Στο ειδυλλιακό παραθαλάσσιο πολιτιστικό κέντρο Tallinn Creative Hub όπου συνεδρίασαν την περασμένη Παρασκευή, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δυσκολία συγκρατούσε την ικανοποίησή του.

Οι συνάδελφοί του Υπουργοί κατηγορούσαν ανοικτά την ελληνική κυβέρνηση για μια σειρά από θέματα για τα οποία ο ίδιος εγκαίρως είχε εκφράσει την διαφοροποίησή του και τις αντιρρήσεις.

Ο ίδιος ο Τσακαλώτος είχε από ημερών φροντίσει να ενημερώσει ανεπισήμως ότι για τα μειωμένα έσοδα του Προϋπολογισμού ευθύνεται το «Ασφαλιστικό» του Γιώργου Κατρούγκαλου (το οποίο εγκρίθηκε από το Eurogroup αλλά και το ΔΝΤ) ενώ για τις οδυνηρές και …δαπανηρές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, την ευθύνη φέρει ο στενός συνεργάτης και φίλος του Πρωθυπουργού, Στέργιος Πιτσιόρλας.

Για τους χειρισμούς του Γιώργου Σταθάκη, στο θέμα της  ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός. Εξήγησε στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι η κυβέρνηση καθυστερεί επίτηδες τις διαδικασίες αδειοδότησης και προσφεύγει στην διαιτησία με διπλό στόχο:

  • Αφενός θα προσφέρει άλλοθι στην Εldorado Gold η οποία θα αποχωρήσει από την Ελλάδα απειλώντας με προσφυγή στα διεθνή δικαστήρια για αποζημίωση
  • Αφετέρου, ικανοποιεί την αριστερή πτέρυγα της ισχνής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να μπορέσει να πάρει το «ψήφο ανοχής» τους στις μεγάλες επείγουσες αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών Υδάτων (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ) και των ενεργειακών μονάδων της ΔΕΗ οι οποίες άλλωστε αποτελούν «μνημονιακές» υποχρεώσεις.

Ο κ. Τσακαλώτος μετέφερε το βάρος στην ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων.

Ολόκληρο το 2016, το ΤΑΙΠΕΔ, το αγαπημένο παιδί του Στέργιου Πιτσιόρλα, κατάφερε να εισπράξει όχι περισσότερα από 447,7 εκατ. ευρώ ως έσοδα αποκρατικοποιήσεων. Το 2017, αρχικός στόχος του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η είσπραξη περίπου 2 δισ. ευρώ, με το 1,2 δισ. ευρώ να προέρχεται από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport.

Ο μεγάλος διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού δεν προκηρύχθηκε ακόμα και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί σχετίζονται με τις ενεργειακές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια) καθώς και με την πώληση ποσοστών ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) ή του ΟΤΕ δεν πρόκειται να υλοποιηθούν φέτος. Μόνο με την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου σε μεγάλες ελληνικές εισηγμένες όπως ο ΟΤΕ και τα ΕΛΠΕ και δευτερευόντως η ΔΕΗ, μπορεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων να πλησιάσει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές και ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει αφόρητα για την υλοποίηση των περιβόητων διαρθρωτικών αλλαγών που αφορούν κυρίως στο Εργασιακό για το οποίο υπεύθυνη είναι η άλλη στενή συνεργάτης του Πρωθυπουργού Έφη Αχτσιόγλου.

Η Υπουργός Εργασίας προσπαθεί να επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέματα για τα οποία ήδη υποχρεώθηκε να προβεί σε προσβλητικές υποχωρήσεις (ανακλήθηκαν ψηφισμένες από τη Βουλή διατάξεις).

Οι μαζικές απολύσεις της Eldorado Gold –εφόσον αυτή αποχωρήσει μετά το τέλος της διαιτησίας- θα υλοποιηθούν με βάση τον νόμο που εισηγήθηκε η κυρία Υπουργός.

Για να πιέσει την κυβέρνηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, το ΔΝΤ «σηκώνει» ακόμη περισσότερο το θέμα των τραπεζών.

Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την περασμένη Πέμπτη το βράδυ, εξήγησε ορθά κοφτά ότι το ΔΝΤ επιμένει να πραγματοποιηθεί έλεγχος στα «βιβλία των ελληνικών τραπεζών» (το λεγόμενο Asset Quality Review), στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος.

Η θέση αυτή του ΔΝΤ είχε διατυπωθεί στην Έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται τόσο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών όσο και η διενέργεια stress tests (τεστ ανοχής) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα μετά την λήξη του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το λεγόμενο AQR κρίνεται σημαντικό για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι καθοριστικό για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα αποτελεί η σημαντική ελάφρυνση του Δημοσίου Χρέους…

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί ζήτησαν ανοικτά και ξεκάθαρα, για μια ακόμα φορά, από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να σταματήσει κάθε δίωξη εναντίον του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο Έλληνας υπουργός απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε να καλύψει πλήρως όλα τα δικαστικά έξοδα του κ. Γεωργίου, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στο έργο της …. ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

του Χρήστου Κώνστα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16/9

Πηγή