Δήλωσε ότι πέτυχε (!) η συνταγή λιτότητας και υπερασπίστηκε το σκληρό πρόγραμμα 

Ε ίναι ίσως ο μοναδικός Ελληνας ο οποίος πιστεύει ότι η «θανατηφόρα» συνταγή για την ελληνική κοινωνία των Μνημονίων και των ατέλειωτων οικονομικών μέτρων… ωφέλησε! Ποιος; Μα, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δίνει τα διαπιστευτήριά του στους δανειστές.

Τελευταία αφορμή ήταν η χθεσινή εκδήλωση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το ελληνικό χρέος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εκεί, όπου ο κ. Στουρνάρας για ακόμα μία φορά υπερασπίστηκε τα «θετικά» των σκληρών οικονομικών προγραμμάτων που επιβάλλονται ολοένα σκληρότερα στους Ελληνες πολίτες.

Εκτός τόπου και χρόνου

Οπως ανέφερε, τα Μνημόνια «πέτυχαν, σε μεγάλο βαθμό, να αντιστρέψουν τις ιδιαίτερα δυσμενείς τάσεις που επικρατούσαν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Με άλλα λόγια, «οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες» τόνισε, προφανώς ευρισκόμενος εκτός τόπου και χρόνου έπειτα από όλα όσα έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία αυτά τα χρόνια. Χαρακτήρισε δε ως τον «σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για την έξοδο από την κρίση την αδυναμία μας να αντιπαρατεθούμε στα λίγα μεγάλα και πολλά μικρά συμφέροντα, τα οποία αντιτάχθηκαν στις μεταρρυθμίσεις».

Στην εκδήλωση μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος απέδωσε την επιδείνωση της ύφεσης στον λάθος σχεδιασμό και στις λάθος εκτιμήσεις των δύο πρώτων Μνημονίων.
Οπως είπε, δεν εισακούστηκε η πρόταση του ΔΝΤ για μεγάλη αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους στην αρχή των προγραμμάτων προσαρμογής, ενώ η εμπροσθοβαρής και επιθετική δημοσιονομική πολιτική κυρίως του πρώτου και του δεύτερου προγράμματος κλείδωσε την ελληνική οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν δόθηκε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

«Ενα Grexit δεν θα διευκολύνει κανέναν» υποστήριξε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ο οποίος έθεσε θέμα συνταγματικής μεταρρύθμισης για να «συμπεριληφθεί μια ρύθμιση για το όριο του δημόσιου χρέους».
Οπως σημείωσε, «δεν αρκεί να βρούμε λύση για το χρέος, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτό το ιστορικό μοτίβο. Η Ιστορία μάς βοηθά να αποφύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος».

ΠΗΓΗ