Για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης ξεπέρασαν αυτές των diesel στην Ευρώπη.

Τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου είναι αυτά που απασχολούν περισσότερο τις αυτοκινητοβιομηχανίες τα περισσότερα χρόνια, με τα diesel να έρχονται πρώτα εδώ και μερικά χρόνια. Ωστόσο, αυτό άλλαξε, έπειτα από μία σχεδόν δεκαετία, αφού τα βενζινοκίνητα ξεπέρασαν τα diesel στις πωλήσεις στην Ευρώπη για πρώτη φορά μετά το 2009.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (European Automobile Manufacturers Association), οι πωλήσεις των οχημάτων με κινητήρες βενζίνης έφτασαν στο 48,5% εν έτει 2017, κάτι που σημαίνει αύξηση 2,7% σε σύγκριση με πέρυσι.

Αντιθέτως, τα diesel παρουσίασαν μείωση, καθώς από το 50,2% πέρυσι έπεσαν στο 46,3% φέτος. Μάλιστα, το πρώτο μισό του 2017 πωλήθηκαν 152323 λιγότερα diesel, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016. Στην αντίπερα όχθη, τα βενζινοκίνητα παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις ύψους 10% από πέρυσι στη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο.

Από εκεί και πέρα, αυξήθηκαν και οι πωλήσεις των υβριδικών, των ηλεκτρικών και των οχημάτων με φυσικό αέριο (LPG), καθώς ανέβηκαν κατά 35%, ώστε τώρα να κατέχουν το 5,2% της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου.

«Οι εναλλακτικοί κινητήρες θα παίξουν αναμφίβολα αυξάνοντα ρόλο στις μεταφορές και όλοι οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές επενδύουν σε αυτούς. Στο τέλος, οι ανάγκες να ενθαρρύνουμε τους πελάτες να αγοράσουν τέτοια οχήματα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ACEA, Έρικ Τζονάερτ.

Πηγή: http://www.gazzetta.gr