Το μεσημέρι της Τρίτης 17 Οκτωβρίου η κλήρωση
Τα προφίλ των τεσσάρων πιθανών αντιπάλων μας – Οι 23 ομάδες που έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα γήπεδα της Ρωσίας το καλοκαίρι του 2018 – Τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής των προκριματικών
Ωρα για Μουντιάλ! Η Ελλάδα μετά τη νίκη με 4-0 επί του Γιβραλτάρ και την κατάκτηση της 2ης θέσης στον όμιλό της είναι έτοιμη να επιστρέψει στα μεγάλα ραντεβού και απέχει… δυο ματς πριν τα γήπεδα της Ρωσίας. Το μεσημέρι της Τρίτης 17 Οκτωβρίου (15.00) η Εθνική μας θα μάθει ποια ομάδα θα βρει απέναντί της στα μπαράζ και οι αντίπαλοι μόνο εύκολοι δεν είναι…
Ιταλία, Δανία, Κροατία και Ελβετία καπάρωσαν θέση στο γκρουπάκι των ισχυρών και απειλούν την Εθνική μας: Η Ιταλία δε μπόρεσε να περάσει το εμπόδιο της Ισπανίας, η Κροατία τα έκανε… θάλασσα στο τέλος, η Ελβετία λύγισε στην Πορτογαλία και η Δανία δεν κατάφερε να αφήσει εκτός την παρέα του Λεβαντόφσκι, με αποτέλεσμα να μείνουν δεύτερες και να διεκδικήσουν κι εκείνες μέσω των μπαράζ την πρόκρισή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία. Δείτε το προφίλ των υποψηφίων αντιπάλων της Εθνικής μας.
Τα τέσσερα γκολ κόντρα στο Γιβραλτάρ που έστειλαν την Ελλάδα στα μπαράζ
ΙΤΑΛΙΑ: Εύκολα 2η με γκρίνια
Από τη μέρα που έγινε η κλήρωση του ομίλου οι περισσότεροι στην Ιταλία θα μπορούσαν να προβλέψουν το μέλλον. Η Squadra Azzurra τερμάτισε χαλαρά 2η, πίσω από την Ισπανία, η οποία παραχώρησε μόλις μία ισοπαλία στα προκριματικά. Εχοντας να αντιμετωπίσει ομάδες όπως Αλβανία, Ισραήλ, Σκόπια, Λίχτενσταϊν, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Τζανπιέρο Βεντούρα, σίγουρα έχει χάσει το μέτρημα για το πόσους παίκτες κάλεσε και πόσοι έκαναν ντεμπούτο επί των ημερών του. Παρά την σαφώς άνετη παρουσία στα μπαράζ στην γειτονική χώρα χρειάστηκε τη νίκη της τελευταίας αγωνιστικής για να είναι στους ισχυρούς και η γκρίνια δεν έλλειψε καθώς η μέδοθος και η προσέγγιση προβλημάτισε έντονα. Η Ελλάδα και Ιταλία έχουν συναντηθεί 9 φορές και οι Azzurri είναι σαφώς από πάνω με 5 νίκες σε βάρος της Εθνικής μας, η οποία έχει επικρατήσει μόνο μία φορά.
ΚΡΟΑΤΙΑ: Ξεπέρασε το σοκ με νέο προπονητή!
Ο Κράμαριτς έκανε άνω – κάτω το Κίεβο με δυο γκολ και μέσα σε ένα 3μερο η Κροατία τα… έχει δει όλα! Εχασε μέσα από τα χέρια της την πρωτιά, παραχωρώντας ισοπαλία 1-1 εντός στην αδιάφορη Φινλανδία και πήρε τρίποντο για μπαράζ στην Ουκρανία. Ολα αυτά με δυο προπονητές! Η Ομοσπονδία για να… ξυπνήσει τους διεθνείς αποφάσισε την απόλυση του Τσάτσιτς και στο Κίεβο κόουτς ήταν ο 51χρονος Ντάλιτς! Περίπου το ίδιο σκηνικό και στα προκριματικά του Μουντιάλ το 2014, όταν ο Στίματς είχε απολυθεί και με τον Κόβατς η Κροατία πέρασε το εμπόδιο της Ισλανδίας στα μπαράζ! Ο Λούκα Μόντριτς είναι ο ηγέτης της και το απέδειξε στην Ουκρανία, με την εξαιρετική του εμφάνιση. Ο Μάντζουκιτς βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ στα πλεονεκτήματά της τα δυο σούπερ χαφ Ράκιτιτς – Μπαντέλι. Επιστροφές βασικών στα πλέι οφ, ο Ντάλιτς θα… παραμείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στον πάγκο, μιας και ο Ματίας Κεκ δεν είναι ο εκλεκτός της Ομοσπονδίας! Σημαντικές οι απουσίες των Τσόρλου Πιάτσα. Οι Κροάτες παρουσιάζονται με 4-2-3-1 κι έχουν «όπλο» την άμυνα, αφού με 4 γκολ παθητικό στα προκριματικά είχαν την τέταρτη καλύτερη άμυνα. Αν βρει την Ελλάδα στα μπαράζ θα έχει… απέναντί της την παράδοση, μετρώντας δυο ήττες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μια ήττα!
ΔΑΝΙΑ: Με ηγέτη τον Έρικσεν
Έκανε την αντεπίθεσή της στο τέλος, αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Πλήρωσε την ήττα από το Μαυροβούνιο με 1-0 εντός έδρας τον Οκτώβριο του 2016 και τερμάτισε στη δεύτερη θέση του πέμπτου ομίλου πίσω από την Πολωνία. Το 1-1 με την Ρουμανία εντός έδρας στο φινάλε ήταν ουσιαστικά αδιάφορο, καθώς μόνο με ήττα των Πολωνών εντός έδρας από το Μαυροβούνιο θα έπαιρναν την πρώτη θέση. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα στο 2017 από τον Ιούνιο και μετά ήταν άκρως εντυπωσιακά. Νίκη 3-1 στο Καζαχστάν, νίκη με 4-0 επί της Πολωνίας εντός έδρας, νίκη με 4-1 στην Αρμενία και νίκη στον «τελικό» της Ποντγκόριτσα με 1-0 επί του Μαυροβουνίου. Εκείνος που κάνει τη διαφορά είναι ο Κρίστιαν Έρικσεν, που έχει εμπλακεί σε 9 (γκολ και ασίστ) τέρματα της ομάδας του στα τελευταία 5 ματς! Το ρόστερ έχει μεγάλη ποιότητα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, με την τελευταία της παρουσία σε Μουντιάλ να είναι το 2010 στη Ν. Αφρική. Από την τελευταία αποστολή του Χαρέιντε μόλις τρεις παίκτες αγωνίζονται στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενώ πλην του Έρικσεν ξεχωρίζουν οι Σένε (Άγιαξ), Σίστο (Θέλτα), Ντιλέινι (Βέρντερ), Ντόλμπεργκ (Άγιαξ), Σμάιχελ (Λέστερ), Κίερ (Σεβίλλη) και, φυσικά, ο… Λόρδος Μπέντνερ.
ΕΛΒΕΤΙΑ: Αγγιξε το τέλειο…
Τα έκανε όλα εκπληκτικά, για να γίνει η μοναδική στην ιστορία που δεν προκρίνεται απ’ ευθείας με τόσους πολλούς βαθμούς (27). Στον β’ όμιλο οι Ελβετοί έφτασαν το 9×9 και πήγαν τελευταία αγωνιστική στη Λισσαβώνα να παίξουν την πρόκριση κόντρα στους Πορτογάλους. Εκεί έκαναν τη μοναδική ήττα τους (ούτε ισοπαλία είχαν) και έμειναν 2οι, πηγαίνοντας όμως ως ισχυροί στο μπαράζ. Μεγάλο όπλο στην ομάδα του Βοσνιου κόουτς, Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς η ισορροπία στις γραμμές, η καλή άμυνα (δέχτηκε μόλις 7 γκολ σε 10 αγώνες) και ο πλουραλισμός στην επίθεση, όπου με εξαίρεση τα 4 γκολ του Χάρις Σεφέροβιτς και τα 3 του αρχηγού, Στέφαν Λίχσταϊνερ, τα υπόλοιπα 16 μοιράστηκαν από ένα στους άλλους διεθνείς. Το ρόστερ της είναι γεμάτο από παίκτες που αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες, όπως ο μέσος Γκράνιτ Τσάκα (Αρσεναλ), ο αριστερός μπακ Ρικάρντο Ροδρίγκες (Μίλαν), ο πορτιέρο Γιαν Ζόμερ (Γκλάντμπαχ), ο δεξιός μπακ Λίχσταϊνερ (Γιουβέντους), ο εξτρέμ Σέρνταν Σακίρι (Στόουκ) και κυρίως στην Μπουντεσλίγκα. Η Ελβετία που βρίσκεται στην 7η θέση του ranking της FIFA, έχει δώσει το παρών σε 10 Μουντιάλ, παίζοντας στα τρία προηγούμενα διαδοχικά και οι καλύτερες θέσεις της είναι τα προημιτελικά (1934, 1938, 1954).
Με την Ελλάδα έχει αγωνιστεί ως αντίπαλος 13 φορές, με ρεκόρ 7-2-2 και τα γκολ υπέρ της (17-11).
22 οι ομάδες που έχουν… τσεκάρει εισιτήρια για τη Ρωσία
22 έγιναν οι ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018.
Την Τρίτη, άλλες δύο από την ευρωπαϊκή ζώνη, η Γαλλία και η Πορτογαλία, καθώς και τρεις από την Λατινική Αμερική, η Ουρουγουάη, η Αργεντινή και η Κολομβία, εξασφάλισαν τα «εισιτήρια» για την κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη που θα διεξαχθεί το επόμενο καλοκαίρι. Αντίθετα δεν δώσει το «παρών» για πρώτη φορά από το 1986 η ομάδα των ΗΠΑ που γνώρισε την ήττα με 2-1 από το Τριντιντάντ και Τομπάγκο και σε συνδυασμό με τη νίκη του Παναμά επί της Κόστα Ρίκα έμεινε εκτός της διοργάνωσης.
Απομένουν άλλες 10 (με αυτές των μπαράζ) για να συμπληρωθεί το παζλ των 32 που θα δώσουν ραντεβού σε περίπου 7 μήνες στα γήπεδα της Ρωσίας.
Οι 23 ομάδες που έχουν ήδη «τσεκάρει» το εισιτήριο για τον επόμενο Ιούνιο:
ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΡΙΑ: Ρωσία
CONMEBOL: Βραζιλία, Ουρουγουάη, Αργεντινή, Κολομβία
AFC: Ιράν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία
CONCACAF: Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Παναμάς
CAF: Νιγηρία, Αίγυπτος
UEFA: Βέλγιο, Γερμανία, Αγγλία, Ισπανία, Πολωνία, Σερβία, Ισλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία
Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 10ης αγωνιστικής για τα προκριματικά στην Ευρώπη:
1ος όμιλος
Λουξεμβούργο-Βουλγαρία 1-1
(3΄ Τιλ – 68΄ Τσότσεφ)
Γαλλία-Λευκορωσία 2-1
(27΄ Γκριεζμάν, 33΄ Ζιρού – 44΄ Σαρόκα)
Ολλανδία-Σουηδία 2-0
(16΄πεν, 40΄ Ρόμπεν)
2ος όμιλος
Πορτογαλία-Ελβετία 2-0
(41΄ αυτ. Τζουρού, 57΄ Αντρέ Σίλβα)
Λετονία-Ανδόρα 4-0
(11΄ Ικάουνιεκς, 19΄,59΄ Σαμπάλα, 63΄ Ταράσοφς)
Ουγγαρία-Νήσοι Φαρόε 1-0
(81΄ Μπόντε)
3ος όμιλος
Γερμανία-Αζερμπαϊτζάν 5-1
(9΄,66΄ Γκορέτσκα, 54΄ Βάγκνερ, 64΄ Ρούντιγκερ, 81΄ Τσαν – 34΄ Σεϊντάεφ)
Νορβηγία-Βόρεια Ιρλανδία 1-0
(71΄αυτ. Μπραντ)
Τσεχία-Σαν Μαρίνο 5-0
(8΄,23΄ Κρμέντσικ, 27΄ Κόπιτς, 71΄ Νόβακ, 83΄ Κάντλετς)
4ος όμιλος
Σερβία-Γεωργία 1-0
(74΄ Πρίγιοβιτς)
Μολδαβία-Αυστρία 0-1
(69΄ Σάουμπ)
Ουαλία-ΕΪΡΕ 0-1
(57΄ ΜακΛιν)
5ος όμιλος
Πολωνία-Μαυροβούνιο 4-2
(6΄ Ματζίνσκι, 16΄ Γκροσίτσκι, 85΄ Λεβααντόφσκι, 87΄αυτ. Στοίκοβιτς – 78΄ Μουγκόσα, 73΄ Τομάσεβιτς)
Δανία-Ρουμανία 1-1
(59΄πεν. Έρικσεν – 88΄ Ντεακ)
Καζακστάν-Αρμενία 1-1
(62΄ Τούρισμπεκ – 26΄ Μχιταριάν)
6ος όμιλος
Λιθουανία-Αγγλία 0-1
(27΄πεν. Κέιν)
Σλοβακία-Μάλτα 3-0
(33΄,62΄ Νέμετς, 69΄ Ντούντα)
Σλοβενία-Σκωτία 2-2
(52΄,72΄ Μπέζιακ – 32΄ Γκρίφιθς, 89΄ Σνόντγκρας)
7ος όμιλος
Αλβανία-Ιταλία 0-1
(73΄ Καντρέβα)
ΠΓΔΜ-Λιχτενστάιν 4-0
(36΄ Μούσλιου, 38΄ Τραϊκόφσκι, 66΄ Μπάρντι, 68΄ Αντέμι)
Ισραήλ-Ισπανία 0-1
(76΄ Ιλαραμέντι)
8ος όμιλος
Εσθονία-Βοσνία 1-2
(75΄ Αντόνοφ – 48΄,84΄ Χαϊροβιτς)
Βέλγιο-Κύπρος 4-0
(12΄,52΄,62΄πεν. Αζάρ, 78΄ Λουκάκου)
Ελλάδα-Γιβραλτάρ 4-0
(32΄ Τοροσίδης, 61΄,63΄ Μήτρογλου, 78΄ Γιαννιώτας)
9ος όμιλος
Ισλανδία-Κόσοβο 2-0
(40΄ Σίγκουρτσον, 67΄ Γκούντμουντσον)
Ουκρανία-Κροατία 0-2
(62΄,70΄ Κράμαριτς)
Φινλανδία-Τουρκία 2-2
(76΄ Αραγιουούρι, 88΄ Πογιανπάλο – 57΄,84΄ Τοσούν)
Πηγή: http://www.protothema.gr