Όταν θα περάσετε από συνέντευξη για την επόμενη σας δουλειά, τις ερωτήσεις, δεν αποκλείεται, να σας τις κάνει ένα ρομπότ και όχι ένας άνθρωπος, καθώς η κυριαρχία των ανθρώπων επιδιώκεται να φτάσει στο τέλος της.

Μεταξύ των άλλων, μια τέτοια παγκόσμια κοινωνία, όπου τα ρομπότ αποφασίζουν και όχι οι άνθρωποι, θα ήθελε ο Έιαλ Γκρέιεβσκι! Η εταιρεία του «Mya Systems» χρησιμοποιεί ήδη την τεχνητή νοημοσύνη και ένα chatbot με την ονομασία Mya για να βοηθήσει τους εργοδότες στο να ελέγχουν μεγάλους αριθμούς υποψηφίων για δουλειές που πληρώνονται με την ώρα.

«Όταν ο υποψήφιος υποβάλει αίτηση για μια δουλειά, η Mya του συστήνεται και ξεκινά συζήτηση μαζί του, Το chatbot ρωτά ερωτήσεις για να δει το αν ο υποψήφιος έχει το προσόντα για τη δουλειά: ‘Μπορείς να δουλεύεις τα απογεύματα;’, ‘Είσαι ικανοποιημένος από την προσφερόμενη αμοιβή;’, ‘Ξέρεις να λειτουργείς κλαρκ;’, ‘Πόσο σύντομα μπορείς να ξεκινήσεις να εργάζεσαι;’», αναφέρεται, ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με τον «Insider».

Σε περίπτωση που ο υποψήφιος θεωρηθεί καλός για την συγκεκριμένη θέση τότε η Mya προγραμματίζει συνέντευξη με τον εργοδότη.

Δίνεται αρχικά το πρόβλημα:

«Οι εργοδότες αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο βιογραφικών κάθε φορά που ανοίγει μια θέση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο κόσμος αλλάζει πιο εύκολα δουλειές απ’ ότι στο παρελθόν και εν μέρει επειδή λόγω του Διαδικτύου είναι πιο εύκολο για έναν υποψήφιο να αιτηθεί για πολλές δουλειές με τη μια. Αυτή η πλημμύρα βιογραφικών είναι πιο έντονη για τις δουλειές που πληρώνονται με την ώρα, όπως σε αποθήκες ή καταστήματα λιανικής, όπου μια εταιρεία μπορεί να χρειαστεί να προσλάβει εποχικά εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες εργαζόμενους».

Και έπειτα δίνεται η «λύση», η οποία αντικατοπτρίζει τα σχέδια της όποιας ελίτ:

Οι εταιρείες τεχνολογίας, χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, σε πρώτη φάση χρησιμοποιούν αλγόριθμούς που μπορούν να μιμηθούν τις πιο απλές δουλειές που κάνει ένας άνθρωπος, ξεκινώντας με το να βρίσκουν τα κατάλληλα βιογραφικά.

Στο μέλλον γιατί όχι τα ρομπότ ή βιορομπότ τεχνητής νοημοσύνης να μην αναλάβουν την πλήρη διοίκηση οργανισμών εκ μέρους φυσικά ενός κέντρου εξουσίας, το οποίο θα εξαγοράσει τα χρέη κρατών και εταιρειών και άρα θα ορίζει τα πάντα;

Τότε, θα είναι η ώρα όπου η συναισθηματική νοημοσύνη θα δώσει την θέση της στην άκαμπτη τεχνητή, η οποία δεν θα λογαριάζει τίποτα και κανένα μπροστά στην εφαρμογή των παγκόσμιων σχεδίων.

Ελπίζουμε να μην ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις!

Πάντως το πρώτο βήμα έγινε και λέγεται chatbot Mya!

του Κίμωνα Χαραλάμπους