Να αφήσει το Κέντρο και να στραφεί προς τα Δεξιά απαίτησαν οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας από την καγκελάριο Μέρκελ, στην πρώτη συνάντηση που είχαν χθες οι αντιπροσωπείες του CDU και του CSU.
Ο Χορστ Ζεεχόφερ προσήλθε με ένα σχέδιο προγραμματικής συμφωνίας δέκα σημείων για τη «συντηρητική ανανέωση» της Χριστιανικής Ενωσης, με έμφαση στην «αγάπη προς την πατρίδα» και επαναφορά της έννοιας της «κυρίαρχης κουλτούρας» στην πολιτική της Γερμανίας.
Στην κορυφή της ατζέντας ήταν το προσφυγικό όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν αργά το βράδυ και οι δύο πλευρές, υπήρξε μία επί της αρχής συμφωνία, με τους Χριστιανοκοινωνιστές να μιλούν για την επιβολή πλαφόν στην υποδοχή προσφύγων.
Ο Ζεεχόφερ έθεσε το ζήτημα της επιβολής ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία στις 200.000.
Η καγκελάριος είχε χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό το προτεινόμενο μέτρο, ενώ και οι Φιλελεύθεροι με τους Πράσινους, που θα μπουν τις επόμενες ημέρες επισήμως στη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, είχαν απορρίψει προεκλογικά κάθε συζήτηση.
«Οποιος επιμένει “να συνεχίζουμε έτσι” δεν έχει καταλάβει τίποτε και ρισκάρει την πλειοψηφία που εξασφαλίζουν από κοινού τα CDU και CSU», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προοίμιο του δεκαλόγου των Χριστιανοκοινωνιστών.
Η μόνη λύση που προβάλλει για να μη ναυαγήσει ο διάλογος CDU και CSU και τιναχτεί στον αέρα η προοπτική του συνασπισμού «Τζαμάικα» είναι να γίνουν αποδεκτά από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και απέλασης όσων δεν πληρούν τα κριτήρια.
Στο θέμα του ανώτατου αριθμού προσφύγων δεν είναι ακόμη σαφές από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών εάν θα αναφέρεται συγκεκριμένα στις 200.000.
Το σχέδιο διατύπωσης ανέλαβε να κάνει ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov για την οικονομική εφημερίδα FAZ, το 56% των πολιτών συμφωνεί με την πρόταση του CSU.
Οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών διακόπηκαν δύο φορές για να γίνουν ξεχωριστές διαβουλεύσεις, ενώ άλλες δύο φορές οι Μέρκελ και Ζεεχόφερ είχαν κατ’ ιδίαν συνομιλίες, χωρίς την παρουσία άλλων κομματικών παραγόντων.
Δεν είναι όμως μόνον το προσφυγικό. Αυτό, κατά την άποψη της ηγεσίας του CSU, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, αφού, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Αλ. Ντομπρίντ, λίγο πριν προσέλθει στη συνάντηση, «από το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει ότι υπήρξε απώλεια εμπιστοσύνης (των ψηφοφόρων) στο συντηρητικό στρατόπεδο. Κι όπως το βλέπουμε εμείς, αυτή η απώλεια εμπιστοσύνης δεν ξεκίνησε με την προσφυγική κρίση, αλλά πολύ νωρίτερα, με την ευρωκρίση, με τη διάσωση της Ελλάδας. Αυτές υπήρξαν οι βάσεις για τη δημιουργία της AfD. Και γι’ αυτό πρέπει τώρα να φροντίσουμε να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη σ’ αυτούς τους κύκλους των ψηφοφόρων».
Ψηλά στην ατζέντα των Χριστιανοκοινωνιστών είναι και η καθιέρωση σύνταξης για τις μητέρες, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν προκρίνει την εναρμόνιση των συντάξεων της ανατολικής Γερμανίας με τις συντάξεις της δυτικής.
Και στο θέμα της φορολογίας, οι Βαυαροί επιμένουν σε ταχύτερη μείωση των συντελεστών για πρόσωπα και επιχειρήσεις ενώ, από την πλευρά του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε επεξεργαστεί σταδιακή αποκλιμάκωση που κινείται στο ήμισυ των στόχων που βάζουν οι Χριστιανοκοινωνιστές, στα 15 δισ. ευρώ ετησίως αντί 30.
Ο Σόιμπλε, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνάντησης. Και στο θέμα της εμβάθυνσης των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών, οι Χριστιανοκοινωνιστές εγείρουν θέμα, ζητώντας να περιοριστούν οι μεταβιβάσεις πόρων προς την Ε.Ε. και οι αρμοδιότητες του ESM που συζητείται να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Το πλαίσιο αυτό είναι πολύ πιο αυστηρό και από τις υποσχέσεις που είχαν δώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ, ενώ βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το πρόγραμμα των Πράσινων.
Η Ανγκελα Μέρκελ δέχεται όμως μεγάλες πιέσεις για συντηρητική στροφή και μέσα στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών και γι’ αυτό στο συνέδριο της κομματικής νεολαίας, στη Δρέσδη, προανήγγειλε ειδική κομματική συνδιάσκεψη τον Δεκέμβριο για να εγκριθεί το προγραμματικό σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, εάν φυσικά προκύψει συμφωνία.
Πηγή:http://www.efsyn.gr