Η φτώχεια κόβει χρόνια από τη ζωή μας υποστηρίζει διεθνής ομάδα επιστημόνων, η οποία την κατατάσσει στους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Επίσης, υποστηρίζει ότι τα ευρήματα μελέτης που διεξήγαγε υποδηλώνουν πως αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προάγγελους νόσησης και πρόωρου θανάτου στον κόσμο, ωστόσο, συνήθως δεν λαμβάνεται υπόψη κατά την χάραξη των πολιτικών Υγείας.
Αναλύοντας τα στοιχεία 48 μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια εθελοντές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φτωχοί είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες από τους εύπορους να πεθάνουν πριν από την ηλικία των 85 ετών.
Ειδικότερα, μεταξύ των φτωχών, το σχεδόν 15% των ανδρών και το 9% των γυναικών πέθαναν πριν τα 85 τους, έναντι του 11% των εύπορων ανδρών και του 7% των εύπορων γυναικών.
Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η φτώχεια από μόνη της μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης, κατά μέσον όρο, κατά 2,1 χρόνια. Οι αντίστοιχες μειώσεις είναι 0,5 έτη για την υψηλή πρόσληψη οινοπνεύματος, 0,7 για την παχυσαρκία, 3 ,9 για τον διαβήτη, 1,6 για την υπέρταση, 2,4 για την έλλειψη σωματικής άσκησης και 4,8 χρόνια για το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την Silvia Stringhini, επικεφαλής ερευνήτρια, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης, στην Ελβετία, δεδομένου του τεράστιου αντίκτυπου της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης στην υγεία, έχει ζωτική σημασία να την αποδεχθούν οι κυβερνήσεις ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου και να σταματήσουν να την αποκλείουν από τις στρατηγικές για την Υγεία.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet.
Πηγή: http://mononews.gr