Του Βασίλη Τσεκούρα

Τα… βάσανα για την γ’ αξιολόγηση τώρα ξεκινούν. Μπορεί τα προαπαιτούμενα να είναι λιγότερα από τη β’ αξιολόγηση και στο μεγαλύτερο μέρος τους μικρότερης «επικινδυνότητας», ωστόσο υπάρχουν κομμάτια που θα «ταλαιπωρήσουν» τις διαπραγματεύσεις.

Τα προαπαιτούμενα είναι κλεισμένα σε 55 φακέλους, που όταν ανοίξουν θα βγουν από μέσα και ουρές του παρελθόντος. Όπως τα εργασιακά και ο συνδικαλιστικός νόμος, οι αλλαγές στο δημόσιο. Ένα μεγάλο μέρος επίσης, είναι η εφαρμογή νόμων που έχουν ψηφιστεί ήδη από το κοινοβούλιο.

Γι’ αυτό, άλλωστε και ο πρωθυπουργός από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, ώστε να μην μπορεί κανείς να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για τυχόν καθυστερήσεις.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, είναι η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς έως τον Δεκέμβριο, οι νέες αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, η αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο ώστε οι απεργίες να προκηρύσσονται με το 50% των μελών των σωματείων, πλήρης ανατροπή του χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και το άνοιγμα όσων επαγγελμάτων παραμένουν ακόμη κλειστά. Επίσης, περιλαμβάνεται μια σειρά από αποκρατικοποιήσεις, αλλά και για το ίδιο το νέο υπερταμείο των αποκρατικοποιήσεων. Για τις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχει μια μόνιμη «γκρίνια» από την πλευρά των θεσμών, υπογραμμίζοντας συνεχώς ότι δεν έχουν γίνει αρκετά από την ελληνική πλευρά.

Ο «καυτός» φάκελος που… δεν υπάρχει

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μπει εμβόλιμα και ένα ακόμα θέμα, σαν προαπαιτούμενο από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. Έχει να κάνει με την απαίτηση του Δ.Ν.Τ να γίνει επιπλέον έλεγχοι στις τράπεζες και μάλιστα στα στοιχεία ενεργητικού, με το ταμείο να εκτιμά ότι θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες.

Ωστόσο, τόσο την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν όσο και αυτή που μας πέρασε η ΕΚΤ και το ελληνικό υπουργείο οικονομικών εκτίμησαν ότι δεν χρειάζονται αυτοί οι έλεγχοι.

Φυσικά, το θέμα συνεχίζει να επηρεάζει σημαντικά και τις τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο, παράλληλα με την απαίτηση των δανειστών (όπως φαίνεται τις τελευταίες ημέρες) να ζητούν πιο επιθετικές κινήσεις για τα κόκκινα δάνεια. Ζητούν δηλαδή, να σταματήσουν οι διαγραφές δανείων και να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Το θέμα που έχει βάλει το Δ.Ν.Τ αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στην ετήσια συνόδου του ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας στις 13-15 Οκτωβρίου. Πάντως, εγχώριες πηγές εκτιμούν ότι το Δ.Ν.Τ βάζει στο τραπέζι το θέμα των τραπεζών γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να περάσει από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πιέζει όμως, για να πάρει στο τέλος της διαπραγμάτευσης το θέμα του ελληνικού χρέους.

Οι δυο αξιολογήσεις του Δ.Ν.Τ

Το Δ.Ν.Τ έχει βάλει στο τραπέζι πέραν του ελέγχου των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών και δυο ακόμα θέματα: τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων το 2018 (ανώτατος αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου παρουσιάστηκε ανήσυχος προ ημερών για το θέμα), αλλά και τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων.

Το ταμείο έχει προγραμματίσει μια πρώτη αξιολόγηση ως προς την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τις 15 Νοεμβρίου. Επειδή η γ’ αξιολόγηση ήταν να κλείσει νωρίτερα, αναμένεται να εξετάσει μόνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Η δεύτερη και πλέον κρίσιμη αξιόλογης του Δ.Ν.Τ θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Αν έχει τηρηθεί το τρέχον χρονοδιάγραμμα, θα έχει κλείσει η αξιολόγηση και θα μπορεί να αξιολογήσει αν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις. Κι αυτό για να αποφασίσει το αν θα αποδεσμεύσει τα 2 δις δολάρια που έχει συμφωνήσει να βάλει στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία της 20ης Ιουλίου.

Σε περίπτωση που κρίνει πως δεν έχουν γίνει όσα έχουν συμφωνηθεί, τότε το εκτελεστικό συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει ην ακύρωση της συμφωνίας, δηλαδή να μην μπει στο πρόγραμμα με χρήματα. Αν ωστόσο, εκτιμήσει ότι όλα βαίνουν καλώς, θα πραγματοποιήσει άλλες δυο αξιολογήσεις μέχρι το τέλος του δικού του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Βασική προϋπόθεση; Να έχει αποσπάσει από την Ευρώπη τα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από τις γερμανικές εκλογές και το αποτέλεσμα που θα βγάλουν στις 24 Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν και μια έμμεση «απειλή» του Δ.Ν.Τ να αποχωρήσει από το πρόγραμμα, γνωρίζοντας ότι η Ευρώπη έχει έτοιμο το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής του με τα αδιάθετα χρήματα του τρίτου μνημονίου.

Πηγή: http://www.sbctv.gr