Αποφασίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το… περίεργο της υπόθεσης είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ίδιο δικαστήριο αποφάσισε την έκδοση του 38χρονου Ρώσου στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκεί όπου κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών νομισμάτων bitcoin.
Από την πλευρά του ο Βίνικ, ο οποίος είχε συλληφθεί σε ξενοδοχείο τον Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Ουρανόπουλης Χαλκιδικής, όπου απολάμβανε τις διακοπές του με την οικογένειά του, έχει προσφύγει στον Άρειο Πάγο κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ, ζητώντας να εκδοθεί στη Ρωσία.
«Θέλω να με αφήσετε να επιστρέψω στη Ρωσία. Είναι η πατρίδα μου» είπε ο 38χρονος εκζητούμενος, σημειώνοντας πως δεν θυμάται λεπτομερώς τι του καταλογίζουν οι αρχές της πατρίδας του, ενώ επανέλαβε ότι είναι πατέρας δύο παιδιών και επαγγέλλεται τεχνικός υπολογιστών. Στην απάντηση για την επαγγελματική του ιδιότητα, οι δικηγόροι του έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι είναι «εμπειρογνώμονας υπολογιστών».
Ο εισαγγελέας της έδρας, αντιεισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μαδεμλής, πρότεινε να γίνει δεκτό το αίτημα της Ρωσίας, καθώς, όπως σημείωσε, «δεν υπάρχει λόγος να απαγορευτεί η έκδοσή του», ωστόσο απευθυνόμενος προς τους δικαστές, ζήτησε στο σκεπτικό της απόφασης να γίνει μνεία στην προ ημερών απόφαση του Συμβουλίου που γνωμοδότησε θετικά στο αίτημα των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το νόμο, η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και τον τελευταίο λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.