ΠΩΣ τον ΕΠΑΙΝΟΥΣΕ ο ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης
Για κακουργηματική απάτη συνελήφθη ο άνθρωπος που θα εξαγόραζε και θα επαναλειτουργούσε την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (ΕΝΚΛΩ), ο 53χρονος μεγαλοεπενδυτής με το ξένο fund Aiglon SLP από το Λουξεμβούργο. Το 2012 πούλησε για 135.000 ευρώ φωτοβολταϊκά στην Ηλεία, τα οποία ήταν του «γείτονα»!…
Διαφήμιζε τη σχέση του με μέλος γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας και βρήκε τις προσβάσεις στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια, που τον παρουσίαζαν ως «σωτήρα» επενδυτή, ο οποίος θα άνοιγε θέσεις εργασίας, ενώ υπήρξαν σχετικά υποστηρικτικά άρθρα στον Τύπο και συνεντεύξεις μελών της ομάδας εργασίας διάσωσης της κλωστοϋφαντουργίας στην κρατική τηλεόραση.
Σε βάρος του εκπροσώπου της τράπεζας του Παναμά στην Ελλάδα εκκρεμούσε το 16/2015 ένταλμα σύλληψης της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Ηλείας, με το οποίο διατασσόταν η προσωρινή του κράτηση σε περίπτωση σύλληψής του όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο «Ελεύθερος Τύπος».
Ο 53χρονος συνελήφθη στις 23 Οκτωβρίου στο Λαγονήσι από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Το ένταλμα αφορούσε την κακουργηματική απάτη και καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 8 μηνών για υπεξαίρεση. Κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπου τη Δευτέρα θα μεταχθεί στο Εφετείο Πατρών για να δικαστεί.
Στο πρόσφατο παρελθόν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι η επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ) βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο, ενώ ο «επενδυτής» θα είχε συμμέτοχους κατά 20% και τους εργαζομένους.
Τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε -στην αγγλική γλώσσα- στη Γραμματεία του Τμήματος Πτωχεύσεων, προς την εισηγήτρια της πτώχευσης, πρόταση εξαγοράς μέρους της πτωχευτικής περιουσίας ΕΝΚΛΩ από το επενδυτικό fund Aiglon SLP με έδρα το Λουξεμβούργο, με σκοπό να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες σε Μαρώνεια (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα).
Η πρόταση προκάλεσε τον ενθουσιασμό και την κυβερνητική αισιοδοξία, με επίσημες ανακοινώσεις στελεχών της κυβέρνησης, τα οποία βρίσκονταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον 53χρονο «επενδυτή».
Ανδρέας Νεφελούδης: «Χάρη στον αγώνα»
«Παλέψαμε πολύ για να τα καταφέρουμε. Ομως είναι ο αγώνας των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. που ανοίγει ξανά τα εργοστάσια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης, θεωρώντας μεγάλη επιτυχία για τους εργαζόμενους τους όρους με τους οποίους ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν τα κλωστήρια.
Μετά την κατάρρευση του ονείρου της αυτοδιαχείρισης από την πλευρά των εργαζομένων, η λύση που υιοθετείται βασίστηκε στην τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα από την κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία εφόσον βρεθεί επενδυτής πιστοποιημένα φερέγγυος και συγκεντρώσει το 20% των πιστωτών, μπορεί να υποβάλει στην κρίση του πτωχευτικού δικαστηρίου αίτηση για ορισμό νέας συνέλευσης των πιστωτών. Σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο αποφασίζει πώς θα υλοποιήσει τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας.
Η σύνδικος πτώχευσης, η οποία κατηγορήθηκε από τους εργαζόμενους για αντιθεσμική συμπεριφορά προς όφελος όσων ήθελαν την εκποίηση με το κομμάτι, έστειλε στην εφημερίδα μας επιστολή στις 26 Απριλίου 2017, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε για τον υποψήφιο επενδυτή ότι τα «νομιμοποιητικά έγγραφα που έλαβα ήταν σε φωτοτυπία δύο σελίδων, όπου αναφέρεται το όνομα του εκπροσώπου, το κεφάλαιο σύστασης που ανέρχεται σε 12.500 ευρώ και το τραπεζικό γραφείο επενδύσεων με έδρα στον Παναμά». Πλέον στη διάθεση του δικαστηρίου και της συνδίκου δεν βρίσκεται μόνο το άνωθεν κεφάλαιο σύστασης της εταιρείας, αλλά τα 100 εκατ. ευρώ της επιστολής πίστωσης από το επενδυτικό ταμείο.