«Να πολλαπλασιάσουμε τις επενδύσεις» καθώς «το κλίμα βελτιώνεται» ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν από την Κέρκυρα οι Αλέξης Τσίπρας και Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας και Ιταλίας.
Οι τοποθετήσεις των δύο πρωθυπουργών ανέδειξαν τη σύμπτωση απόψεων για τη νέα αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, επί της οποίας προωθείται η κατάρτιση κοινών προτάσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και για την Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια και τη Συνθήκη του Δουβλίνου.
«Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και τώρα χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε να ενισχυθεί η προοπτική της ανάπτυξης με σημαντικές επενδύσεις, ξένες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας» υπογράμμισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις σημαντικές επενδύσεις που ήδη προωθούμε».
«Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να το πράξουμε, γιατί το ευρύτερο οικονομικό κλίμα αλλάζει, αλλάζει προς το καλύτερο» είπε στο ίδιο μήκος κύματος ο Πάολο Τζεντιλόνι.
Οι δύο αντιπροσωπείες υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες, με κορυφαία αυτή για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Δημόσιους Σιδηροδρόμους (Ferrovie).
Παράλληλα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς των αγροτικών προϊόντων, της τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο και στον πολιτισμό, ενώ εξετάστηκε η συνεργασία στους τομείς υψηλής τεχνολογίας, υποδομών και τουρισμού.
Αιολική ενέργεια
Οι Τσίπρας και Τζεντιλόνι αναφέρθηκαν όμως και σε άλλες τρέχουσες επενδυτικές κινήσεις, όπως η επένδυση της SNAM που συμμετέχει με 20% στον αγωγό ΤΑΡ, του οποίου αυτές τις μέρες ολοκληρώνεται η κατασκευή κατά μήκος της βόρειας Ελλάδας.
«Εχουμε την ENEL στον τομέα της αιολικής ενέργειας, με ένα project επενδυτικό που προχωράει άμεσα, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα» ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Ferrovie επιθυμεί να επενδύσει 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
Ο δε Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην εξαγορά της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μίλησε για «πολύ ευχάριστα νέα».
Στο πεδίο των ενεργειακών, άφησαν από κοινού αιχμές για πιθανά εμπόδια τα οποία μπορεί να υψώνονται από τις Βρυξέλλες.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά πως «κοινή μας πρόθεση είναι να μην υπάρχουν στην Ευρώπη δύο μέτρα και δύο σταθμά», συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρξει «πολλαπλασιασμός των πηγών και των διόδων, αλλά χωρίς αποκλεισμούς».
«Δεν μπορεί να υπάρξουν ανισότητες και δύο ταχύτητες ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο. Και η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι μείζονος σημασίας για να εγγυηθούμε την ενεργειακή αυτονομία στις χώρες μας» είπε σχετικά ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Πάολο Τζεντιλόνι γνωστοποίησε πως η Ιταλία «θα κάνει πραγματικά ό,τι καλύτερο και περισσότερο μπορεί για να υποστηρίξει την Ελλάδα» στην ανάκαμψη της οικονομίας, λέγοντας πως «το κλίμα είναι πολύ πιο ευνοϊκό προκειμένου να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με ικανοποιητικό και αποτελεσματικό τρόπο και με τη συνδρομή και τη συμβολή όλων των εμπλεκόμενων θεσμών».
«Η προσπάθειά σας έχει αποδώσει καρπούς» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «θα ήταν ένα τεράστιο λάθος αν δεν υποστηρίζαμε την εξαιρετική προσπάθειά σας».
Φαίνεται πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει την πρωτοβουλία για να σχηματίσουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος) κοινές θέσεις για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Μιλώντας για τη χρησιμότητα της συνόδου τους (θα συνεδριάσουν στη Λευκωσία στις 10 Οκτωβρίου), αναφέρθηκε στην πρόθεση να καθοριστεί άμεσα το πώς θα παρέμβουν οι χώρες «καθοριστικά, πρωταγωνιστικά σε αυτήν τη συζήτηση και στις εξελίξεις».
Ο υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης
Οι Τζεντιλόνι και Τσίπρας συμφώνησαν ότι η θέσπιση ενός «υπουργού Οικονομικών» της ευρωζώνης πρέπει να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέρριψε τον πιθανό «ρόλο πειθάρχησης» που θα παίζει ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να υπάρχει «ένας ισχυρός προϋπολογισμός με σταθεροποιητικό και αναδιανεμητικό ρόλο για την ευρωζώνη». Συμφωνώντας με αυτές τις θέσεις, ο Πάολο Τζεντιλόνι σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε απασχόληση, βιομηχανική πολιτική, τεχνολογική καινοτομία, ανάπτυξη».
Οι ηγέτες Ελλάδας και Ιταλίας συμφώνησαν, τέλος, στην ανάγκη αναζωογόνησης της ενταξιακής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει την επιθετική ρητορική της και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα όμως, η Ευρώπη «δεν πρέπει να κλείσει -πόσο μάλλον οριστικά- την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας».
«Η Ελλάδα και η Ιταλία μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν στρατηγικό, κομβικό ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση αναθεώρησης των Συνθηκών Σένγκεν και Δουβλίνου» υπογράμμισε, τέλος, ο Πάολο Τζεντιλόνι.