Τα βλέμματα στραμμένα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΝΤ – Μπαράζ δηλώσεων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ – Σε «βέρτιγκο» η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο για έξοδο από την κρίση
Κορυφώνεται από σήμερα Δευτέρα (6/02/2017) το θρίλερ της διαπραγμάτευσης, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης.
Σήμερα εξάλλου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος και την Πέμπτη πραγματοποιείται η κρίσιμη συνεδρίαση του Euro Working Group, από την οποία θα φανεί εάν τελικά θα υπάρξει η πολυπόθητη λύση στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Πάντως αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πήχης έχει μπει χαμηλά για τη σημερινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, κατά την οποία θα συζητηθεί η Έκθεση 4 για την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (Article IV Consultation).
Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από την Ουάσινγκτον, η επίμαχη έκθεση συνοψίζει τις θέσεις που παγίως εκφράζει το Ταμείο για την ελληνική οικονομία από τον Ιούλιο του 2015 και στη βάση αυτή δεν αναμένεται να προκύψει κάποια διαφοροποίηση στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν, ο διευθυντής της Γερμανίας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα παραστεί στη συνεδρίαση της 6ης Φεβρουαρίου, αλλά ο αναπληρωτής του, κάτι που δείχνει πως η εν λόγω συνεδρίαση θα είναι συνεδρίαση «ρουτίνας» και τίποτα παραπάνω.
Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται ως πιθανό το σενάριο να χαθεί και η ημερομηνία της 20ης Φεβρουαρίου (συνεδρίαση του Eurogroup), που αποτελεί ορόσημο για την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου. Εάν δεν ενταχθεί η χώρα στο QE τον επόμενο μήνα τότε θα πρέπει να περιμένει ίσως και ένα δίμηνο ακόμη, κάτι που πιθανότατα θα έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων, αφού η ποσοτική χαλάρωση θεωρείται προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος για το 2017.
Την ίδια ώρα ο μαίνεται ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει τόσο στην Γερμανία, όσο και στο ΔΝΤ, με αφορμή το ελληνικό πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευση για την λήψη σκληρών μέτρων που καλείται να λάβει η κυβέρνηση.
Ο σκληροπυρηνικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανήλθε με δηλώσεις και ζητά από τον πρωθυπουργό να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα. «Είμαι πολύ γενναιόδωρος. Για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ πρέπει να τηρηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες: Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας εφαρμόσει το 60% από αυτά που υπέγραψε τότε η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο. Δεν αποτελεί ισχυρογνωμοσύνη να επιμένει κανείς στην τήρηση συμφωνιών και κανόνων» διεμήνυσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Σε άλλο μήκος κύματος ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δήλωσε πως «Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να κρατήσουμε την Eυρωζώνη και την Ευρώπη ενωμένη. Είναι κάτι που περιμένω από τον υπουργό Οικονομικών και είμαι σίγουρος πως θα το κάνει. Δεν έχει νόημα να δοκιμάζει κανείς για πόσο καιρό μπορεί να μείνει μια χώρα στην Eυρωζώνη».
Όλοι δείχνουν την… έξοδο στην Ελλάδα
Όμως από την άλλη πρωτοκλασάτος βουλευτής της Μέρκελ με μία δήλωση-βόμβα ζητά ευθέως την έξοδο της Ελλάδος από το ευρώ, αλλά και διεθνή μέσα επαναφέρουν το Grexit.
«Δεν πρέπει να ρίξουμε στάχτη στα μάτια των πολιτών, αλλά πρέπει ανοικτά και ειλικρινά να θέσουμε το ελληνικό πρόβλημα και να συνοδεύσουμε την Ελλάδα προς την έξοδο (από την Ευρωζώνη) με έναν τρόπο φιλικό», τόνισε ο Κρίστιαν φον Στέτεν, βουλευτής του Κόμματος της Μέρκελ.
Περί Grexit ο λόγος και από τον Guardian. Γράφει πως “O «επικός αγώνας» της χώρας κόντρα στην χρεοκοπία δεν σταμάτησε ποτέ και τώρα η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα. Οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές έχουν βαλτώσει και το φάντασμα του Grexit στοιχειώνει ξανά τη χώρα”.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, εξάλλου, θεωρεί ότι «είναι ουτοπικό να κλείσει η διαπραγμάτευση στις 20 Φεβρουαρίου».
«Το ΔΝΤ έφερε την καταστροφή»
Τον μπελά του βρήκε ο Πολ Τόμσεν, αφού ενώ ο ίδιος επιμένει στη νομοθέτηση σκληρών μέτρων, ο πρώην διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ –θέση που σήμερα κατέχει ο κ. Τόμσεν- υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ έφερε την καταστροφή στη Ελλάδα.
Ο Ασόκα Μόντι υπογράμμισε , πως «η εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αποτέλεσε μια ολοκληρωτική καταστροφή: Ξανά και ξανά, απέτυχε να αντιμετωπίσει κρίσιμα ζητήματα προκαλώντας πόνο στους Έλληνες. Όταν το ΔΣ του Ταμείου συναντηθεί τη Δευτέρα, θα πρέπει να συμφωνήσει να διαγράψει τα χρέη της χώρας και να αποχωρήσει από εκεί».
Όλη αυτή η μετρολογία πάντως έχει φέρει κυβέρνηση και ΝΔ σε ανοικτό πόλεμο. “Δεν είμαστε οι πρόθυμοι που λέμε «σφάξε με, Πολ μου, ν΄ αγιάσω». Είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε «έρημο» λόγω των μνημονίων και των λανθασμένων πειραμάτων που έκαναν πάνω σε έναν λαό ο Πολ Τόμσεν και η παρέα του” σημείωσε ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.
Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι «Αν μετά απ’ όλα αυτά ερχόμασταν να ψηφίσουμε τα όποια μέτρα φέρει η κυβέρνηση θα ήταν σαν να ξεπλέναμε τις ευθύνες της. Θα της δίναμε συγχωροχάρτι και τελικά θα γινόμασταν συνυπεύθυνοι. Ξέρω ότι οι δανειστές δεν είναι τα καλύτερα παιδιά, αλλά τα μέτρα που συζητούνται σήμερα από την κυβέρνηση και τους δανειστές είναι αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας, της αναποτελεσματικότητας και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης».
Συμφωνία Τόμσεν – Σόιμλπε
Με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σκληρά μέτρα, όπως φαίνεται οι μυστικές συναντήσεις, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και οι τηλεδιασκέψεις έχουν πάρει φωτιά.
Η Ελλάδα μπορεί να διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να λάβει νέα μέτρα προκαταβολικά, όμως οι δύο ισχυροί παίκτες όχι μόνο επιμένουν αλλά φαίνεται ότι και έχουν συμφωνήσει τα μέτρα αυτά.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real news, Σόιμπλε και Τόμσεν στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη, συμφώνησαν σε προνομοθέτηση μέτρων.
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία των δύο ανδρών;
– Θέλουν μείωση αφορολογήτου έως και τις 4.000 ευρώ.
– Ενεργοποίηση κόφτη για περικοπή κύριων συντάξεων αν δεν πιάσουμε τους στόχους το 2019.
– Συζητούν να λάβουν μεσοπρόθεσμα για το χρέος.