Πως η Ελλάδα μπορεί να διδαχθεί από το αμερικανικό παράδειγμα

Το οριστικό σχέδιο για την φορολογία και τις επιχειρήσεις παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για επαναστατικές αλλαγές στη φορολόγηση της μεσαίας τάξης και στην εταιρική φορολογία.

Η σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει πάνω απ’ όλα μια μεγάλη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες, ο οποίος από το 35% θα μειωθεί στο 20%, είναι ένα σχέδιο «υπέρ της ανάπτυξης, υπέρ της απασχόλησης, υπέρ των οικογενειών, υπέρ των Αμερικανών», σύμφωνα με τον Τραμπ.

Για τον Μπραντ Κλόουζ, αντιπρόεδρο της εθνικής ομοσπονδίας ανεξάρτητων επιχειρήσεων (NFIB), αυτή η μεταρρύθμιση είναι «κρίσιμη προκειμένου να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης».

Οι μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων (υγεία, υπηρεσίες, βιομηχανία, βιοτεχνία, κ.ά.) οι οποίες απασχολούν κατά μέσον όρο πέντε ανθρώπους «συνεισφέρουν σχεδόν το μισό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και δημιουργούν τις δύο θέσεις εργασίας στις τρεις», συνέχισε ο Κλόουζ, ο οποίος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος για αυτό το σχέδιο» μεταρρύθμισης.

Οι μικρές εταιρείες «ουδέποτε συνήλθαν μετά την παγκόσμια κρίση» του 2008-2009, συμπλήρωσε ο ίδιος και έκρινε πως μια μείωση των φόρων ίσως τους δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών.

Τόσο από μέρους της NFIB όσο και από μέρους άλλων οργανισμών εργοδοτών, ήταν πάγιο αίτημα η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και η απλούστευση του φορολογικού κώδικα που χαρακτήριζαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων κι υποστήριζαν ότι τους στερούσαν έσοδα που θα μπορούσαν να επανεπενδύσουν και να αξιοποιήσουν για να προσλάβουν περισσότερους.

Από την πλευρά της η ομοσπονδία των εμπόρων λιανικής (NRF) εκτίμησε ότι αυτή η μεταρρύθμιση, που ο Τραμπ θέλει να αποτελέσει τη σημαντικότερη έπειτα από εκείνη που είχε εφαρμόσει ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1986, θα «τονώσει την οικονομία».

Η μείωση του συντελεστή της φορολογίας για τις επιχειρήσεις στο 20% θα τον φέρει σε επίπεδο κατώτερο του μέσου όρου των βιομηχανικών κρατών (22,5%). Σε πρόσφατη μελέτη της, η NRF είχε υπολογίσει ότι η μείωση της φορολογίας στο 20% από το 35% σήμερα θα «μεταφραζόταν σε μια αύξηση των μισθών και τη δημιουργία 500.000 ως 1,5 εκατ. νέων θέσεων εργασίας». Αυτό θα ενθάρρυνε τις ξένες εταιρείες του κλάδου της λιανικής να επενδύσουν περισσότερο στις ΗΠΑ.

Μήπως η σοσιαλιστική Ελλάδα του Τσίπρα πρέπει να διδαχθεί από το αμερικανικό παράδειγμα;

ΠΗΓΗ