Ελληνική…πατέντα και στα εμβόλια – Δύσπιστοι πολλοί Έλληνες γονείς.
Ψευδείς βεβαιώσεις περί εμβολιασμού, που υπογράφουν παιδίατροι χωρίς να έχουν γίνει τα εμβόλια, πιστοποιητικά που βεβαιώνουν ψευδώς ότι το παιδί ανήκει σε ομάδα που δεν μπορεί να εμβολιασθεί, ακόμη και παραποίηση στοιχείων στο βιβλιάριο υγείας, είναι μερικά από τα πιστοποιητικά που δίδονται από γιατρούς για να αποφύγουν οι γονείς να κάνουν τα εμβόλια στα παιδιά τους και ταυτόχρονα να τα εγγράψουν στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.
Τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, είναι αποκαλυπτικά. Το ένα πιστοποιητικό είναι από γιατρό άνευ ειδικότητας και το άλλο από παιδίατρο-ομοιοπαθητικό, ενώ υπάρχει και άλλο έγγραφο, που γονείς έδωσαν σε παιδίατρο να υπογράψει προκειμένου να συναινέσουν για τον εμβολιασμό του παιδιού τους.
«Αν δεν ληφθούν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο για την πιστοποίηση των εμβολιασμών σε σχέση με το δικαίωμα της εγγραφής των παιδιών στην εκπαίδευση, η ιστορία της ιλαράς, αλλά και άλλων νοσημάτων που προστατεύονται με εμβολιασμό, δυστυχώς θα επαναλαμβάνεται», τονίζει ο Κ. Νταλούκας, πρόεδρος τη Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής.
Προσθέτει ότι «το δικαίωμα στην παιδεία είναι πράγματι ισχυρό. Ισχυρότερο όμως είναι το δικαίωμα στην υγεία. Το θέμα δεν είναι ότι μένοντας ένα μέρος των παιδιών ανεμβολίαστα βάζουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους. Το θέμα είναι ότι διασπείρουν την νόσο και βάζουν σε κίνδυνο ζωής όλους αυτούς που δεν μπορούν για λόγους ιατρικούς ή λόγω ηλικίας, να εμβολιαστούν».
Σημειώνει ότι η ενημέρωση των γιατρών που λειτουργούν σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές, προκειμένου να εφαρμόζεται το Πρόγραμμα Εθνικού Εμβολιασμού για ενήλικες πρέπει να αποτελέσει κατεύθυνση και τακτική από το Υπουργείο Υγείας.
«Είναι επιεικώς απαράδεκτο να στέλνουμε ως παιδίατροι γονείς παιδιών που παρακολουθούμε, έχοντας ελέγξει προηγουμένως το βιβλιάριο υγείας τους, για συνταγογράφηση και εμβολιασμό και συνάδελφοί μας παθολόγοι να τους ρωτούν γιατί θέλουν να εμβολιαστούν ή να δηλώνουν άγνοια των εμβολίων. “Γιατί θέλεις να κάνεις το εμβόλιο του τετάνου; αγρότης είσαι;” ή “δεν το γνωρίζω το εμβόλιο αυτό για την ηπατιίτιδα Α και άρα δεν μπορώ να σας το συνταγογραφήσω” είναι κάποιες από τις απαντήσεις που πήραν γονείς που στείλαμε για να εμβολιαστούν σε δημόσιες δομές», τονίζει ο κ. Νταλούκας.