Eχετε υπ΄όψιν ότι ο Κίσσιγκερ ζει; Μην απορήσετε λοιπόν εάν παίξουμε το παιχνίδι του, και στο τέλος μας αδειάσει..
Όλες οι πολυεθνικές εισήλθαν στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων.
Έφυγε όπως – όπως ο Αμερικανός πρεσβευτής, John Bass από την Άγκυρα με μετάθεση στην Καμπούλ προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν τον κήρυξε νωρίτερα ανεπιθύμητο λέγοντας πως δεν τον αναγνωρίζει ως εκπρόσωπο των ΗΠΑ. Ίσως να φοβήθηκαν
και κάτι άλλο οι ΗΠΑ καθώς ο Ερντογάν νωρίτερα κατηγόρησε την πρεσβεία ως άντρο κατασκοπείας… Όμως οι πληγές στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις είναι βαθύτατες. Ήδη ακούγονται φωνές – αμερικανικές και ελληνικές για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. Αν αυτό γίνει τότε δεν υφίσταται καμία ελληνοτουρκική διαφορά αλλά υφίσταται «casus Belli» από την Τουρκία.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει μόνο θέμα τιμωρίας της Τουρκίας αλλά στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες έχουν εισέλθει όλες οι μεγάλες πολυεθνικές Total, ExxonΜobil, Repsol, Edison και η ιταλική ΕΝΙ που δεν θέλουν τουρκικές απειλές.Εκτιμήσεις Ελλήνων και ξένων αμυντικών αναλυτών κάνουν ήδη λόγο για σχέδιο ανακήρυξης ΑΟΖ από την Αθήνα , υπό αμερικανική στρατιωτική «ομπρέλα» ελέω τεραστίων αμερικανικών συμφερόντων.
Αυτό άλλωστε θα είναι και το κύριο θέμα από αμερικανικής πλευράς στο ταξίδι του Τσίπρα στην Ουάσιγκτον με τον Τραμπ.
Οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την «δουλειά τους» νόμιμα με διασφάλιση για να πετύχουν το μέγιστο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα . Σήμερα συμμετέχουν στους διαγωνισμούς η κοινοπραξία των EΛΠΕ- Total- Edison και η Energean Oil & Gas.
Η πρώτη κοινοπραξία ενδιαφέρεται για την περιοχή δυτικά της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου και η Energean για την περιοχή του Ιονίου, νοτιοδυτικά της Κέρκυρας και δυτικά της Λευκάδας.
Η πρώτη περιοχή αποτελεί προέκταση της αποκαλούμενης Λεκάνης του Ηροδότου όπου έχουν εντοπιστεί τα μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ, ενώ η περιοχή του Ιονίου ανήκει στην ευρύτερη Περιαδριατική Ζώνη και θεωρείται ότι έχει γεωλογική συγγένεια με τις υπό έρευνα και υπό εκμετάλλευση περιοχές του Μαυροβουνίου, της Κροατίας και της Αλβανίας.
Το ενδιαφέρον της ΕΝΙ φέρεται να αφορά τη νότια περιοχή της Κρήτης και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει έντονος ανταγωνισμός με την κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Total – ΕxxonMobil που στοχεύει στην ίδια περιοχή, αλλά οι ΗΠΑ σίγουρα έχουν το πάνω χέρι.
Η Δυτική Ελλάδα όπως και η περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι το νέο El Dorado για τις ΗΠΑ, Ιταλία και Γαλλία ( για αυτό ήρθε ο Μακρόν) και όλα θα αλλάξουν ότι και να λένε κάποιοι.
Ο αστάθμητος παράγοντας όμως είναι η Τουρκία και ο Ερντογάν που θέλει πολλά , πολλά περισσότερα από όσα αντέχει σε Κύπρο και Αιγαίο.
Με αφορμή την Συρία και το Κουρδικό, η Ρωσία θα χαράζει τους αγωγούς τους με βάση το Κουρδιστάν και θα φέρει πετρέλαιο στην Μαύρη Θάλασσα ,για την οποία το ΝΑΤΟ δημιούργησε ειδική στρατιωτική δύναμη.
Ο Ρ.Ερντογάν όμως δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την δύση και τις ΗΠΑ , ειδικά στο Αιγαίο .Από την άλλη πλευρά οι ΗΠΑ θέλουν να διευρύνουν την ναυτική βάση τους στην Σούδα για να ελέγξουν αυτές τις δραστηριότητες των αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών και δεν πρόκειται να «παίξουν» με τον Σουλτάνο διότι τα λεφτά είναι πολλά, μα πάρα πολλά.