Μεταρρύθμιση με πόρους διεκδικεί ο Π. Σκουρλέτης για την Αυτοδιοίκηση

Σε δυο φάσεις προσανατολίζει το χρονοδιάγραμμα της αναθεώρησης του “Καλλικράτη” ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης βάζοντας ως προτεραιότητα μέχρι τον Νοέμβριο την ολοκλήρωση των κύριων θεσμικών αλλαγών με τη θέσπιση της απλής αναλογικής, ενώ θέτει για αργότερα μεταρρυθμίσεις με οικονομικό αντικείμενο. Σε πρώτη φάση αναμένεται να προσδιοριστεί επακριβώς η εφαρμογή της απλής αναλογικής με δικλίδες ασφαλείας για την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, όπως και η απόδοση αρμοδιοτήτων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφέρειες. Πάντως, ο υπουργός θέτει ως προϋπόθεση την ύπαρξη πόρων για μια επιτυχημένη συνολική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.

“Έχω μιλήσει για δύο φάσεις”, τόνισε χθες (ρ/σ Κόκκινο 105,5) ο υπουργός Εσωτερικών αναλύοντας τη στρατηγική του για την κυοφορούμενη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη”. “Η μία μεταρρυθμιστική προσπάθεια θέλουμε να ολοκληρωθεί τώρα μέσα στο έτος και προφανώς ο δρόμος που θα ανοίξει μέσα από αυτές τις νέες μεταρρυθμιστικές αλλαγές και τομές θα μας δώσει τη δυνατότητα να πάμε παραπέρα, όταν πλέον θα έχουν βελτιωθεί αισθητά τα οικονομικά της χώρας και θα έχουμε επανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική μας κυριαρχία”, υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

Μεταρρύθμιση με πόρους

Ο υπουργός συνέδεσε ευθέως τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση με χρηματοδότηση. “Η κυοφορούμενη μεταρρύθμιση, όταν ολοκληρωθεί, πράγμα που σημαίνει καινούργιες αρμοδιότητες στην Αυτοδιοίκηση, πρέπει να υποστηριχθεί και με νέους πόρους, γιατί αλλιώς αντιλαμβάνεστε ότι τα όρια, πια, της εφαρμογής αυτών των μεταρρυθμίσεων στενεύουν εάν δεν στηρίζονται σε νέους πόρους”, ξεκαθάρισε. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η μεταρρύθμιση μπορεί να επιτευχθεί υπό “ομαλές συνθήκες” καταθέτοντας τη σκέψη ακόμη και για “αναθεώρηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που είχε ψηφιστεί τον προηγούμενο Μάιο”.

Θυμίζοντας ότι και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε και λήγει το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, “δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας οι περιοριστικές πολιτικές”, ο υπουργός τόνισε ότι “δεν θα έχουμε τον όγκο των πόρων που θα θέλουμε, γιατί αυτός ο περιορισμός προσδιορίζει και το μέγεθος της μεταρρύθμισης σε αυτή τη φάση”.

Ειδικά στο θέμα των θεσμικών αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτές θα είναι έτοιμες πριν την έναρξη του Δεκεμβρίου. Για το εκλογικό σύστημα εξήγησε ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής πρέπει να συνοδεύεται από “δικλίδες ασφαλείας που θα διασφαλίζουν τη διακυβέρνηση των ΟΤΑ”. Μίλησε για επαναπροσδιορισμό των αρμοδιοτήτων μεταξύ των ΟΤΑ και του κεντρικού κράτους εξαγγέλλοντας “μια διαφορετική προσέγγιση στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης”, στην κατεύθυνση απόδοσης αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Εξήγησε ότι το επιτελείο του εργάζεται στο πώς θα “αποσυναρμολογήσουμε” τις αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και “θα δούμε πώς θα οργανωθεί η παρουσία του κράτους”.

Αξιολόγηση στο Δημόσιο

Με την επισήμανση ότι “ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και στην υπηρεσία του πολίτη Δημόσιο πρέπει να περιέχει στη λειτουργία του και την παράμετρο της αξιολόγησης, για λόγους βελτίωσης”, ο υπουργός κάλεσε την ΑΔΕΔΥ να καταθέσει τη δική της άποψη και να γίνει συζήτηση επ’ αυτής, προκειμένου να εξαλειφθεί η διελκυστίνδα που έχει ανακύψει μεταξύ της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής ένωσης και της κυβέρνησης. Σε αυτό το πνεύμα, ο Π. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι “η αξιολόγηση ούτε είναι ούτε θα πρέπει να είναι το όχημα για περικοπές και για διαθεσιμότητες, όλα αυτά δηλαδή τα οποία είδαμε κατά το παρελθόν. Αυτά είναι τελείως ξένα προς την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ και την πρακτική του”.

Η.Β.

Πηγή: http://www.avgi.gr