“Είμαστε αυτό που κάνουμε επαναλαμβανόμενα. Η επιτυχία δεν είναι πράξη, αλλά συνήθεια.”

Η φράση αυτή πιστώνεται στον Αριστοτέλη και για την ακρίβεια είναι η ερμηνεία ενός γραπτού του Αριστοτέλη από τον ιστορικό Γουίλ Ντουράντ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, όμως, μάχονται για να μην καλλιεργήσουν καλές συνήθειες, επειδή δεν θέλουν να αισθάνονται, ότι η ζωή τους καθορίζεται από τους κανόνες των άλλων. Θέλουν να αφήσουν το δικό τους σημάδια και εκτός αυτού η διατήρηση μιας ρουτίνας απαιτεί σκληρή δουλειά.

Ωστόσο, το να μην καμία ρουτίνα μπορεί να αποδειχθεί πολύ εξουθενωτικό σωματικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά στην πραγματικότητα. Όταν δεν κάνουμε τα πράγματα που ξέρουμε, ότι θα μας κάνουν καλύτερους, όπως η γυμναστική και ο διαλογισμός, στερούμε από τον εαυτό μας την ενέργεια που παρέχουν στο σώμα αυτές οι συνήθειες. Νιώθουμε εξαντλημένοι εσωτερικά και εξωτερικά. Φυσικά, το χειρότερο είναι, ότι σταδιακά ξεχνάμε τους στόχους και τις φιλοδοξίες μας.

Γιατί χρειαζόμαστε μια ρουτίνα;

Η δημιουργία μιας θετικής καθημερινής ρουτίνας είναι μια επένδυση στον ίδιο μας τον εαυτό και ένας τρόπος να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, παρέχει πρόσθετα οφέλη, όπως το να μας δίνει μια δομή για να εξελιχτούμε και να αποκτήσουμε τις αντίστοιχες συνήθειες. Επίσης, δημιουργεί την δυναμική που θα μας βοηθήσει να αντεπεξέλθουμε σε δύσκολες μέρες που νιώθουμε αδύναμοι και κουρασμένοι.

Επιπλέον, η ρουτίνα μας βοηθάει να καθορίσουμε τις προτεραιτότητές μας, να μειώσουμε την αναβλητικότητα και να παρακολουθούμε τους στόχους μας. Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την υγεία μας. Μειώνει την εξάρτηση μας και αυξάνει την δύναμη της θέλησης, γιατί οι συνήθειες είναι πράξεις που κάνουμε επαναλαμβανόμενα και δεν χρειάζονται σκέψη, όπως αναφέρει ο Tynan, συγγραφέας του βιβλίου “Υπερ-ήρωας από συνήθεια.”

Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε καλές συνήθειες. Όπως λέει ο Μπράιαν Τρέισι, “Οι καλές συνήθειες είναι δύσκολο να αποκτηθούν, αλλά εύκολο να ζεις μαζί τους.” Από την άλλη, οι κακές συνήθειες είναι εύκολο να αποκτηθούν, αλλά δύσκολο να ζεις με αυτές.

Για αυτό ακριβώς είναι σημαντικό να ξεκινήσετε καινούργιες δραστηριότητες που σας αναζωογονούν. Να μην φοβάστε να δοκιμάσετε καινούργιες συνήθειες για να καταλάβετε πως λειτουργούν για εσάς.

Βελτιστοποιήστε το μυαλό σας.

Μια πετυχημένη καθημερινή ρουτίνα μας βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι από την στιγμή που θα ξυπνήσουμε το πρωί μέχρι το βράδυ που θα ξαπλώσουμε να κοιμηθούμε.

Δείτε παρακάτω 10 τρόπους που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πετυχημένοι με την πάροδο του χρόνου.

1. Αρχίστε θετικά: Ξεκινήστε την μέρα σας με Μάντρα (σύντομα στιχάκια)

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, οι θετικές σκέψεις μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος και να βελτιώσουμε την υγεία μας.

“Σήμερα θα είναι η καλύτερη μέρα!”

Ξεκινήστε την κάθε μέρα, με μια τέτοια απλή φράση που θα λέτε δυνατά μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι.

Γιατί;

Αυτές οι λέξεις θα σας βάλουν στην σωστή νοοτροπία για την μέρα που ακολουθεί.

Αυτό που κάνει μια μέρα καλή ή κακή δεν είναι τα γεγονότα που συμβαίνουν, αλλά η αντίδρασή μας σε αυτά.

Ο Μπεν Φράνκλιν έλεγε στον εαυτό του κάθε πρωί: “Τι καλό μπορώ να κάνω σήμερα;”

 

2. Πάρτε προληπτικά μέτρα: μην ελέγχετε τα e-mail πρώτα.

Αν το πρώτο πράγμα που κάνετε, ξυπνώντας είναι να ελέγχετε τα e-mail σας και τις ειδοποιήσεις σας στα κοινωνικά δίκτυα, τότε είστε σε αντιδραστική και όχι προληπτική λειτουργία.

Όπως γράφει η Jocelyn K. Glie στο “Διαχειριστείτε την κάθε μέρα σας”, “Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση είναι, ότι περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας ασχολούμενοι με τις προτεραιότητες των άλλων.”

Για παράδειγμα, μπορεί να λάβετε ένα e-mail το πρωί που σας ζητάει να επισυνάψετε έγγραφα σχετικά με την δουλειά και να αναγκαστείτε να απαντήσετε εκείνη την στιγμή, παρόλο που σχεδιάζατε να ασχοληθείτε με μια δική σας δουλειά εκείνη την ώρα.

3. Προετοιμαστείτε πνευματικά: Οραματιστείτε την επιτυχία σας.

Μερικοί από τους πιο διάσημους αθλητές του κόσμου οραματίζονται την επιτυχία τους για να μπορέσουν να προετοιμαστούν πνευματικά και να υπερισχύσουν στον αγώνα. Ο Aaron Rodgers θεωρείται από πολλούς ο πολυτιμότερος παίκτης του NFL και μίλησε για την επιρροή της χρήσης του οραματισμού:

“Στην έκτη δημοτικού, ένας προπονητής μου δίδαξε την σημασία της οπτικοποίησης. Όταν είμαι σε μια συνάντηση, βλέπω τηλεόραση ή είμαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι μου, πάντα οραματίζομαι τα παιχνίδια. Πολλά από αυτά που κάνω στα παιχνίδια τα έχω οραματιστεί από πριν. Τα οραματίζομαι, καθώς είμαι ξαπλωμένος στον καναπέ μου.”

Ο Τζακ Κάνφιλντ, συγγραφέας του “Chicken Soup for the Soul“, υποστηρίζει ότι πρέπει να εξασκούμε την συνήθεια της οπτικοποίησης για 10 λεπτά κάθε μέρα για να δυναμώσουμε την δύναμη του υποσυνείδητου μυαλού.

Απλά, κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε τον εαυτό σας να αριστεύει και να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας. Βάλτε τον εαυτό σας σε θέσεις που λάμπετε και οπτικοποιήστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

4. Διαβάστε ένα βιβλίο, ακόμα και αν διαβάζετε ένα βιβλίο την ημέρα.

Το διάβασμα βιβλίων έχει πολλά οφέλη, σύμφωνα με την επιστήμη. Η ανάγνωση μπορεί να ενισχύσει την νοημοσύνη και να αυξήσει το πνευματικό δυναμικό. Ακόμα, μπορεί να αυξήσει την δύναμή σας να δείχνετε συμπόνια στους άλλους ανθρώπους. Επίσης, έχει διαπιστωθεί, ότι το διάβασμα μειώνει τα ποσοστά εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Ο Τζόσουα Μπέκερ, συγγραφέας του “Simplify“, έχει θέσει ως στόχο να διαβάζει ένα βιβλίο την εβδομάδα, γιατί το διάβασμα τον κάνει καλύτερο ηγέτη, αυξάνει τις γνώσεις του και την άποψή του για τον κόσμο και ενισχύει την αυτο-πειθαρχία του.

Αν δυσκολεύεστε να διαβάσετε ολόκληρα βιβλία, απλά χωρίστε αυτή την μεγάλη διαδικασία σε κεφάλαια.

 

5. Κάντε τον εαυτό σας υπολογίσιμο: Βρείτε έναν μέντορα.

Βρείτε κάποιον που μπορείτε να εμπιστευτείτε και που μπορεί να γίνει ένας υπολογίσιμος συνεργάτης. Ο Έρικ Τόμας πιστεύει, ότι ένας έμπιστος συνεργάτης είναι σημαντικός για τον επίτευξη της επιτυχίας και ο δικός του συνεργάτης του άλλαξε την ζωή:

“Την μέρα που θα βρείτε κάποιον που έχει το ίδιο πάθος με εσάς και μπορείτε να τον εμπιστευτείτε, θα έχετε κάνει ένα σταθερό και μόνιμο βήμα προς την επιτυχία.”

Κάντε μια λίστα με 3 άτομα, που εμπιστεύεστε και σέβεστε. Κάντε μια λεπτομερή συζήτηση μαζί τους για το ποια είναι ακριβώς τα σχέδιά τους και στην συνέχεια αποφασίστε ποιος από αυτούς είναι καταλληλότερος για να σας βοηθήσει να εκπληρώσετε τους στόχους σας.

6. Γράψτε: Γεμίστε τον εαυτό σας με δημιουργικότητα.

Το γράψιμο μας βοηθάει να γίνουμε πιο επικοινωνιακοί, βελτιώνει την ικανότητά μας να ανακαλούμε πληροφορίες στο μυαλό μας και βελτιώνει την δημιουργικότητά μας.

Ένα από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να γράφετε πρωινές σελίδες, που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε το μυαλό σας και να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε από την ζωή σας. Απλά, γράψτε 3 σελίδες για ό,τι σας απασχολεί.

7. Κάντε μια λίστα με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις.

Η λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις, πρώτον θα σας βοηθήσει να αδράξετε όσο περισσότερο μπορείτε την μέρα σας από το να κάνετε απλά τυχαίες πράξεις, που δεν σας βοηθούν να προχωρήσετε μπροστά. Επίσης, με αυτόν τον τρόπο ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε και πότε.

Κρατήστε την λίστα με τις καθημερινές σας υποχρεώσεις μικρή, για να είναι διαχειρίσιμη και όχι εξουθενωτική. Ένα έξυπνο κόλπο είναι να γράψετε τις υποχρεώσεις σας σε σημειώματα post-it.

8. Κάντε τακτικά διαλείμματα κατά την διάρκεια της μέρας.

Τα τακτικά διαλείμματα βοηθούν στο να μην βαριόμαστε και να μην χάνουμε την συγκέντρωσή μας και ταυτόχρονα αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η “τεχνική Πομοντόρο” θα σας βοηθήσει να κρατήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά και θα σας “αναγκάσει” να κάνετε τακτικά διαλείμματα.

Δείτε πως λειτουργεί:

1. Επιλέξτε μια εργασία (μόνο μια την φορά)

2. Βάλτε χρονόμετρο για 25 λεπτά.

3. Δουλέψτε πάνω στην εργασία σας μέχρι να χτυπήσει το χρονόμετρο και στην συνέχεια βάλτε ένα σημάδι.

4. Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών- μόλις ολοκληρώσατε το πρώτο σας Πομοντόρο!

5. Επαναλάβετε τα βήματα 1-4 τρεις ακόμα φορές, κάνοντας διάλειμμα 15 λεπτών.

Με την χρήση αυτής της τεχνικής θα μπορείτε να ολοκληρώσετε 40 ώρες εργασίας μέσα σε 16.7 ώρες, κρατώντας τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά και χωρίς να νιώθετε εξαντλημένοι.

 

9. Χωρίστε την μέρα σας σε κομμάτια.

Ειδικά, αν έχετε να κάνετε κάτι που βαριέστε ή που δεν σας αρέσει καθόλου, αυτός ο τρόπος θα σας φανεί πολύ χρήσιμος, γιατί θα έχετε την αίσθηση, ότι πέρασε λιγότερη ώρα από ότι στην πραγματικότητα.

Ο Τιμ Φέρρις, συγγραφέας του “The 4-Hour Workweek“, έχει κατακτήσει αυτή την συνήθεια και μας δείχνει ένα ενδεικτικό καθημερινό του πρόγραμμα:

10 π.μ: Πρωινό
10.30-12: Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις και παραγωγή ιδεών.
12 μ.μ: Γυμναστική
12.30: Μεσημεριανό
13:00: Γράψιμο
17.30: Δείπνο
18.30-20.30: προπόνηση Ζίου-Ζίτσου
21:00: Δείπνο
22:00: Μπάνιο
23:00- 2:00: Χαλάρωση
Τώρα, ρίξτε μια ματιά στην δική σας μέρα και δείτε σε ποια πράγματα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο.

10. Δώστε θέμα στις μέρες σας.

Ο Jack Dorsey, συν-ιδρυτής του Twitter και του Square, διευθύνει και τις δυο εταιρίες χωρίς να νιώθει εξαντλημένος. Το καταφέρνει κάνοντας διαφορετικά καθήκοντα κάθε μέρα της εβδομάδας.

Δείτε το πρόγραμμά του:

Δευτέρα: Διοίκηση

Τρίτη: Προϊόντα

Τετάρτη: Μάρκετινγκ και ανάπτυξη

Πέμπτη: Προγραμματιστές και συνεργασίες

Παρασκευή: Εταιρική κουλτούρα και πρόσληψη

Σάββατο: Αργία

Κυριακή: Ανασκόπηση και στρατηγική

Ακόμα και αν δεν μπορείτε να αφιερώσετε μια ολόκληρη μέρα σε συγκεκριμένες εργασίες, σίγουρα μπορείτε να βρείτε μερικές ώρες μέσα στην μέρα.

 

Πηγή: https://olympia.gr