Του Mohamed A. El-Erian,
επικεφαλής οικονομικού συμβούλου στην Allianz, ήταν πρόεδρος του Παγκόσμιου Αναπτυξιακού Συμβουλίου επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα και συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «The Only Game in Town: Central Banks, Instability, and Avoiding the Next Collapse» (Κεντρικές Τράπεζες, Αστάθεια και η επόμενη Κατάρρευση)

Ο κ. Mohamed A. El-Erian

Tον επόμενο μήνα, όταν οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες από περισσότερες από 180 χώρες μεταβούν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των ετήσιων συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια παγκόσμια οικονομική τάξη υπό εντεινόμενες πιέσεις. Έχοντας αποτύχει να παρουσιάσει την περιεκτική οικονομική ευημερία για την οποία έχει τις δυνατότητες, αυτή η τάξη υπόκειται σε ολοένα και μεγαλύτερες αμφιβολίες – και αυξημένες προκλήσεις. Εκτός κι αν υπάρξει πορεία διόρθωσης, οι κίνδυνοι η σημερινή τάξη να οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική αταξία απλώς θα ενταθούν.

Η υφιστάμενη διεθνής οικονομική τάξη, με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στηρίζεται από πολυμερείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Αυτοί οι θεσμοί σχεδιάστηκαν για να αποκρυσταλλώσουν τις υποχρεώσεις των χωρών-μελών και ενσωμάτωσαν μια δέσμη βέλτιστων οικονομικών πρακτικών που εξελίχθηκαν σε αυτό που κατέστη γνωστό ως «Συναίνεση της Ουάσιγκτον».

Copyright: Project Syndicate, 2017
www.project-syndicate.org

 

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr