Εκκωφαντικό ήταν το «ΝΑΙ» στην ανεξαρτησία της Καταλονίας στο αιματηρό δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή. Το 90% των πολιτών της περιφέρειας της Ισπανίας τάχθηκε υπέρ της απόσχισης από την Ισπανία προκαλώντας αντιδράσεις από πλευράς της ισπανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, στην διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, δηλαδή το 42,3% του συνόλου των ψηφοφόρων στην Καταλονία, που φθάνουν τα 5,34 εκατομμύρια.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι».

Το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι ήταν:

«Θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;»

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στο κέντρο της Βαρκελώνης, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετές χιλιάδες αυτονομιστές.

Το δημοψήφισμα ωστόσο διεξήχθη χωρίς να εκπληρώνεται κανένα από τα κριτήρια που εγγυάται την αξιοπιστία του: διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία.

176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα, την διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στους αυτονομιστές.

Οι δημοσκοπήσεις στην Καταλονία κατέγραφαν ισοψηφία ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που επιθυμούν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με την συμφωνία του ισπανικού κράτους.

Ο «νόμος του δημοψηφίσματος» που είχαν εγκρίνει οι αυτονομιστές για την οργάνωση της ψηφοφορίας προέβλεπε ότι, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η κυβέρνηση θα ανακηρύξει την ανεξαρτησία και θα αρχίσει μια φάση διαπραγματεύσεων.

Mεγάλης έκτασης επεισόδια και εκατοντάδες τραυματίες

Ωστόσο το δημοψήφισμα σημαδεύτηκε από μεγάλης έκτασης επεισόδια. Σε 844 ανέρχονται οι καταγεγραμμένοι τραυματίες στην Καταλονία, από την αστυνομική καταστολή για την αποτροπή του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση.

Οκτακόσιοι σαράντα τέσσερις άνθρωποι τραυματίσθηκαν σε ταραχές που σημειώθηκαν την Κυριακή σ’ όλη την Καταλονία, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση καθώς οι ειδικές δυνάμεις της ισπανικής Αστυνομίας συγκρούσθηκαν με ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί για να συμμετάσχουν στο απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας από την Ισπανία.

Ένας στρατός αποτελούμενος από 10.000 Ισπανούς αστυνομικούς και εθνοφύλακες στάλθηκε στην Καταλονία για να εμποδίσει την Κυριακή 1η Οκτωβρίου την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της χώρας.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Καταλονίας

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ τόνισε ότι η χώρα του κέρδισε το δικαίωμα για ανεξαρτησία από την Ισπανία μετά το αιματηρό δημοψήφισμα της Κυριακής.

Όπως είπε, «η πόρτα άνοιξε για μια μονομερή Διακήρυξη Ανεξαρτησίας».

Εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν, καθώς η ισπανική Αστυνομία χρησιμοποίησε βία για να μπλοκάρει το δημοψήφισμα. Η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να σταματήσει το δημοψήφισμα, το οποίο κρίθηκε παράνομο από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Αστυνομικοί απέτρεψαν πολίτες να ψηφίσουν, ενώ κατέσχεσαν ψηφοδέλτια και κάλπες. «Κερδίσαμε το δικαίωμα να έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος με δημοκρατική μορφή», τόνισε ο Πουτζεμόντ σε τηλεοπτική συνέντευξη συνοδευόμενος και από άλλους ανώτατους Καταλανούς ηγέτες.

«Η ισπανική κυβέρνηση θα λογοδοτήσει σε διεθνή δικαστήρια για την αστυνομική βία που προκάλεσε τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων στην διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας», δήλωσε την Κυριακή εκπρόσωπος της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης.

Καταλανική Κυβέρνηση: «Η Ισπανική Κυβέρνηση θα λογοδοτήσει στα Διεθνή Δικαστήρια για την καταστολή»

«Το ισπανικό κράτος έχει εκτεθεί πολύ και στο τέλος θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια», δήλωσε ο Ζόρντι Τουρούλ, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, σε συνέντευξη Τύπου.

Ραχόι: «Δεν έγινε δημοψήφισμα»

Στην σκληρή γραμμή επέμεινε παρά την κατακραυγή ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Καταλονία.

“Η Ισπανία είναι μια ώριμη και προηγμένη δημοκρατία, δεκτική, αλλά και αποφασισμένη για την εφαρμογή της νομιμότητας με όλες τις εγγυήσεις της”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν υπήρξε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία σήμερα. Το κράτος δικαίου διατηρεί τη δύναμη και την αξιοπιστία του”.

“Κάποιοι προσπάθησαν να κλέψουν τη φωνή από εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά”, τόνισε ενώ έριξε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στην άλλη πλευρά:

“Είδαμε συμπεριφορές και καταστάσεις που φαίνονται απεχθείς σε κάθε δημοκράτη και δεν πρέπει να επαναληφθούν ποτέ. Όπως η κατήχηση παιδιών και οι απειλές προς δικαστές. Αντιλαμβάνονται την ενόχληση που μπορεί να νιώθουν οι Καταλανοί και το μετανιώνω”.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό, σήμερα έχουμε κάθε λόγο να εμπιστευόμαστε την δημοκρατία, προσφέρω διάλογο στο πλαίσιο του νόμου και περιμένω από τους Καταλανούς να απορρίψουν όλα όσα έπραξαν».

“Θέλω να πω μπροστά σε όλη την Ισπανία ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Καταλανών δεν ήθελαν να συμμετέχουν στα σενάρια των αποσχιστών. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει από την αρχή ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν θα πραγματοποιηθεί και οι ίδιοι οι υποστηρικτές το ήξεραν αυτό εδώ και μήνες”, κατέληξε.

Πηγή