Δύο μόλις χρόνια μετά την ενεργή ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, υπολογίζεται πως πάνω από το 90% των επαρχιών της πολύπαθης χώρας έχουν ήδη απελευθερωθεί. 

Σε πανηγυρικό κλίμα επιβεβαιώνει τα παραπάνω και το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης, τονίζοντας πως “η Συρία στο σύνολό της απελευθερώθηκε από τις ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.

“Συνολικά το 92% του εδάφους της Συρίας απελευθερώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Daesh. Παράλληλα τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 517 αποστολές και κατέστρεψαν 1.260 αντικείμενα Daesh”, αναφέρουν μεταξύ άλλων πηγές από το ρωσικό Υπουργείο Αμύνης.

Θυμίζουμε πως ο ρωσικός στρατός επιχειρεί, μετά από αίτημα του ηγέτη της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015, σημειώνοντας καίρια πλήγματα ενάντια στους φανατικούς ισλαμιστές που μέχρι έκτοτε καταλάμβαναν την μία συριακή πόλη μετά την άλλη.

Τουλάχιστον 96.000 ισλαμικοί στόχοι και 50.000 ισλαμοφασίστες εξουδετερώθηκαν αποκλειστικά και μόνο από τον ρωσικό στρατό, που έκανε αισθητή την παρουσία του κυρίως από αέρος. 

Μπορεί η πανηγυρική ανακοίνωση αυτή της Μόσχας να συνεπάγεται (για τους πολλούς) με τερματισμό ή σημαντική μείωση των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία, ωστόσο οι Ρώσοι πολίτες φαίνεται πως έχουν άλλη άποψη!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, το 54% των ερωτηθέντων θεωρούν απαραίτητο να συνεχιστεί η στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες είχαν μια ιδιαίτερα ευνοϊκή γνώμη για τη συνέχιση της επιχείρησης, με το 60% των ατόμων άνω των 45 ετών να υποστηρίζουν αυτή την ιδέα.

Εξάλλου η Ρωσία είναι το μόνο όχι μόνο χριστιανικό κράτος, αλλά και μεγάλη δύναμη, που θέλησε αποφασιστικά να διατηρήσει την έννομη τάξη στη Συρία, εμποδίζοντας σε πολλές των περιπτώσεων τις εκκαθαρίσεις μειονοτήτων, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονταν και πολλοί χριστιανοί.

Ακόμη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον ρωσικό στρατό στη Συρία:

 

Του Άρη Δημόπουλου

ΠΗΓΗ