Έχει επικρατήσει, ήδη από τις απαρχές τις “βιομηχανικής επανάστασης”, πως οι σύγχρονοι άνθρωποι διακατέχονται από ένα πολύ πιο υψηλό IQ, όντας ικανοί να αποκαλούνται “πιο έξυπνοι” σε σχέση με τους αρχαίους προγόνους τους.

Η άποψη αυτή που αγγίζει τα όρια της νοοτροπίας, έρχεται στη σημερινή εποχή της αλματώδους αύξησης της τεχνολογίας να συνταράσσεται, γεννώντας το πολύ φυσιολογικό ερώτημα:

“Μήπως οι σύγχρονοι άνθρωποι είναι στην πραγματικότητα πιο…χαζοί από τους προγόνους τους;”

Την απάντηση προσπαθεί να δώσει ο επιστημονικός κόσμος, επιβεβαιώνοντας κάτι που οι λάτρεις της “προόδου του σύγχρονου πολιτισμού” δεν θέλουν καν να σκέφτονται. Ότι δηλαδή οι σύγχρονοι άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία ζουν αποβλακωμένοι!

“Ο εθισμός στις ψηφιακές συσκευές και στο διαδίκτυο είναι παρόμοιος με άλλους εθισμούς, ενώ μάλιστα πολλές φορές εκδηλώνεται με πολύ χειρότερους τρόπους. Όπως κάθε εξάρτηση, έτσι και η υφιστάμενη υπερβολική χρήση του διαδικτύου από μεγάλη μερίδα ανθρώπων έχει μια εντυπωσιακά αρνητική επίδραση στο νευρικό κύκλωμα ενός ατόμου”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο ψυχολόγος και ειδικός στην εξάρτηση του διαδικτύου, Phil Reed, συμπληρώνοντας πως η υπερβολική χρήση του διαδικτύου και των “έξυπνων συσκευών”, επηρεάζει ακόμη και τον τρόπο που σκέφτονται πλέον οι άνθρωποι.

“Υπάρχει ένας τομέας ιδιαίτερα που φαίνεται να υφίσταται την μεγαλύτερη ζημιά από την έντονη χρήση του διαδικτύου και αυτός είναι ο προμετωπικός φλοιός, μια περιοχή προς το μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Η περιοχή αυτή συνδέεται με πολλές υψηλότερες λειτουργίες – πράγματα όπως η η ικανότητά μας να σχεδιάζουμε, να επιχειρηματολογούμε, η επιλογή και κωδικοποίηση των αναμνήσεων και η ικανότητά μας να ελέγξουμε τις παρορμήσεις μας”.

Το μεγάλο πρόβλημα για τον ίδιο -κάτι στο οποίο συμφωνεί μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας- είναι πως ο υπερβολικά μεγάλος όγκος πληροφοριών επί της ουσίας “μπλοκάρει” τον ανθρώπινο εγκέφαλο των μειωμένων λειτουργικών ικανοτήτων, συμβάλλοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό στην λεγόμενη “αποβλάκωση” των σύγχρονων ανθρώπων.

Φυσικά τα μεγαλύτερα θύματα είναι οι μικρότερες ηλικίες (κάτω των 30), με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για την δημιουργία μίας ολόκληρης γενιάς που θα είναι πλήρως εξαρτημένη από το διαδίκτυο και τις προσφιλείς συσκευές του. 

Του Άρη Δημόπουλου

ΠΗΓΗ