Του Χάρη Φλουδόπουλου
Σαφείς αιχμές κατά της κυβερνητικής πολιτικής και των αποφάσεων που ελήφθησαν για την αγορά ηλεκτρισμού περιλάμβανε η ανακοίνωση της ΔΕΗ για τα αποτελέσματα εξαμήνου, που εξέπληξαν αρνητικά την αγορά.
Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε μείωση της λειτουργικής της κερδοφορίας κατά 46,8% στα 284,7 εκατ. ευρώ, μείωση της προ φόρων κερδοφορίας κατά 54,2% στα 42,3 εκατ. ευρώ και μείωση της καθαρής κερδοφορίας της κατά 74,8% στα 14,4 εκατ. ευρώ.
Εάν μάλιστα αφαιρεθούν τα έσοδα ύψους 172,2 εκατ. από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, τότε η ΔΕΗ στην πραγματικότητα στο πρώτο εξάμηνο έγραψε ζημιές της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για τα αποτελέσματα σε δύο από τις βασικές κυβερνητικές επιλογές στον τομέα της ενέργειας: τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την απόφαση για την επιβολή του λεγόμενου τέλους προμηθευτή για την κάλυψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του λειτουργού της αγοράς ΛΑΓΗΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη οι δημοπρασίες που αντικατέστησαν την πώληση της μικρής ΔΕΗ και το τέλος προμηθευτή κόστισαν στην εταιρεία 274,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο (196,7 εκατ. στο α τρίμηνο και 77,9 εκατ. στο β τρίμηνο).
Ταυτόχρονα η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προσφύγει σε διαιτησία κατά της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το ύψος των ποσών ΥΚΩ που θα πρέπει να επιστραφούν στην εταιρεία για προηγούμενα έτη.
Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση της ανεξάρτητης αρχής οδηγεί σε μηδενική αύξηση των τελών που πληρώνουν οι καταναλωτές. Ωστόσο, ιδιαίτερα ενόψει και της δραματικής επιδείνωσης των οικονομικών μεγεθών, η διοίκηση της ΔΕΗ προτείνει το διπλασιασμό των προς ανάκτηση ποσών από τα τέλη ΥΚΩ, πρόταση που οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των λογαριασμών ρεύματος.
Εδώ να σημειωθεί ότι η αύξηση που ζητεί η διοίκηση της ΔΕΗ, θα επιβαρύνει όχι μόνο τα τιμολόγια της εταιρείας αλλά και τα τιμολόγια των ανταγωνιστών της στη λιανική αγορά αφού η χρέωση ΥΚΩ περιλαμβάνεται στα τιμολόγια όλων των προμηθευτών, εισπράττεται ωστόσο μόνο από τη ΔΕΗ, που έχει το μονοπώλιο στα νησιά (τα ΥΚΩ πρωτίστως καλύπτουν τη διαφορά του κόστους ηλεκτροδότησης στα νησιά σε σχέση με το διασυνδεδεμένο σύστημα).
Ληξιπρόθεσμα – δανεισμός
Τόσο κατά τις επίσημες χθεσινές ανακοινώσεις όσο και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η μόνη αναφορά που έγινε ήταν στο conference call όπου και ειπώθηκε ότι στο 7μηνο του έτους, οι εισπράξεις από πελάτες υπολείπονται κατά 1,5% έναντι του 2017, δεν καταγράφεται δηλαδή καμία βελτίωση από τα μέτρα που έλαβε η διοίκηση (διακανονισμοί, έκπτωση σε συνεπείς πελάτες).
Και παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έγινε τον Ιούνιο, ακόμη η εταιρεία δεν έχει προχωρήσει στην πρόσληψη του εξειδικευμένου συμβούλου, ο οποίος θα κληθεί να βελτιώσει την εικόνα της εταιρείας στο μέτωπο των ανεξόφλητων οφειλών.
Επίσης η διοίκηση της ΔΕΗ δεν έκανε καμία αναφορά στις επόμενενες λήξεις δανείων που έχει μπροστά της η εταιρεία και θα κληθεί να αναχρηματοδοτήσει το επόμενο διάστημα.
Θυμίζουμε ότι ΔΕΗ αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα και της ζητήθηκαν πρόσθετες εγγυήσεις για να αναχρηματοδοτήσει μέσω του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου από ελληνικές τράπεζες την αποπληρωμή του διεθνούς ομολόγου που έληξε το Μάιο ύψους 200 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο η εταιρεία αποπλήρωσε δάνεια ύψους 469,2 εκατ. ευρώ ενώ άντλησε 246,2 εκατ. ευρώ.
Στον αντίποδα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ προς λοιπούς πιστωτές παραμένουν υψηλές στα 676 εκατ. ευρώ (από 759 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2016).
Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ τα συνολικά έσοδα της ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ φτάνουν τα 716,1 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση δεν έδωσε στοιχεία για το ύψος του φόρου που θα κληθεί να καταβάλει για τη συναλλαγή.
Πηγή: http://www.capital.gr/