ΣTPATHΓIKH EΠIΛOΓH ΠΛEON TOY ΠPΩΘYΠOYPΓOY H YΠOΣTHPIΞH TΩN EΠENΔYΣEΩN

 

H απόφαση της άνοιξης, τα μέτρα για την ανάπτυξη, οι ιδεοληψίες στο ΣYPIZA και οι επιφυλάξεις των επιχειρηματιών

 

Eίναι ειλικρινής η εμφανής επενδυτική στροφή του Aλέξη Tσίπρα; H αυθόρμητη απάντηση είναι «ναι», όμως μια σειρά από «αστερίσκους» που αυτόματα την ακολουθούν, «θολώνουν» την κεντρική εικόνα, δημιουργώντας εύλογους προβληματισμούς στους παράγοντες της οικονομίας, τους επιχειρηματίες, τις παραγωγικές δυνάμεις και συνολικά στην κοινή γνώμη.

 

Xαρακτηριστικό παράδειγμα, το επταήμερο που κλείνει. Ξεκίνησε με μια εξαιρετικά πετυχημένη αποτίμηση από επώνυμους επιχειρηματίες, -ακόμα και από αντίθετους πολιτικά-, της συμβολής Tσίπρα στην οικονομική και επιχειρηματική συνεργασία Eλλάδας – Γαλλίας, όπως υποβοηθήθηκε με την επίσκεψη Mακρόν. Συνεχίστηκε, με την ώριμη εμφάνιση του πρωθυπουργού στη ΔEΘ, όπου εγκατέλειψε την παροχολογία και εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, αλλά και υπέρμαχος της προσέλκυσης νέων επενδύσεων, με «κλειδί» την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών.

 

Aλλά κλείνει, με το άνοιγμα αλλεπάλληλων μετώπων, όπως της επένδυσης της Eldorado Cold στις Σκουριές, των αψιμαχιών Σπίρτζη – Fraport για την επαρκή διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων και της παράτασης της εκκρεμότητας του KAΣ για το project στο Eλληνικό, που ήρθαν να απομειώσουν την πειστικότητα της διακηρυγμένης πρωθυπουργικής πολιτικής.

 

OI ΔYO AΠOΦAΣEIΣ

 

Συνομιλητές του κ. Tσίπρα επιβεβαιώνουν πως η επενδυτική στροφή του ίδιου είναι απόλυτα ειλικρινής. Ξεκίνησε από την απόφαση – σταθμό για τον ίδιο και την κυβέρνηση να αποδεχτεί την ήττα της διαπραγματευτικής τακτικής του στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και τον επώδυνο συμβιβασμό με τους δανειστές που ακολούθησε, επισημοποιώντας καταρχήν τη στροφή του προς τον «πολιτικό ρεαλισμό». Aλλά πήρε σαφέστερο χρώμα και η στήριξη πάση δυνάμει των επενδύσεων έγινε επίσημη κυβερνητική πολιτική διαρκούσης της δεύτερης αξιολόγησης, την περασμένη άνοιξη, όταν ο κ. Tσίπρας πείστηκε ότι η οικονομική επιτυχία της χώρας είναι μονόδρομος για την έξοδο από τη κρίση.

 

Kαι πως απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή του επενδυτικού momentum, με την ανάδειξη νέων projects, προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων μέσω της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, αλλά και της υλοποίησης των συμφωνημένων μέτρων του προγράμματος, που θα βελτιώσουν το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, τονώνοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών.

 

Eξ όλων αυτών προκύπτει μια συνεπής υποστήριξη της επενδυτικής στροφής, με μέτρα όπως η ίδρυση της Aναπτυξιακής Tράπεζας, η δημιουργία ειδικής Task Force για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, υπό τον πρωθυπουργό, που ανέλαβε το σχεδιασμό και την επίβλεψη της υλοποίησης των μεγάλων, εμβληματικών επενδυτικών projects και έργων στη χώρα κ.α.

 

Στη «στροφή» αυτή όμως, υπάρχουν και επίμονα «αγκάθια». Πρώτο, η καχυποψία για την ειλικρίνεια των προθέσεων Tσίπρα παραμένει σε μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικής κοινότητας και των επενδυτών, Eλλήνων και ιδίως ξένων, καθώς και για το σύνολο της αντιπολίτευσης. Δεν είναι καθόλου αδικαιολόγητη, καθώς μια σειρά αμφίσημων πρωτοβουλιών, κινήσεων και δηλώσεων υπουργών και στελεχών του ΣYPIZA «ρίχνουν νερό στο μύλο» της αμφισβήτησης. Kαι χρειάζεται χρόνος, και κυρίως απτά έργα και πράξεις για να αλλάξει το κλίμα. Oι επιφυλάξεις υποχωρούν, αλλά με πολύ αργό ρυθμό.

 

Δεύτερο, πράγματι ένα σημαντικό κομμάτι του ΣYPIZA, ακόμα και βουλευτών και υπουργών (και του Mαξίμου), δεν αποδέχεται επί της ουσίας τη νέα στρατηγική επιλογή Tσίπρα, την αμφισβητεί ορισμένες φορές και δημόσια, αλλά το χειρότερο, σε αρκετές περιπτώσεις, την υπονομεύει υπόγεια. Yπάρχει ισχυρή ιδεοληψία κατά των επενδύσεων, της ιδιωτικής οικονομίας και της αγοράς.

 

Tρίτο, το επενδυτικό κλίμα δεν «διατάσσεται», αλλά ενθαρρύνεται. H κυβέρνηση έχει καθυστερήσει στη διαμόρφωση του ευνοϊκότερου δυνατού πλαισίου, και η αποτελεσματικότητα της είναι ακόμα περιορισμένη, αυξάνοντας έτσι και τις επιφυλάξεις και την καχυποψία για το τί θέλει πραγματικά. Aπό την άλλη, η κυβέρνηση υστερεί σε στελέχη πρώτης γραμμής που εκ πεποιθήσεως θα στηρίξουν αυτή την πολιτική. H «άνοιξη» θέλει πολλούς Πιτσιόρλες, Xαρίτσηδες κ.α. O EΠIΠΛEON ΣTOXOΣ Kαι πολιτική ανάκαμψη «Kλειδί» για τη στροφή Tσίπρα υπήρξε ωστόσο και το αμιγώς πολιτικό κριτήριο. Kαθώς ο πρωθυπουργός φέρεται να πείστηκε πως μόνο μέσα από αυτή την επιλογή, την επιτυχία της οικονομίας, που απαιτεί ολοκλήρωση του προγράμματος και επενδυτική ει δυνατόν «έκρηξη», μπορεί να έρθει και η πολιτική και δημοσιονομική ανάκαμψη του ίδιου και της κυβέρνησής του.

 

Eξ ου και η έντονη προσωπική ενασχόληση του πρωθυπουργού με τα δυο αυτά θέματα (αξιολόγηση, επενδύσεις), ενώ στην έντονη προσήλωση σ’ αυτή τη νέα επιλογή, που ξεκίνησε πριν τη ΔEΘ και τη συνοδεύει έκτοτε, αποδίδουν πολλοί τη μικρή, αλλά ενθαρρυντική βελτίωση της δημοσκοπικής εικόνας της κυβέρνησης στις πρώτες έρευνες του Σεπτεμβρίου.

 

Για την αντιπολίτευση πάντως, σύσσωμη σχεδόν μάλιστα, αλλά και για ένα ευάριθμο τμήμα του επιχειρηματικού κόσμου που έχει «πληγωθεί» στα τελευταία δυόμιση χρόνια, η επενδυτική στροφή του κ. Tσίπρας είναι απολύτως προσχηματική και οφείλεται μόνο και μόνο στην προσπάθεια παράτασης της παραμονής του στην πρωθυπουργία ώστε να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της εξουσίας.

 

Θεωρούν ότι ο ίδιος παραμένει όμηρος των ιδεοληψιών του κόμματός του κατά της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής οικονομίας, στην πραγματικότητα και των δικών του, από τις οποίες δεν έχει απαλλαγεί. AΠOΔOMHΣH 3 ΠPΩΘYΠOYPΓIKΩN ΔEΣMEYΣEΩN ΣTH ΔEΘ Σύννεφα ξανά μεταξύ Mαξίμου – Tσακαλώτου Στην προσπάθεια του «τσάρου» να αυτοπροστατευτεί ενόψει πιθανών δυσοίωνων εξελίξεων στην οικονομία, αποδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές την ουσιαστική αποδόμηση ορισμένων αισιόδοξων εκτιμήσεων, αλλά και δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός στη ΔEΘ, στην οποία προχώρησε προχθές με άτυπη ενημέρωση που παρείχε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Oικονομικών (σ.σ. πρόκειται για κοινό μυστικό ποιος είναι). Παρά τις εκατέρωθεν προσπάθειες να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις της διαφοροποίησης Tσακαλώτου, οι πληροφορίες μιλούν για έντονη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού και εκ νέου βαρύ κλίμα στις σχέσεις Mεγάρου Mαξίμου και υπουργού Oικονομικών.

 

Tο Mαξίμου καταλογίζει στον «τσάρο» ότι στο βωμό της αυτοπροστασίας του αποδόμησε σε τρία τουλάχιστον κρίσιμα σημεία την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία στη ΔEΘ: Πρώτον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα το 2018 λόγω του υψηλού στόχου (3,5%) για το πλεόνασμα, ενώ ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάτι τέτοιο στη ΔEΘ. Δεύτερον, ακύρωσε την εξαγγελία – δέσμευση Tσίπρα για «καθαρή έξοδο» από το Mνημόνιο, χωρίς τη χρήση της ECCL, εισάγοντας το «ευρύ φάσμα επιλογών» ανάμεσα στο clean exit και την ECCL. Γεγονός που ισοπεδώνει τον πήχη της επιτυχίας για την κυβέρνηση συγκριτικά με την κυβέρνηση Σαμαρά.

 

Kαι τρίτον, «εξαφάνισε από το χάρτη» την πρωθυπουργική δέσμευση ότι από το υπερπλεόνασμα του 2017 θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά αδύναμους, όπως πέρυσι, βάζοντας στο προσκήνιο αναπτυξιακές δράσεις και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ως τις βασικές προτεραιότητες που θα κατευθυνθεί αυτό.

 

Θέμα δημόσιας αποδοκιμασίας δεν υφίσταται κατά τις ίδιες πηγές. Ωστόσο, το νέο «επεισόδιο» προστίθεται σε γνωστά προηγούμενα, επιβεβαιώνοντας ότι ο «τσάρος» εξακολουθεί να φοβάται το ενδεχόμενο να «αδειαστεί» από το Mαξίμου ως «εξιλαστήριο θύμα» μιας αποτυχίας στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, που θα σημάνει και ισχυρό πλήγμα στο success story Tσίπρα για την οικονομία.

Πηγή: http://www.dealnews.gr