Ίδια μέτρα και ίδια σταθμά; Όχι σε αυτή την περίπτωση. 

Επτά κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ζήτησαν την Παρασκευή από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να ενημερώσει το σώμα σε μια δημόσια συνεδρίασή του την επόμενη εβδομάδα για τη βία στη Μιανμάρ, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε εθνική εκκαθάριση.

Η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Σενεγάλη και το Καζακστάν ζήτησαν από την Αιθιοπία, τη χώρα η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ τον Σεπτέμβριο, να προγραμματίσει τη συνεδρίαση του οργάνου την ερχόμενη εβδομάδα, με γραπτό αίτημά τους το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Πάνω από 422.000 μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια έχουν διαφύγει στο Μπανγκλαντές από την 25η Αυγούστου, όταν επιθέσεις μειονοτικών πυροδότησαν μια γενικευμένη εκστρατεία καταστολής από τον στρατό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θέλει το ΣΑ του ΟΗΕ να αναλάβει «σθεναρή και άμεση δράση» για να τερματιστεί η βία στη Μιανμάρ, δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς την Τετάρτη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει συνεδριάσει δύο φορές κεκλεισμένων των θυρών για την κρίση αυτή αφότου ξέσπασε και την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα ένα δελτίο Τύπου με το οποίο καταδίκασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και κάλεσε τις αρχές της Μιανμάρ να τερματίσουν τη βία.

Διπλωμάτες λένε ότι το ΣΑ ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο να υιοθετήσει μια επισημότερη ανακοίνωση αν η κατάσταση δε βελτιωθεί, όμως η Κίνα και η Ρωσία θεωρείται απίθανο να συναινέσουν σε δραστικότερα μέτρα, που θα απαιτούσαν την υιοθέτηση μιας απόφασης στην οποία έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο.

Για να εγκριθεί μια απόφαση από το Συμβούλιο χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ και να μην ασκήσει βέτο κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία).

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ γνωστοποίησε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι διαπραγματεύεται με την Κίνα και τη Ρωσία για να εξασφαλίσει ότι θα προστατευθεί από μια απόφαση του ΣΑ που θα οδηγούσε στην ενδεχόμενη λήψη μέτρων εναντίον της.

Τα παραπάνω διαβάζουμε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο, γεννώντας μας πολλές απορίες αναφορικά με το πεδίο δράση της διεθνούς κοινότητας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που ολόκληρες εθνοτικές ή θρησκευτικές ομάδες “εκκαθαρίζονται”.

Υπολογίζεται πως εκατοντάδες χιλιάδες Χριστιανοί έχουν θανατωθεί από την έναρξη της “Αραβικής Άνοιξης” -την άνοιξη του 2011- ωστόσο πλην κάποιων φωτεινών εξαιρέσεων (Ρωσία) καμία άλλη χώρα ή οργανισμός δεν ανέλαβε δράση για την προστασία των Χριστιανών. 

Οι οποιεσδήποτε συγκρίσεις και αριθμοί είναι ισοπεδωτικοί, ενώ ακόμη και μέχρι σήμερα κανένα δυτικό κράτος δεν έχει αναλάβει εμπράκτως την προστασία των διωκόμενων Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. 

Του Άρη Δημόπουλου

ΠΗΓΗ