Και το συμβούλιο της Ευρώπης στην υπηρεσία της νέας τάξης.
Αξιολόγηση της ηλικίας των νέων μεταναστών: πρέπει να διαφυλαχθεί το καλύτερο συμφέρον του παιδιού, να αποφευχθούν επεμβατικές μέθοδοι
Το συμβούλιο της Ευρώπης ζητάει να μην ερευνούν οι Ευρωπαικές χώρες την ηλικία των ανήλικων μεταναστών διότι μπορεί να φοβηθούν.
Γνωρίζουν όμως ότι οι περισσότεροι λένε ψέμματα για την ηλικία τους για να τύχουν θετικότερης αντιμετώπισης.
Στην Σουηδία σε έρευνα που έγινε στους υποτιθέμενους ανήλικους μετανάστες αποδείχθηκε ότι το 86% έλεγαν ψέμματα!
Άς δούμε λοιπόν τι υποστηρίζεται στην έκθεση.
Μια νέα έκθεση “Αξιολόγηση της ηλικίας: πολιτικές, διαδικασίες και πρακτικές των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο της μετανάστευσης” έχει εκδοθεί σήμερα.
Η έκθεση αυτή, που εκπονήθηκε από ανεξάρτητο εμπειρογνώμονα, βασίζεται σε έρευνα που διεξήχθη σε 37 κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης την άνοιξη του 2017, καθώς και σε ανάλυση δευτερογενών πηγών. Σκοπός της έκθεσης είναι να παράσχει μια πραγματική επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης στα κράτη μέλη- και να στηρίξει το έργο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκπόνηση κατευθυντήριων γραμμών για την εκτίμηση της ηλικίας- που σέβονται τα δικαιώματα των παιδιών στο πλαίσιο της μετανάστευσης.
Η αξιολόγηση της ηλικίας είναι μια επίσημη διαδικασία με την οποία οι αρχές επιδιώκουν να καθορίσουν τη χρονολογική ηλικία ενός προσώπου να γνωρίσουν εάν είναι ενήλικας ή παιδί και να λάβουν απόφαση σχετικά με τα δικαιώματα και τα καθήκοντά του.
Η έκθεση αποκαλύπτει μια ιδιαίτερα κατακερματισμένη κατάσταση στην Ευρώπη. τα δικαιώματα και οι διαδικαστικές εγγυήσεις που παρέχονται βάσει διεθνών και ευρωπαϊκών προτύπων δεν τηρούνται με συνέπεια στα κράτη μέλη.
Μεταξύ των βασικών προκλήσεων είναι η έλλειψη κοινής προσέγγισης όσον αφορά τις διαδικασίες αξιολόγησης της ηλικίας στην Ευρώπη. Έλλειψη επιστημονικής και εμπειρικής βάσης δημιουργεί κίνδυνο αυθαίρετου αποτελέσματος. Ως βασική αρχή, το περιθώριο λάθους στην αξιολόγηση ηλικίας θα πρέπει πάντα να εφαρμόζεται υπέρ του ατόμου: θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παιδί. Διαφορετικά, τα παιδιά διατρέχουν κίνδυνο να κρατηθούν σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις και συνεπώς εκτίθενται σε κατάχρηση και βία.
Από τις 37 χώρες που ερευνήθηκαν, μόνο οι 20 λαμβάνουν υπόψη το περιθώριο λάθους.
Το παιδί και ο κηδεμόνας του θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στην αξιολόγηση ηλικίας, πράγμα που συμβαίνει μόνο σε 26 από τις 37 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα. Το παιδί πρέπει να έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τη συμμετοχή, ειδικά σε ιατρικές εξετάσεις.
Οι επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τα κράτη – όπως οδοντιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και ειδικά εξέταση σεξουαλικής ωριμότητας που χρησιμοποιείται ακόμα από επτά κράτη – μπορεί να προκαλέσουν σωματική ή ψυχική βλάβη. Η χρήση διηθητικών ιατρικών εξετάσεων πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και πρέπει να παραμείνει το μέτρο της έσχατης ανάγκης, αναφέρει η έκθεση.
Η αξιολόγηση της ηλικίας πρέπει να διεξάγεται από ειδικευμένους επαγγελματίες με εμπειρία στην ανάπτυξη παιδιών. Πρέπει να ληφθούν υπόψη το φύλο, ο πολιτισμός, οι προσωπικές ιστορίες και το οικογενειακό υπόβαθρο των παιδιών. Μια τέτοια πολυεπιστημονική προσέγγιση εξακολουθεί να είναι σπάνια. εφαρμόζεται μόνο από 19 κράτη μέλη που ερωτήθηκαν.
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο απώτερος στόχος οποιασδήποτε διαδικασίας πρέπει να είναι η διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων του ατόμου και η προετοιμασία του για τη μελλοντική μετάβαση στην ενήλικη και ανεξάρτητη ζωή.