Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου από τα 15 άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, τασσόμενος κατά!

Πρόκειται για το επίμαχο άρθρο 3 που δίνει το δικαίωμα αλλαγής φύλου από την ηλικία των 15 ετών.

«Αναμένω με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα ψηφοφορίας για το άρθρο 3 για να δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την πρόταση της ΝΔ:

«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνωρίζει τη δυσφορία φύλου γι’ αυτό και επιτρέπεται κάποιου είδους ψυχική διάγνωση. Από τις 40 χώρες στις 38 προβλέπεται κάποιου είδους ιατρική διάγνωση. Σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ζήτημα που συζητάμε δεν είναι μόνο ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά έχει και μια αδιαμφισβήτητη ιατρική διάταση. Η νομική διόρθωση του φύλου είναι ένα μόνο στάδιο σε μια μακρά διαδικασία που απαιτεί ψυχολογική υποστήριξη.
Για την ΝΔ δεν είναι στιγμιαία πράξη ή μια σύμβαση που δηλώνεται με μια δήλωση η αλλαγή φύλου. Απαιτείται εχεμύθεια και πρέπει να εγγυάται απόλυτα την βούληση του ενδιαφερόμενου προσώπου. Κατά την άποψή μας για να εκκινηθεί η διαδικασία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να είναι ενήλικας. «Είναι αδιανόητο κάποιος στα 15 του να μην μπορεί να πιει αλκοόλ ή να οδηγεί αλλά να του επιτρέπεται να προβαίνει σε μια τόσο κρίσιμη απόφαση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε πως η κυβέρνηση παριστάνει τους προοδευτικούς και αδιαφορεί για την πιθανότητα ένα παιδί 18 χρονών να πάρει τέτοια απόφαση, χωρίς ιατρική δικλίδα ασφαλείας.

«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η πολλαπλή αλλαγή φύλου καθώς αρκεί η μία φορά. Απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται ότι η επιλογή του προσώπου είναι στέρεα. Η πρότασή της κυβέρνησης δεν το προβλέπει. Παραγνωρίζετε ότι στο Αιγινίτειο υπάρχει δομή που αντιμετωπίζει διεμφυλικά άτομα. Εμείς θα την ενισχύσουμε για να προχωρήσουν τα άτομα που το επιθυμούν στην διαδικασία αλλαγής φύλου. Αυτό σας προτείνει το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας αλλά εσείς αδιαφορείτε».

Απαντώντας, δε, στους ισχυρισμούς Κοντονή ότι άλλαξε γνώμη γιατί άκουσε κάποιον γονέα είπε χαρακτηριστικά:

«Μίλησα με ειδικούς. Μου διηγήθηκε μια ιστορία με ένα παιδί που τον βρήκε και του ζήτησε να κάνει αλλαγή φύλου γιατί ανέβηκε στο Λυκαβηττό και του το ζήτησε ένας εξωγήινος. Και εσείς δεν βάζετε δικλείδες ασφαλείας για ανθρώπους που ίσως να μην έχουν πλήρη συνείδηση για την επιλογή που θα τους καθορίζει μια ζωή».

«Η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα ψηφίσουμε την δική μας πρόταση νόμου για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον χειρισμό του ζητήματος. Δεν διατάζετε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και τα διεμφυλικά άτομα για να αποδράσετε από τα αδιέξοδα που δημιουργείτε. Εμείς έχουμε την άποψη μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

του Κίμωνα Χαραλάμπους