ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2009 Η ΑΝΕΡΓΙΑ

Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ικανοποίηση, αλλά και προβληματισμό πρέπει να προκάλεσαν στους επενδυτές και την ΕΚΤ, τα τελευταία μακροοικονομικά στοι-χεία από την Ευρωζώνη: Ικανοποίηση, διότι η επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης και η μείωση της ανεργίας σημαίνει ότι η περιοχή εισέρχεται στο δύσκολο 2017 από θέση (σχετικής) ισχύος. Και προβληματισμός, διότι η ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού, έστω και αν οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου, προοιωνίζεται ένταση των πιέσεων των γερμανικών «γερακιών» προς την ΕΚΤ για επανεξέταση της πολιτικής των μηδενικών-αρνητικών επιτοκίων του ευρώ και της εκτύπωσης χρήματος έως το τέλος του έτους (έστω και με βραδύτερους ρυθμούς από τον Απρίλιο…).

Η Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2016 (από 0,4% το αμέσως προηγούμενο) και κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015. Σε ετησιοποιημένη βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης στην περιοχή για το περασμένο έτος διαμορφώνεται σε 2% και είναι υψηλότερος από τον αντίστοιχο των ΗΠΑ (1,9%).

Ταχύτερη ανάπτυξη, υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Ανάκαμψη
Η γερμανική ατμομηχανή παραμένει στην εμπροσθοφυλακή της ανάκαμψης, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητη η επιτάχυνση και της γαλλικής οικονομίας, που αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη ενόψει των εκλογών του Μαϊου, που αποτελούν τη «μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή για την Ευρωζώνη» σύμφωνα με την Credit Suisse. Οι ταχύτεροι ρυθμοί ανάπτυξης συνοδεύθηκαν από ενίσχυση της απασχόλησης, αφού το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε το Δεκέμβριο στο 9,6% (από 9,7% το Νοέμβριο του 2016 και 10,5% ένα χρόνο πριν), δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2009. Η Ελλάδα παραμένει -δυστυχώς- πρωταθλήτρια στον τομέα αυτό, με 23% (Οκτωβρίος 2016).

Πληθωρισμός
Το στοιχείο όμως που προκάλεσε την μεγαλύτερη αίσθηση ήταν το άλμα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο στο 1,8%, από 1,1% τον Δεκέμβριο και 1,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Η εκτόξευση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2013 δείχνει σε πρώτη ανάγνωση ότι προσεγγίζει τον στόχο της ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών (πληθωρισμός κοντά, αλλά κάτω από το 2%) και θεωρείται βέβαιο ότι θα εντείνει τις ήδη έντονες πιέσεις του γερμανικού στρατοπέδου προς τον κ. Ντράγκι, με δεδομένο ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο συνδυασμός αυξανόμενου πληθωρισμού και αρνητικών επιτοκίων ροκανίζει τις καταθέσεις του «Γερμανού αποταμιευτή».

Βασικό όπλο του κ. Ντράγκι για την απόκρουση των πιέσεων των «γερακιών» είναι ότι η αύξηση είναι συγκυριακή και οφείλεται κυρίως στην μεταβολή των τιμών του πετρελαίου, που τον Ιανουάριο του 2016 είχαν υποχωρήσει σε ναδίρ 13 ετών κάτω από τα 30 δολ./βαρέλι και τώρα διαπραγματεύονται πάνω από τα 50 δολ./βαρέλι.Στον αντίποδα, ο δομικός τιμάριθμος (που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές καυσίμων και τροφίμων) παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, κάτι που ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΕΚΤ ότι δεν υπάρχουν ακόμα πειστικές ενδείξεις για διατηρήσιμη ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό έδωσαν έναυσμα για νέες ρευστοποιήσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης και συνέβαλαν στην άνοδο του ευρώ κατά 1%, πάνω από τα 1,08 δολάριο, βοηθούντων και των εμπρηστικών σχολίων του συμβούλου του Ντ. Τραμπ για θέματα διεθνούς εμπορίου, Π. Ναβάρο, ενώ «στο κόκκινο» έκλεισαν για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ακολουθώντας το «σάλπισμα» οπισθοχώρησης από τη Wall Street…

 

Πηγή:http://www.imerisia.gr