Σε θρίλερ εξελίσσεται η ψήφιση του άρθρου του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την αλλαγή της ταυτότητας φύλου από το 15ο έτος της ηλικίας ενός ατόμου, παρά τις επιμέρους αλλαγές που επέφερε ο Σταύρος Κοντονής.

Η υπερψήφιση του κρέμεται από μια κλωστή, αφού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες εμμένουν στο «όχι» και τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς τη στάση που θα τηρήσουν στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή. Παρά τα όσα διέρρεαν από το προεδρείο της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος ότι οι βουλευτές «καλύφθηκαν» μετά τις διευκρινίσεις Κοντονή, ορισμένοι εξ αυτών σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι δήλωναν.  Γεωργία Γεννιά, Νίνα Κασιμάτη, Δημήτρης Γάκης και Μάρκος Μπόλαρης αντιδρούν στο άρθρο 3 που αφορά τη φυλομετάβαση στα 15 χρόνια, ενώ την αντίθεσή του εξέφρασε και ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Με δεδομένη τη στήριξη του Ποταμιού καταλυτικό ρόλο φαίνεται πως παίζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση εκφράζονται επιφυλάξεις και ενστάσεις με τα σίγουρα «ναι» να είναι εκείνα του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου.

Το βλέμμα εκ των πραγμάτων στρέφεται και στους 8 ανεξάρτητους βουλευτές, με αμφίβολα αποτελέσματα, αφού ο Νίκος Νικολόπουλος έχει δηλώσει πως θα το καταψηφίσει, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η αρνητική ψήφος των προερχόμενων από τη Χρυσή Αυγή Δημήτρη Κουκούτση και Νίκου Μίχου. Συνεργάτες του Χάρη Θεοχάρη έλεγαν πως εάν παραμείνει το όριο ηλικίας στα 15 χρόνια, ο ίδιος δεν θα το στηρίξει.

Σε περίπτωση που καταψηφιστεί η διάταξη για την αλλαγή φύλου στα 15, καταψηφίζεται στο σύνολό του το άρθρο 3, που αφορά στη «φυλομετάβαση» των ενηλίκων, αλλά και ο βασικός πυρήνας του νομοσχεδίου.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η θετική ψήφος 140 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των 6 βουλευτών του Ποταμιού και 2 βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (του Θανάση Θεοχαρόπουλου και του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου). Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα λάβει τις οριστικές της αποφάσεις στη συνεδρίαση του συντονιστικού της Κ.Ο. κι αυτό που διαρρέεται είναι πως δεν θα υπάρξουν κυρώσεις για τους βουλευτές που θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή.

Η ΝΔ που αντιμετώπισε σφοδρές εσωτερικές αντιδράσεις, μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεινε προς το «ναι», κατέθεσε τη δική της πρόταση, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο στο σύνολό του. Αρνητικοί παραμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και η  Ένωση Κεντρώων. Από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήδη ο Δημήτρης Κρεμαστινός  δηλώνει πως δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο με την σημερινή του μορφή, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, τόνισε πως εάν παραμείνει ως έχει δεν θα το στηρίξει. Γιατρός στο επάγγελμα, επεσήμανε πως ένα παιδί 15 ετών δεν είναι σε θέση να λαμβάνει τέτοιες σημαντικές αποφάσεις για την ζωή του. Τάσσεται υπέρ της αλλαγής ταυτότητας φύλου μετά την ενηλικίωση και μόνον μια φορά. Διευκρινίζει ωστόσο, πως δεν θα πάει κόντρα στην κομματική γραμμή.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της, όπως διαφάνηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού Δικαιοσύνης, ρίχνει δηλητηριώδη βέλη προς τη ΝΔ ότι έγινε όμηρος ακραίων φωνών εντός του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας καυτηρίασε και τη στάση της Εκκλησίας που θέτει μετ’ επιτάσεως την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που σχολίασε τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, λέγοντας πως η σχέση της με το κράτος είναι εξελισσόμενη.

Θεμα δεδηλωμένης έθεσε στην ομιλία του ο Νίκος Δένδιας, υποστηρίζοντας ότι εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν το άρθρο 3, αυτή χάνεται. «Αν δεν ψηφίσουν το άρθρο 3 οι ΑΝΕΛ, σας λέμε ευθέως ότι κυβέρνηση στη χώρα δεν θα υπάρχει», ειπε με την αντιπρόεδρο Τασία Χριστοδουλοπουλου να σχολιάζει απο έδρας «σιγά κ. Δένδια μας τρομάξατε».

Η Χρυσή Αυγή κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που θα έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη στη 1 το μεσημέρι.

cnn