Πρώτα φτωχοποιείς μια χώρα 11 εκατ. κατοίκων γιατί έκρινες ότι πρέπει να τιμωρηθεί και μετά περιορίζεσαι στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η εικόνα της σημερινής ανύπαρκτης κοινωνικής Ευρώπης, όπως αναδύεται από τα στατιστικά στοιχεία για τη φτώχεια που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από τη Eurostat με έτος αναφοράς το 2016.

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, πάνω από ένας στους τρεις Ελληνες πολίτες ζει σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Μιλάμε για 3,8 εκατ. άτομα.

Εχοντας το 35,6% του πληθυσμού της σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, η Ελλάδα κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (40,4%) και τη Ρουμανία (38,8%).

Στον αντίποδα βρίσκονται η Τσεχία (13,3%), η Φινλανδία (16,6%), η Δανία (16,7%), η Ολλανδία (16,8%), η Αυστρία (18%), η Σλοβακία (18,1%), η Γαλλία (18,2%), η Σουηδία (18,3%), η Σλοβενία (18,4%) και η Γερμανία παρέα με το Λουξεμβούργο (19,7%).

Η Eurostat λαμβάνει υπόψη για τον προσδιορισμό της φτώχειας τρία κριτήρια: το εισόδημα, τη στέρηση των στοιχειωδών μέσων διαβίωσης και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ανεργία.

Το μέσο ετήσιο εισόδημα το 2016 στην Ελλάδα, με τις σχεδόν ανύπαρκτες κοινωνικές παροχές, ήταν 7.500 ευρώ, έναντι 10.800 ευρώ το 2008. Και αναμένεται νέα επιδείνωση.

Ως προς το δεύτερο κριτήριο, τη στέρηση των στοιχειωδών μέσων διαβίωσης, η Ελλάδα κατέχει το χειρότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Το 22,4% των Ελλήνων (Ε.Ε.: 7,5%) που ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία αντιμετωπίζουν έντονες δυσκολίες για την πληρωμή του ενοικίου, δεν μπορούν να πληρώσουν τους βασικούς λογαριασμούς, στερούνται ικανοποιητική θέρμανση και βασικά προϊόντα διατροφής (κρέας ή ψάρι) και τους είναι τελείως απαγορευτικό να αναχωρήσουν για διακοπές, έστω για μία εβδομάδα.

Στο διάστημα 2008-2016 διπλασιάστηκε το ποσοστό των Ελλήνων που στερούνται στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.

Αν προσθέσει κανείς τη συνεχή μείωση των μισθών, το κυνηγητό από την Εφορία και την ανεργία που πλήττει το 22% του ενεργού πληθυσμού και πάνω από το 60% των νέων, έχει την εικόνα της Ελλάδας τού σήμερα και του αύριο…

Το ποσοστό των Ελλήνων ηλικίας μέχρι 59 ετών που ζούσαν το 2016 σε οικογένεια με χαμηλή ένταση απασχόλησης υπερέβαινε το 19%, ενώ στην Ε.Ε. δεν ξεπερνάει το 10,4%.

Το ελληνικό ποσοστό είναι το υψηλότερο τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρώπη των «28».

Πηγή: https://www.efsyn.gr