Του Άρη Δημόπουλου

Ως ο πρεσβευτής της “πράσινης παγκόσμιας πολιτικής” έχει αναγνωριστεί πλέον ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, καθώς όπου σταθεί αναφέρεται με μένος κατά όσων δεν συμβάλλουν στην καταπολέμηση της…κλιματικής αλλαγής.

Φυσικά το εκάστοτε μήνυμα του Πάπα ποικίλει (ένωση όλων των θρησκειών και όλων των λαών, παγκόσμια ειρήνη κ.α.), ωστόσο το κεντρικό νόημα που προκύπτει είναι πάντα ένα: “Συνολική λύση – Παγκόσμια λύση”.

Σε αυτό στάθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος στην νέα του ομιλία στην έδρα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην κλιματική αλλαγή, τους περιορισμένους πόρους του πλανήτη και τις μεταναστευτικές ροές.

“Η σχέση ανάμεσα στην πείνα και τις μεταναστεύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν πάμε στη ρίζα του προβλήματος. Από αυτή την άποψη, μελέτες που διεξάγονται από τα Ηνωμένα Έθνη, όπως και πολλές άλλες που διεξάγονται από οργανώσεις πολιτών, συμφωνούν ότι υπάρχουν δύο σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν: οι συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή”.

Λίγο αφότου ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδωσε το “παγκόσμιο στίγμα”, έγινε πιο συγκεκριμένος:

“Όσον αφορά την αλλαγή του κλίματος, βλέπουμε τις συνέπειές της κάθε μέρα. Χάρη στην επιστημονική γνώση, γνωρίζουμε πώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και η διεθνής κοινότητα προετοιμάζει επίσης τα απαραίτητα νομικά μέσα, όπως για παράδειγμα η Συμφωνία των Παρισίων.”

Ο Ποντίφικας δεν παρέλειψε να…πετάξει τα “καρφιά” του προς του απείθαρχους, με πρώτους από όλους τον Ντόναλντ Τραμπ:

“Δυστυχώς όμως κάποιοι απομακρύνονται από αυτό το εγχείρημα”.

Ο ίδιος πάντως το…προχώρησε, μιλώντας -σαν άλλος ΓΑΠ- ουσιαστικά για ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου:

“Είναι επομένως απαραίτητο να επιδιώξουμε συγκεκριμένη και πρακτική συναίνεση, αν θέλουμε να αποφύγουμε τα πιο τραγικά αποτελέσματα που θα συνεχίσουν να πέφτουν σε φτωχούς και ανίσχυρους ανθρώπους. Καλούμαστε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να προτείνουμε αλλαγές στη χρήση των πόρων, στα κριτήρια παραγωγής και ακόμη και στην κατανάλωση. Δεν μπορούμε πλέον να νοιαζόμαστε μόνο για τον εαυτό μας! Εκατομμύρια εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω των ελλείψεων σε πόρους αλλά και της κλιματικής αλλαγής. Αυτό πρέπει να σταματήσει.”.

Όλοι ξέρουμε ή μπορούμε να φανταστούμε πως θα είναι αυτή η ιδιότυπη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου που ουσιαστικά αναφέρει και ο Πάπας Φραγκίσκος. Εξισωτισμός στα πάντα, προκειμένου να εξαλειφθούν οι…ανισότητες ανάμεσα στους λαούς. 

Αυτό είναι το σχέδιό τους για την “παγκόσμια ευημερία”, με όρους…αξιοπρέπειας. 

ΠΗΓΗ