Παρουσία της Επιτρόπου Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, διεξήχθη η συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Στη συνεδρίαση έδωσε το «παρών» ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.

Η ευρωπαία επίτροπος, αφού ευχαρίστησε όσους παρευρίσκονται στην αίθουσα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη θερμή υποδοχή, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα, αλλά και για τα ζητήματα που η ίδια ιεραρχεί ως πρωτεύοντα στην ατζέντα.

Συγκεκριμένα, η κυρία Γκάμπριελ έκανε λόγο για 35 κατατεθειμένες πρωτοβουλίες και ονομάτισε τους τρεις άξονες των επιδιώξεών της. Πρόκειται για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που θα μεταβληθούν σε πλεονεκτήματα για την κοινωνία, για την κυβερνοασφάλεια και για την ανάπτυξη της κοινωνίας των δεδομένων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ, Νίκος Παππάς, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της δίκαιης ανάπτυξης που γνώμονα θα έχει την τεχνολογική ανάπτυξη. «Δίκαιη ανάπτυξη που δεν θα μείνει στα χαρτιά και δεν θα αφορά τους λίγους» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής της τεχνολογικής καινοτομίας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εθνικές προτεραιότητες σε σχέση με τη ψηφιακή πολιτική αλλά και να ενημερωθούμε ενδελεχώς για τις προτεραιότητες τις Ευρωπαϊκές» ανέφερε αρχικά ο υπουργός για τη συνάντηση που είχε στο ΥΨΗΠΤΕ με την Μαρέγια Γκάμπριελ. «Οι δράσεις έχουν ως στόχο την ανάπτυξη αυτού που λέμε: του τομέα των τομέων της οικονομίας. Του τομέα δηλαδή που μπορεί να κάνει όλους τους τομείς της οικονομίας πιο παραγωγικούς, τις επιχειρήσεις μας πιο ανταγωνιστικές, την σχέση του κράτους με τον πολίτη πιο λειτουργική και τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνουμε διάφορες υπηρεσίες πολύ πιο αποτελεσματικό» συμπλήρωσε.

«Κυρία επίτροπε, Στον τομέα της ψηφιακής πολιτικής ως υπουργείο βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες. Εντοπίζουμε και γνωρίζουμε βεβαίως τους κινδύνους. Αξιοποιούμε όμως τις δυνατότητες κατ΄αρχήν αλλά και λαμβάνουμε ταυτόχρονα τα μέτρα μας» σημείωσε απευθυνόμενος στην κυρία Γκάμπριελ.

Βασικός οδηγός της πολιτικής της κυβέρνησης, όπως παρέθεσε ο υπουργός, είναι αυτός της δίκαιης ανάπτυξης, που δεν θα μένει στα χαρτιά και δεν θα αφορά στους λίγους. «Θέλουμε να φέρουμε το αύριο, σήμερα για όλους» υπογράμμισε, ξεκαθαρίζοντας ότι η τεχνολογική επανάσταση δεν πρέπει να αποτελέσει τη μήτρα για νέες μεγάλες ανισότητες. «Τόσο περιφερειακές όσο και εντός των κοινωνιών» είπε περαιτέρω και ανέπτυξε το παράδειγμα με όσους ζουν σε αστικά κέντρα και οι οποίοι θα έχουν δυνατότητα διασύνδεσης υψηλών ταχυτήτων, σε αντίθεση με όσους μένουν στην επαρχεία ή σε χωριά.

«Μέσα έναν μόλις χρόνο καταφέραμε να βελτιώσουμε το δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας κατά 8,6%. Είναι μία επίδοση που κατατάσσει τη χώρα μας στις πέντε πρώτες χώρες μεταξύ των χωρών της ΕΕ» σημείωσε ο υπουργός και αναφέρθηκε μετέπειτα στη σύμβαση μεταξύ ΨΗΠΤΕ – ΟΤΕ. «Ήμασταν μάρτυρες υπογραφής σύμβασης μεταξύ ΨΗΠΤΕ και ΟΤΕ για την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και της ψηφιακής υπογραφής» είπε, ενώ σχολίασε πως φιλοδοξεί στην γρήγορη ολοκλήρωση του έργου.

Σχετικά με το τηλεοπτικές άδειες, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, ενώ για το μητρώο διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης υποστήριξε ότι «ενδεχομένως είμαστε μία από τις λίγες ή ίσως η μόνη χώρα της ΕΕ» που έχει προβεί σε τέτοια ενέργεια. Ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε το μητρώο ως «εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο για πρώτη φορά χαρτογραφεί το χώρο του διαδικτύου ενώ δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ενημέρωσης να προστατεύουν τα πνευματικά τους δικαιώματα» ενάντια στη λογοκλοπή με δωρεάν χρήση του λογισμικού από το υπουργείο.

 

Πηγή: http://www.koutipandoras.gr/