Ζητεί σύνδεση μισθών – παραγωγικότητας, ενώ χαρακτηρίζει «αναγκαίο συμπλήρωμα» τις… ευέλικτες μορφές απασχόλησης!

Συνθήκες απόλυτης εργασιακής ζούγκλας θέλει να επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ανοίγοντας τον δρόμο για τη σύνδεση του ύψους των μισθών με την παραγωγικότητα, όπως προκύπτει από τις θέσεις του προέδρου του Θεόδωρου Φέσσα.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας (τις οποίες ως κοινωνικός εταίρος συνυπογράφει), ο ΣΕΒ, διά στόματος του κ. Φέσσα, δεν βρίσκει τίποτα κακό στην επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, τονίζοντας πως δεν είναι ανάθεμα αλλά το αναγκαίο συμπλήρωμα μιας διαρκώς μεταβαλλόμενης αγοράς εργασίας.

Και όλα αυτά την ώρα που νεότερα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανεβάζουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται ως part timers σε 554.679 άτομα, τα οποία ζουν με μισθό που δεν ξεπερνά 395 ευρώ μεικτά. Η καθίζηση των μισθών την τελευταία επταετία μπορεί να ωφέλησε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων -όπως ισχυρίζονταν οι δανειστές-, ωστόσο δεν οδήγησε και σε αντίστοιχη μείωση των τιμών των προϊόντων, που συνεχίζουν την κούρσα της ακρίβειας, παρά το χαμηλότερο κόστος.

Μονόδρομος

Ο κ. Φέσσας, στην πρότασή του για το «Μέλλον της εργασίας μετά το Μνημόνιο», την οποία παρουσιάζει σήμερα σε συνέδριο στο μέγαρο της Τραπέζης της Ελλάδος, υποστηρίζει πως ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση βιώσιμων θέσεων εργασίας είναι η πορεία των μισθών να συνδέεται και να εξαρτάται από την πορεία των παραγωγικοτήτων.

«Η επιστροφή στο καθεστώς εργασιακών ρυθμίσεων που ίσχυε πριν από την κρίση είναι μια ανιστόρητη ουτοπία που δεν έχει καμία σχέση με την οικονομική πραγματικότητα της χώρας μας. Η δύσκαμπτη αγορά εργασίας του 2009 ήταν μέρος του προβλήματος που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και όχι μέρος της λύσης».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, είναι αναγκαία μία ολοκληρωμένη στρατηγική απασχόλησης για τη στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στην Ελλάδα, βασισμένου στην ενίσχυση του τομέα διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων και υπηρεσιών, ο οποίος παράγει, εξάγει και δημιουργεί βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Τέλος, ο κ. Φέσσας αναφέρεται και στον κίνδυνο να εγκλωβιστεί η ελληνική οικονομία στις χώρες χαμηλών ειδικοτήτων και μισθών.

ΕΠΙ ΤΗΣ  ΟΥΣΙΑΣ

Ωρα δράσης για την άρχουσα τάξη

Μήπως έφτασε ο καιρός ο ΣΕΒ να αλλάξει σελίδα; Μήπως πρέπει να μπουν στην άκρη οι διάφοροι τραπεζίτες, έμποροι, διαφημιστές και άλλοι κρατικοδίαιτοι, ως επί το πλείστον, πωλητές αέρος ή υπηρεσιών που έχουν κατακλύσει τις τάξεις του και θεωρούν επιτυχία να τους εκφράζουν Μασουράκηδες; Μήπως τα ηνία του μεγαλύτερου εργοδοτικού σωματείου πρέπει να πάρουν πραγματικοί εργοδότες; Βιομήχανοι που παράγουν και δίνουν προστιθέμενη αξία σε αυτόν τον τόπο;

Επιχειρηματίες που δεν επιθυμούν να μετατρέψουν τον Ελληνα εργαζόμενο σε Κινέζο για να κερδοσκοπήσουν και να αντιμετωπίσουν την ανικανότητά τους και την έλλειψη ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών τους; Μήπως θα πρέπει να πάνε στην άκρη όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να φιλοξενεί μόνο ηλικιωμένους Σκανδιναβούς, νεόπλουτους Αραβες και να καλλιεργεί ροδάκινα; Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει η πραγματική άρχουσα τάξη ότι δεν έχει εντελώς ξεδοντιαστεί. Κάποια στιγμή θα πρέπει οι μεγάλοι Ελληνες παραγωγοί πραγματικού πλούτου να ξαναμπούν μπροστά!

Ι. Ν. ΦΙΛΙΠΠΑΚΗΣ

Πηγή: http://www.dimokratianews.gr