι βρισκόμαστε στο σημείο οι αγρότες να πηγαίνουν τα τεύτλα τους στα εργοστάσια, αλλά να μην ξέρουν πότε θα αποζημιωθούν, η διοίκηση να είναι εγκλωβισμένη -και τόσο απροστάτευτη («δεν έχουμε στήριξη από κανένα κόμμα» ψιθυρίζουν)- στις βουλήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και να ψάχνει περίπου 27 εκατομμύρια (για ενέργεια, εργατικά, αποζημίωση καλλιεργητών κ.ά.), ενώ από την άλλη το ενδιαφέρον για την «τραυματισμένη» βιομηχανία να παραμένει υψηλό.
Την ώρα δε που η Τράπεζα Πειραιώς πιέζει να πουληθούν έναντι 60 εκατομμυρίων τα χρυσοφόρα σερβικά εργοστάσια, ένας όμιλος δημοσιοποίησε τις προθέσεις του να αγοράσει ολόκληρη την εταιρεία έναντι 100 εκατομμυρίων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπάρχουν κι άλλες προτάσεις, κάποιοι επιμένουν ότι «είναι και γραπτές», άλλοι ότι το ενδιαφέρον «απλώς δεν είναι μορφοποιημένο», αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη γνωρίζει ότι θα υπάρξει κύμα προσφορών αν δημοσιοποιηθεί σχετική διαδικασία.
Δημοσίως, η εκδήλωση ενδιαφέροντος Βρετανών-Αμερικανών επενδυτών (Kingsley Capital) να αγοράσουν την ΕΒΖ γνωστοποιήθηκε με δηλώσεις (στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) του Χρήστου Φαρμάκη, δημιουργού της κοινοπραξίας και κατόχου ποσοστού 20%.
Το τίμημα
Μάλιστα, είπε πως είναι «φοβερά ευέλικτοι και υπάρχει μεγάλο περιθώριο προκειμένου το αρχικό τίμημα που θέσαμε να αυξηθεί σημαντικά», διευκρινίζοντας επιπλέον ότι «φυσικά το ποσό αγοράς του ομίλου της ΕΒΖ Α.Ε. συνολικά δεν αντανακλά τις επενδύσεις που επιθυμούμε να κάνουμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα».
Μάλιστα, σημείωσε ότι προσπαθούν να κάνουν μελέτη σκοπιμότητας αλλά κάποιοι (;) δεν τους δίνουν τα στοιχεία. Οι επαφές πάντως με την κυβέρνηση, αν και είναι «σε εμβρυϊκό στάδιο», γίνονται σε καλό κλίμα, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι, όπως ο κ. Φαρμάκης ξεκαθάρισε, η κοινοπραξία δεν αποτελείται από επενδυτές «που τεμαχίζουν εταιρείες και τις πωλούν κομμάτι κομμάτι».
Πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας εκδηλώθηκε στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή κρατά ενάμιση μήνα τώρα, και ότι οι επενδυτές ενημέρωσαν για το ενδιαφέρον τους τον εκκαθαριστή, την κυβέρνηση και την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα, στις αρχές Αυγούστου είχαν και συνάντηση με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα.
Το πρόβλημα
Σειρά στελεχών της ΕΒΖ τα οποία ρωτήθηκαν για την πρόταση αρνήθηκαν μεν να τοποθετηθούν καθαρά, σίγουρα όμως δεν ήταν αρνητικοί, ενώ σημείωναν σχεδόν με μια φωνή ότι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή «είναι η εμμονή της Πειραιώς να πουληθούν τα εργοστάσια στη Σερβία».
Καθαρή δήλωση αντιθέτως έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, ο οποίος λέει ότι «με την κατάντια που έχει η εταιρεία βλέπουμε την πρόταση αυτή θετικά. Ας το δει και η κυβέρνηση και ας γνωστοποιηθεί επισήμως για να δούμε τι υπάρχει πραγματικά. Φως όμως από την πιστώτρια τράπεζα δεν υπάρχει».
Κουτσούμπας: Τεράστιες οι ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ε.Ε.
Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας βρέθηκε χθες ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη ΔΕΘ. Συναντήθηκε με τη διεύθυνση του εργοστασίου, το σωματείο εργαζομένων και με σωματεία τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων και συνομίλησε με εργαζόμενους του εργοστασίου.
Ακολούθως επιτέθηκε στη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά και στην Ε.Ε., τονίζοντας πως και στην περίπτωση της ΕΒΖ «επιβεβαιώνεται ότι δίκαιη ανάπτυξη σε ένα βάρβαρο και άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες διαχρονικά, εννοώ τις ελληνικές κυβερνήσεις, φυσικά και τη σημερινή. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην Ε.Ε. για το πού έχει οδηγηθεί η ΕΒΖ, η τευτλοπαραγωγή στην πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, «η πρόταση του ΚΚΕ έχει να κάνει και με άμεσα μέτρα επιβίωσης της ΕΒΖ, σε σχέση με τις τράπεζες, για παράδειγμα την παραγραφή των τόκων, που είναι υπέρογκοι, το σταμάτημα της πληρωμής των δανείων, γιατί δεν μπορούν να πληρωθούν αυτά τα δάνεια, το κούρεμα των δανείων, την εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από άλλους πόρους».
Σχολιάζοντας, τέλος, την πρόταση της βρετανοαμερικανικής κοινοπραξίας για εξαγορά της ΕΒΖ, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μη βλέπετε αυτή τη λογική ότι “τι να κάνουμε, αυτό είναι το λιγότερο κακό, ας επιλέξουμε το μικρότερο κακό μη μας έρθει το χειρότερο”. Πάντα το λιγότερο κακό δημιουργεί το χειρότερο. Αυτό το έχουμε ζήσει».