Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά τα σχόλια του ενός κόμματος και του άλλου θα μείνει με… περισσότερες απορίες. Ο λόγος για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που στεγάζει πλέον τρία κόμματα και μία Κίνηση, και το Ποτάμι που μετρά απώλειες από την κοινοβουλευτική ομάδα του.

Χθες συγκεκριμένα μια ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη υπενθύμιζε, και όχι τυχαία -αφού ήθελε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Ποταμιού-, ότι: «Η πρόταση της Φώφης Γεννηματά έναν χρόνο πριν ήταν σαφής: Εκλογή επικεφαλής από την κοινωνία με ανοιχτές, δημοκρατικές, διαφανείς διαδικασίες. Τόσο απλά!».

 Εναν χρόνο πριν, λοιπόν, πράγματι η κυρία Γεννηματά μιλούσε για την ανάγκη ενοποίησης της παράταξης και συμφώνησε με τον επικεφαλής του Ποταμιού να συγκροτήσουν μια Επιτροπή Διαλόγου για τα περαιτέρω. Η Επιτροπή έβγαλε πόρισμα και κοινό πρόγραμμα, αλλά τελικά ήταν το κόμμα Παπανδρέου που συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ υπό τη στέγη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
 Στο ενδιάμεσο, το Ποτάμι απέκτησε νέους τακτικούς συνομιλητές, τους τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που ζητούν νέο και ενιαίο κόμμα και εκλογή αρχηγού από τη βάση. Ούτε η Γεννηματά ούτε ο Παπανδρέου λένε κάτι διαφορετικό. Αλλωστε και οι δύο έχουν εκλεγεί και μάλιστα πανηγυρικά από τους ψηφοφόρους τους στο παρελθόν.

Τι λέει λοιπόν το Ποτάμι; «Χαιρόμαστε που η Δημοκρατική Συμπαράταξη επιβεβαιώνει την απόφασή της για εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία. Αυτό πρέπει να γίνει» διαπίστωσε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, βάζοντας πάντως τον όρο «να μην ενταχθεί το ένα κόμμα στο άλλο». Ε, είναι πασιφανές ότι η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να επισημάνει το αυτονόητο, ότι «δεν απορροφά το ένα κόμμα το άλλο, αφού το ΚΙΔΗΣΟ εντάχθηκε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και όχι στο ΠΑΣΟΚ»…

Τι σκέφτηκε, δε, να προτείνει ο Κώστας Σκανδαλίδης μπας και απελευθερωθεί ο διάλογος από τα προσχήματα; Ενα επανιδρυτικό Συνέδριο στη «σκιά» της μεγάλης διαδικασίας για την εκλογή ηγεσίας από φίλους και ψηφοφόρους. Οσο κοσκινίζουν αντί να ζυμώνουν βέβαια οι κύριοι και οι κυρίες της ευρύτερης παράταξης, μπορεί οι πολιτικές εξελίξεις να προχωρήσουν και να φτάσουν… πρώτες στις κάλπες. Το προβλέπει έμπειρο στέλεχος του άλλοτε κραταιού κόμματος, που δεν αποκλείει η κυβέρνηση να αποφασίσει εκλογές μέσα στο 2017…

 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ