Με το φόβο της εξάπλωσης της πετρελαιοκηλίδας από το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στο Σαρωνικό λόγω των ανέμων, οι λιμενικές αρχές αλλά και οι εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο της απορρύπανσης, δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν τα χειρότερα.
Από το άκρο της Κυνοσούρας μέχρι τον όρμο των Σεληνίων στη Σαλαμίνα, εκεί που εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της ρύπανσης, καθώς το μαζούτ έχει καλύψει τη θάλασσα αλλά και τις ακτές, επιχειρούν τα συνεργεία των εταιρειών προκειμένου να περισυλλεγούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πετρελαιοειδή και τα απόβλητα και να μην «ξεφύγουν» σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.
Αν θα μπορούσε σ’ αυτή την υπόθεση να καταγράψουμε ένα στοιχείο αισιοδοξίας αυτό είναι ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, με αποτέλεσμα ή σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απάντλησης των περίπου 2.500 μετρικών τόνων καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο της εταιρείας «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε».
Σύμφωνα με πληροφορίες η απάντληση των καυσίμων από το δεξαμενόπλοιο θα κρατήσει αρκετές μέρες, καθώς η ποσότητα είναι πάρα πολύ μεγάλη και η επιχείρηση αρκετά δύσκολη. Η ιδιωτική εταιρεία που θα πραγματοποιήσει το έργο έχει ήδη υποβάλλει το σχέδιό της στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Πειραιά και περιμένει την έγκριση.
Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, μετά απο συνεννόηση του υπουργείου Ναυτιλίας με την πλοιοκτήτρια εταιρία ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Ν.Ε. έχουν σταλεί επιπλέον τρία βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.Επίσης, στην ευρύτερη περιοχή του ναυαγίου συνεχίζουν να επιχειρούν πλωτός γερανός, ρυμουλκό και παράκτια αντιρρυπαντικά σκάφη αναδόχου εταιρείας εργασιών απορρύπανσης.
Στο μεταξύ μιλώντας το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που βρίσκεται στο Λονδίνο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διαρροής καυσίμων από το ναυάγιο, ενώ ανέφερε ότι «ψάχνονται οι λόγοι του ναυαγίου γιατί πάντα υπάρχουν ερωτηματικά».
Κλιμάκιο της ΝΔ στον τόπο του ναυαγίου
Στον τόπο του ναυαγίου βρέθηκε την Τρίτη (12/09) ο Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης μαζί με τον αναπληρωτή Τομεάρχη Χαρ. Αθανασίου, τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κων. Σκρέκα και ευρύτερο κλιμάκιο από τη ΝΔ ώστε να ενημερωθούν για τα αίτια του ατυχήματος, την έκταση της οικολογικής καταστροφής, αλλά και για την διαδικασία απορρύπανσης της ευρύτερης περιοχής της Σαλαμίνας.
Σε δηλώσεις του ο Γ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, ότι η πετρελαιοκηλίδα στη θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Σαλαμίνα είναι τεράστια, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υποστεί σημαντική βλάβη η χλωρίδα της περιοχής. Υποστήριξε ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου Ναυτιλίας για την έγκαιρη απορρύπανση των ακτών της Σαλαμίνας, «ο κίνδυνος να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια οικολογική καταστροφή είναι υπαρκτός» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Ναυτιλίας «για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων, αφού αντέδρασε πολύ καθυστερημένα, αφήνοντας να χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον περιορισμό και τον έλεγχο του μαζούτ που διέρρευσε από το δεξαμενόπλοιο τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας».
Σχολίασε ότι «δυστυχώς, για ακόμη μια φορά τα ανακλαστικά του υπουργείου Ναυτιλίας αποδεικνύεται, ότι δεν λειτουργούν και η ηγεσία του εν λόγω υπουργείου, δεν δύναται να αντιμετωπίσει μια οικολογική κρίση που εκτυλίσσεται λίγα χιλιόμετρα από την έδρα του υπουργείου στον Πειραιά» και έκανε έκκληση υπουργό κ. Κουρουμπλή «να αφήσει τα λόγια και τα αφηγήματα και να προβεί σε απτές πράξεις, που θα επαναφέρουν τη θαλάσσια περιοχή που έχει ρυπανθεί στην πρότερη κατάστασή της».
Τέλος ζήτησε να διερευνηθούν διεξοδικά τα αίτια του ναυαγίου, ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν στους υπευθύνους.