Τι θα γίνει σε περίπτωση νεάς αποτυχίας των διαπραγματεύσεων

Το Σχέδιο Β της Τουρκίας για την Κύπρο και τα επόμενα βήματα της Άγκυρας για συνέχιση των συνομιλιών αποκάλυψε σε άρθρο της η Τουρκάλα καθηγήτρια Ντιλέκ Γκιουβέν. Αναφερόμενη στις πρόσφατες συνδιασκέψεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, η Γκιουβέν ανέφερε ότι υπάρχει σε εφαρμογή τουρκικό σχέδιο που στοχεύει στην αποχριστιανοποίηση και “αποελληνοποίηση” του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Το τουρκικό σχέδιο εφαρμόζεται εδώ και αρκετά χρόνια, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών και των επιμέρους συμφωνιών που έχει υπογράψει η Τουρκία, όσον αφορά για τους εναπομείναντες Έλληνες που παρέμειναν στα κατεχόμενα ακόμα και μετά την τουρκική εισβολή. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η τουρκική πολιτική είναι ορισμένες εσωτερικές ρυθμίσεις και μέθοδοι οικονομικής εξόντωσης, πολιτιστικής, γλωσσικής και θρησκευτικής καταπίεσης και εκφοβισμού, που έχουν αποτέλεσμα σε άοπλους και ολιγάριθμους πληθυσμούς (Έλληνες Κωνσταντινούπολης, Ίμβρου, Τενέδου, Πόντου, Καρπασίας).

Επιπλέον προωθεί τα εξής: Εποικισμός, Ισλαμοποίηση/Τουρκοποίηση κατεχομένων εδαφών. Εκρίζωση Ελληνικού πληθυσμού,καταπίεση Ελλήνων εγκλωβισμένων. Σφετερισμός περιουσιών Ελλήνων προσφύγων, καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς τους, αλλαγή Ελληνικών τοπονυμίων.

Απώτερος στόχος είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους ως οιονεί ανεξάρτητου κράτους, πλήρως εξηρτημένου από την Τουρκία σε όλους τομείς, για να είναι έτοιμο να αποτελέσει το Τουρκοκυπριακό κρατίδιο του μέλλοντος. Δηλαδή, η Τουρκία επιδιώκει πλήρη διχοτόμηση σε δύο ανεξάρτητα κράτη ή ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία (κάτι που στην ουσία έχει πραγματοποιηθεί αλλά δεν έχει επισημοποιηθεί).
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι Διμερείς Συμφωνίες εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία σε όλους τους τομείς: πολιτικός, στρατιωτικός, διοικητικός, οικονομικός, νομισματικός, εμπορικός, επικοινωνιακός κ.ά. Η μεταφορά νερού με θαλάσσιο αγωγό από την Τουρκία στα κατεχόμενα και ο προγραμματισμός μεταφοράς και ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ενέργειες επέμβασης στο έδαφος κατεχόμενης χώρας και συνιστούν εποικιστική δραστηριότητα, που αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχει χαθεί ο απώτερος στόχος που δεν είναι άλλος παρά ο ολοκληρωτικός έλεγχος της Κύπρου. Τέλος, όπως τονίζει η ίδια η Γκιουβέν, όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τα τουρκικά κριτήρια για την επόμενη συνδιάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία όπως φαίνεται θα γίνει πολύ σύντομα.

 

ΠΗΓΗ