«Η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών  στην περιοχή της Θράκης, πρότυπο για  πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

 Αυτό δήλωσε ο μουφτής Κομοτηνής κος Τζεμαλή Μέτσο εκπροσώπησε την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης στο Παγκόσμιο Ισλαμικό Συνέδριο, που είχε συγκληθεί στο Κάϊρο της Αιγύπτου, με θέμα: “Ο ρόλος των φάτουα «ιερονομικών ρητρών» στην κοινωνική σταθερότητα”, βάζοντάς μας σε σκέψεις σε σχέση με το πραγματικό σχέδιο για την περιοχή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Κομοτηνής «Χρόνος» το συνέδριο διοργανώθηκε από την Παγκόσμια Γενική Γραμματεία Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα», από τις 17 έως 19 Οκτωβρίου 2017 στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τελούσε υπό την αιγίδα του Προεδρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου.

Συμμετείχαν σ’ αυτό μουφτήδες από εξήντα τρεις (63) χώρες του ισλαμικού κόσμου.

Ο μουφτής Κομοτηνής ενημέρωσε τους συνέδρους ως προς την εφαρμογή του ισλαμικού οικογενειακού δικαίου στην Ελλάδα και την σημασία που έχει αυτό το γεγονός για την μουσουλμανική κοινότητα της χώρας μας.

Επίσης αναφέρθηκε στο καθεστώς της ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην περιοχή της Θράκης. Ο μουφτής Κομοτηνής επισήμανε προς το συνέδριο, ότι η μακροχρόνια ειρηνική συνύπαρξη μουσουλμάνων και χριστιανών  στην περιοχή της Θράκης, κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για  πολλές χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στον τομέα της συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων.

Ο κος Τζεμαλή προσκάλεσε τους διακεκριμένους μουφτήδες του ισλαμικού κόσμου να επισκεφθούν την Θράκη και να παρατηρήσουν επί τόπου την θρησκευτική κατάσταση των μουσουλμάνων και την ειρηνική συμβίωση που αποτελεί πραγματικότητα μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών της περιοχής.

Επίσης, συμμετείχε σε  συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας και ανακηρύχθηκε τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Γενικής Γραμματείας Ισλαμικών Υποθέσεων «Φάτουα» που εδρεύει στο Κάϊρο.

Αυτά διαβάσαμε στην εφημερίδα «Χρόνος»!

Σίγουρα η ειρηνική συνύπαρξη είναι χριστιανών και μουσουλμάνων είναι κάτι το ιδανικό!

Ωστόσο αναρωτιόμαστε τελικά ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο για την Θράκη;

Η Τουρκία θέλει να την προσαρτήσει στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο, καθώς εμπόδιο σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ο Έβρος, στον οποίο δεν υπάρχει ισχυρό μουσουλμανικό στοιχείο, το οποίο η Άγκυρα προσπαθεί να τουρκοποιήσει. Επίσης στα σύνορα με την Τουρκία υπάρχουν πολλά… Leopard με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι δύο υπόλοιποι νομοί της Θράκης δεν συνορεύουν με την Τουρκία, άρα δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα προσάρτησής τους στην Τουρκία, βγάζοντας από την μέση τον Νομό Έβρου.

Τι θα μπορούσε να προτείνει όμως η Νέα Τάξη στην περιοχή, ως «λύση» στο πρόβλημα διαμάχης Ελλάδας-Τουρκίας;

Στο πλαίσιο διαμελισμού της ευρύτερης περιοχής, με αρχή την Τουρκία μέσω των Κούρδων και του Πόντου, θα μπορούσε να γίνει λόγος για διαθρησκευτικό κράτος Θράκης, με την ελεύθερη Θράκη των Ελλήνων, την υπό κατοχή ανατολική Θράκη και την υπό βουλγαρική κατοχή πομακική.

Πρωτεύουσα; Μα η Κωνσταντινούπολη, την οποία διαχειρίζεται η Τουρκία εκ μέρους του ΝΑΤΟ.

Αυτό προσπαθεί να συμβεί για παράδειγμα στην Κύπρο, όπου και εκεί υπάρχουν τουρκικά σχέδια προσάρτησης του βορείου τμήματος του νησιού.

Ωστόσο, αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει και όλα δείχνουν πως ο χαμένος της υπόθεσης τελικά θα είναι η Τουρκία, παρά την προσπάθεια εγχώριων πολιτικών να νομιμοποιήσουν τουρκικές ενώσεις στην Θράκη μας.

του Κίμωνα Χαραλάμπους

ΠΗΓΗ