Οι Αμερικάνικες Πετρελαϊκές έφυγαν από τη Λατινική Αμερική με τις κλωτσιές. Στην Ελλάδα του Che-Τσίπρα ήρθαν κι είναι …σαν στο σπίτι τους …ειδικά με την «αναρχο-επαναστατική» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε επί Χούντας δεν μας αγάπησαν τόσο οι ξένοι γύπες.
Ο οικολόγος Soro-Αλαφούζος κι οι Soro-Οικολόγοι Πράσινοι δεν θα διαμαρτυρηθούν, ούτε το Υπουργείο Περιβάλλοντος φυσικά.
Δεν ανησυχεί κανείς για ενδεχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή γιατί οι τοκογλύφοι είναι φίλοι μας.
Μόνο ο ρωσικός αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη θεωρήθηκε περιβαλλοντική απειλή από τους πράκτορες του Soros.
Σε μία χώρα που το βασικό της προϊόν προς εκμετάλλευση είναι οι …παραλίες και η θάλασσα, οι κλόουν της κυβέρνησης δεν θα διστάσουν να καταστρέψουν τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, για να κερδίσουν την εύνοια των νταβατζήδων τους.
Δημοσιεύει σχετικά το Sofokleousin.GR:
Πηγή: sofokleousin.gr |
Δημιουργία έδρας στην Ελλάδα επιθυμεί ο αμερικανικός κολοσσός, ισχυρό ενδιαφέρον και της Total για γεωτρήσεις στη νότια Κρήτη. Τα ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη για την Ελλάδα.
Σοβαρές προοπτικές για την δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο την Ελλάδα και δη τη νότια Κρήτη, διαβλέπουν τεράστιοι πετρελαϊκοί κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil και η γαλλική Total. Οι δύο ενεργειακοί «γίγαντες», που έχουν εμπλακεί ενεργά στη εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμούν ότι ο ελληνικός χώρος (Κρήτη αλλά και Ιόνιο), είναι «πλούσιος» σε κοιτάσματα και ως εκ τούτου δείχνουν και το ανάλογο ενδιαφέρον. Κατά πληροφορίες η ExxonMobil θέλει να δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα, μέσω της οποίας θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, όλες τις ενεργειακές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Αν.Μεσογείου, με σημείο αιχμής το νέο διαγωνισμό για την Κρήτη.
Η πρώτη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους υδρογονάνθρακες στον ελληνικό χώρο, είχε καταγραφεί τον Μάιο, όταν εκπρόσωποι των δύο πετρελαϊκών κολοσσών (ExxonMobil, Total), καθώς και των Ελληνικών Πετρελαίων, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργος Σταθάκη. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων, οι εκπρόσωποι των δύο ξένων εταιριών, πραγματοποίησαν τις πρώτες διερευνητικές κρούσεις για τις περιοχές της Κρήτης και για το Ιόνιο, επιχειρώντας να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Η Τotal επανήλθε και υπενθύμισε προς την κυβέρνηση, την επιθυμία της για ενεργειακή εμπλοκή της στην Ελλάδα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Total Patrick Pouyanne, που ήρθε στην Αθήνα, επισήμανε την επιθυμία της γαλλικής εταιρίας για διεξαγωγή ερευνών στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη κατατεθεί οι αιτήσεις για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών.
Ισχυρό ενδιαφέρον δείχνει και η ExxonMobil, η οποία αναζητά έδρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συντονίζει καλύτερα τις δράσεις της στην χώρα μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
ΕxxonMobil και Total, έχοντας κυρίαρχο γνώμονα την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτου, εκτιμούν ότι η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα η ενεργειακή διαδρομή που «καλύπτει» την Αίγυπτο, τη νότια Κρήτη και φτάνει στην Κυπριακή ΑΟΖ, «κρύβει» πολύ σημαντικά κοιτάσματα.
Τα πολλαπλά ενεργειακά και γεωπολιτικά οφέλη
Το ισχυρό ενδιαφέρον των κορυφαίων πετρελαϊκών εταιριών και ενδεχόμενη επένδυσή τους στην Ελλάδα, μπορεί να καταστήσει την τελευταία πρωταγωνίστρια στην ενεργειακή σκακιέρα αλλά και να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική της θέση στην ευρύτερη περιοχή. Με τους κατάλληλους διπλωματικούς χειρισμούς, που περιλαμβάνουν χάραξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και την ενδυνάμωση της «ζεύξης» με την Αίγυπτο και την Κύπρο, τα κέρδη για την Αθήνα, σε ενεργειακό και πολιτικό επίπεδο, μπορούν να μεγιστοποιηθούν.
Η Κύπρος δείχνει τον δρόμο
Άκρως σημαντική πτυχή, που διαφάνηκε ξεκάθαρα στην περίπτωση της Κύπρου, είναι ότι ExxonMobil και Total έχουν πάντα στα «νώτα» τους, ως υποστηρικτή δύναμη για τις επενδυτικές τους προσπάθειες, τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Οι τουρκικές απειλές προς τις δύο εταιρίες, πριν την έναρξη των γεωτρήσεων στα κυπριακά οικόπεδα, δεν έπιασαν τόπο, καθώς Παρίσι και Ουάσιγκτον, με άμεσο τρόπο (αποστολή πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ) ή έμμεσο, στήριξαν εξ ολοκλήρου τις δύο εταιρίες, βάζοντας «πλάτη» και για την Κύπρο.