ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ – ΕΠΙΣΠΕΥΔΟΝΤΑΙ ΤΑ STRESS TESTS

Νέα δεδομένα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα -και την ελληνική οικονομία εν τω συνόλω της- προκύπτουν μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. Και μπορεί οι πιέσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών να θεωρούνται ακραίες και μη δικαιολογημένες για τις διαστάσεις που πήραν, αλλά ένα είναι γεγονός: Ότι ο ωφέλιμος χρόνος για τις κατάλληλες αποφάσεις εκ μέρους των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζικών ομίλων μειώνεται σημαντικά. Όλα τώρα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά…

Τα Κόκκινα Δάνεια πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται, η εξυγίανση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Αυτό άλλωστε υπονόησε και ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης με τις δηλώσεις του, τη Δευτέρα, στο ευρωκοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράγκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσης των stress tests, τα οποία είχαν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο του 2018. Τώρα, φαίνεται ότι η κατεύθυνση αλλάζει. Η διενέργεια των σχετικών διαδικασιών θα αρχίσει άμεσα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί ως το πρώτο τρίμηνο του 2018, πιθανόν και στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Κινήσεις εξπρές

Μία εξέλιξη αυτού του τύπου σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε κινήσεις εξπρές. Οι πιέσεις κατά των δανειοληπτών με Κόκκινα Δάνεια θα συνεχιστούν και θα ενταθούν με την ενεργοποίηση της πλατφόρμας για τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες. Μάλιστα, όπως αναφέρουμε και στα «Παρα-τραπεζικά», επειδή οι ισολογισμοί πρέπει να εξυγιανθούν άμεσα και λόγω του κινδύνου να πιεστούν οι τιμές των ακινήτων, το μεγαλύτερο μέρος αυτών θα μεταβιβαστεί στις τράπεζες προκειμένου, έτσι, να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους.

 

Θετικές επιπτώσεις

Η χρηματιστηριακή αγορά θεωρεί ότι η επίσπευση των διαδικασιών από τις τράπεζες μπορεί να «μπλοκάρει» την οικονομία. Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον οι τράπεζες -έστω και λόγω των συνθηκών- πετύχουν να βελτιώσουν τα οικονομικά τους δεδομένα, τότε οι επιπτώσεις για το σύνολο της οικονομίας θα είναι ιδιαίτερα θετικές και η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια σχετικά ευκολότερη.

 

Η διπλή ανάγνωση

Τη σημασία που δείχνουν οι Βρυξέλες στο ζήτημα επίσπευσης της εκκαθάρισης των Κόκκινων Δανείων υπογραμμίζει και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το έθεσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «κοιτάζοντας γενικότερα την Οικονομία, αν επιλυθεί το θέμα των Κόκκινων Δανείων, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τις ελληνικές τράπεζες».

Η αναφορά αυτή «σηκώνει» δύο αναγνώσεις. Κατά την πρώτη και πλέον απλοϊκή δηλώνεται καθαρά πως θα υπάρξει πρόβλημα με τις τράπεζες, δηλαδή θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, σε περίπτωση που δεν λυθεί το θέμα. Κατά τη δεύτερη, που μπορεί να γίνει και ευρύτερα αποδεκτή, οι ελληνικές τράπεζες εφόσον λύσουν αυτόν τον «γόρδιο δεσμό», δεν θα έχουν καμιά περαιτέρω ανάγκη.

 

Προειδοποίηση

Πάντως, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η τοποθέτηση του ευρωπαίου αξιωματούχου δεν είναι κάτι το νέο. Ανάλογη είχε υπάρξει στις αρχές του μήνα κατά τη συνάντηση των ελλήνων τραπεζιτών με στελέχη της ΕΚΤ στις πρόσφατες επαφές στη Φρανκφούρτη. Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη και θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του έτους, εξονυχιστικός έλεγχος του SSM στα Κόκκινα Δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κεφαλαιακά κενά ενόψει των πανευρωπαϊκών stress tests του 2018.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν ανταποκριθεί στον επιθυμητό βαθμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι του SSM για τη μείωση των Κόκκινων Δανείων. Η ελλιπής αυτή ανταπόκριση, την οποία ο SSM συνδέει κατά κύριο λόγο με την απουσία μέτρων καταναγκασμού για την είσπραξη οφειλών (δηλαδή των πλειστηριασμών) εντείνει τους ρυθμούς με τους οποίους οι τράπεζες θα πρέπει να καλύψουν τις δεσμεύσεις τους αυτές.

 

Αναθεωρημένα πλάνα

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα εγκριθούν από τα διοικητικά συμβούλια όλων των τραπεζών αναθεωρημένα πλάνα για το μίγμα της μείωσης των NPEs, με αύξηση των ρευστοποιήσεων (συμπεριλαμβανομένων πλειστηριασμών) και των πωλήσεων δανείων, τα οποία θα υποβληθούν αρχές Οκτωβρίου στον SSM.

 

ΤΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤ

Ο Ντράγκι θα τραβήξει… κουπί στα απόνερα των γερμανικών εκλογών

«Αν αυτή συνεργαστεί με το FDP, τη βάψαμε» φέρεται να δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με τη γαλλίδα δημοσιογράφο, Ιζαμπέλ Ορί για την πιθανότητα συνεργασίας της επανεκλεγείσης γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με το κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών.

Η δυσφορία του γάλλου προέδρου για το ενδεχόμενο συμμετοχής του FDP στη νέα γερμανική κυβέρνηση δεν είναι αβάσιμη: Το κόμμα πρεσβεύει τις πιο σκληρές θέσεις του γερμανικού κεφαλαίου, είναι κάθετα αντίθετο στο όραμα Μακρόν για ισομερή διανομή του πλούτου που παράγει η Ευρωζώνη. Ο επικεφαλής του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει δηλώσει ότι «δεν θέλουμε νέους προϋπολογισμούς για μεταφορές χρημάτων στην Ευρώπη». Έχει, δε, κάνει σαφή τη θέση του, προσθέτοντας «ένας προϋπολογισμός της Ευρωζώνης που τα χρήματα θα καταλήγουν στη Γαλλία για δημόσιες δαπάνες ή στην Ιταλία για να διορθωθούν τα λάθη του Μπερλουσκόνι είναι αδιανόητος και αποτελεί για μας κόκκινη γραμμή».

 

Δυσκολίες

Με βάση αυτά τα δεδομένα ο Μάριο Ντράγκι καλείται να ισορροπήσει τους προσεχείς μήνες μέσα σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο έως ναρκοθετημένο πλαίσιο. Τα επόμενα βήματα για την τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης, θα εξαρτηθούν από τη σύνθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Ως σήμερα -αποκαλούμενος για την εφευρετικότητά του και σούπερ Μάριο- ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης κατόρθωνε και εύρισκε τον κοινό παρανομαστή μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Αν, όμως, το κόμμα του κ. Λίντνερ αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο Βερολίνο, τότε η νομισματική σταθερότητα της Ευρώπης μπορεί και να δοκιμαστεί.

 

Να αποφύγει αναταράξεις

Μέχρι, πάντως, τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης το βάρος πέφτει εξ ολοκλήρου στον κ. Ντράγκι: Πρέπει στο βαθμό που θα είναι αυτό εφικτό να αποφύγει τις αναταράξεις που ενδεχομένως να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη νέα γερμανική κυβέρνηση.

Ήδη η ΕΚΤ έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι η απόφαση της αμερικανικής Fed να μειώσει τον ισολογισμό της κατά 4,5 τρισ. δολάρια. Πρακτική συνέπεια της κίνησης αυτής είναι η απόσυρση από τις αγορές αυτού του ποσού, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη νομισματική χαλάρωση που αποτελεί σήμερα βασικό εργαλείο της ΕΚΤ.

Το πρόβλημα για την Ευρωζώνη είναι ότι η οικονομία της βρίσκεται σήμερα σε διαφορετική φάση από την οικονομία των ΗΠΑ. Μπορεί, λοιπόν, η ΕΚΤ θεσμικά να διατηρεί την ανεξαρτησία της, αλλά μέχρι που μπορεί να φθάσει η δυνατότητα λήψης αποφάσεων απέναντι σε μία ενιαία και σκληρή γερμανική βουλή;

ΠΗΓΗ: fm voice