German Chancellor Angela Merkel (R) and Chairman of the Free Democratic Party (FDP), Christian Lindner attend the first session of the newly-elected parliament on October 24, 2017 at the Bundestag (or lower house of parliament) in Berlin. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL (Photo credit should read JOHN MACDOUGALL/AFP/Getty Images)
Δύσκολοι καιροί για την Αγκέλα Μέρκελ η οποία αγωνιά να συμμαζέψει τις αντίθετες θέσεις των τεσσάρων κομμάτων των οποίων θα ηγηθεί στη νέα κυβερνητική της θητεία. Η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Άγγελας Μέρκελ, το αδελφό κόμμα των Βαυαρών της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), οι  Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) του Κριστιάν Λίντνερ και οι Πράσινοι διεξήγαγαν την Τρίτη έναν δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων έπειτα από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες αναδείχτηκε ως τρίτο κόμμα για πρώτη φορά στην Μπούντεσταγκ το αντι-ευρώ και αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Τα τέσσερα κόμματα δυσκολεύονται να καταλήξουν σε κοινές θέσεις για επίμαχα ζητήματα, όπως το μέλλον της ευρωζώνης, η πολιτική έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η δημοσιονομική πολιτική και η αντιμετώπιση του προβλήματος των χρεών σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία,Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο που έχουν περίπου διπλασιαστεί μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια.
Όσον αφορά την Ελλάδα ειδικότερα, το βέβαιο  είναι ότι, οι Φιλελεύθεροι του Κριστιάν Λίντνερ έχουν θέσει βέτο για κούρεμα του  χρέους της χώρας μας μέσα στην ευρωζώνη, υιοθετώντας έτσι την πολιτική Σόϊμπλε για  ρύθμιση των χρεών ύστερα από φιλικό Grexit.Ο ρόλος του τελευταίου ως Προέδρου της Βουλής, δεν μπορεί παρά να είναι κρίσιμης σημασίας με δεδομένες τις υφιστάμενες αντιθέσεις μέσα στην τετρακομματική νέα κυβέρνηση της Αγκέλας Μέρκελ και έχοντας απέναντι ένα ιδιαίτερα ισχυρό αντι-ευρώ και αντιμεταναστευτικό κόμμα όπως αυτό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.
Ιδιαίτγερα εξασθενημένη μετά τις εκλογές, η Μέρκελ αγωνιά για τη συγκρότηση ενός συνασπισμού τεσσάρων κομμάτων που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν σε εθνικό επίπεδο και η ίδια να παραμείνει στην καγκελαρία για τέταρτη θητεία. Η CDU της Μέρκελ και η CSU είδαν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους να διαρρέει στην AfD, το αντι-ευρώ και αντιμεταναστευτικό κόμμα. Οι Φιλελεύθεροι από τη μεριά τους έχουν διδαχθεί από το δικό τους το παρελθόν ότι, η πλήρης υποταγή στις θέσεις του κυβερνώντος κόμματος της Μέρκελ, τους καθιστά «πολιτική τσόντα» και τους οδηγεί σε πολιτική εξαύλωση. Για αυτό και δεν είναι διατεθημένοι να υποχωρήσουν εύκολα από τις θέσεις τους, όπως οι ρυθμίσεις χρεών τρίτων χωρών μέσα στην ευρωζώνη.

Στελέχη των τεσσάρων γερμανικών κομμάτων που διαπραγματεύονται τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού φαίνεται να συμφωνούν ότι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα αυξήσει το ομοσπονδιακό δημόσιο χρέος προκειμένου να προχωρήσει σε μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις και επενδύσεις.Ένα έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters για τις δημόσιες δαπάνες αποκαλύπτει ότι οι δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να μειωθούν οι φόροι για τις οικογένειες με παιδιά και τους πολίτες με χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.Θέλουν επίσης να καταργήσουν τον «φόρο αλληλεγγύης», που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά την επανένωση για να υποστηριχθούν τα φτωχότερα ομόσπονδα κρατίδια στην ανατολική Γερμανία, η ισχύς του οποίου θα εκπνεύσει ούτως ή άλλως το 2019.

Οι Πράσινοι –οι οποίοι πριν από τις διαπραγματεύσεις τόνιζαν πως θα αντιταχθούν σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό πάση θυσία– φαίνεται ότι υποχώρησαν σε αυτό το ζήτημα με αντάλλαγμα μια κοινή δέσμευση ότι θα προσφερθούν επιδοτήσεις στους ιδιοκτήτες σπιτιών που θα κάνουν τα οικήματά τους πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Σε μια αναφορά της CDU την περασμένη τονίστηκε ότι η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα έχει μικρότερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλεπόταν.Κατά το ίδιο έγγραφο, τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση νέων έργων και πρωτοβουλιών μόνο 30 δισεκατομμύρια ευρώ εάν δεν εκδοθεί νέο δημόσιο χρέος — όπως συμβαίνει από το 2014.

Ωστόσο τα αιτήματα των τεσσάρων κομμάτων συνεπάγονται αύξηση των δημοσίων δαπανών της Γερμανίας κατά 100 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο για τα δημοσιονομικά που συμφωνήθηκε την Τρίτη δεν διευκρινίζει το πώς θα χρηματοδοτηθούν οι πρωτοβουλίες και τα έργα που θέλουν να προωθήσουν. Τα τέσσερα κόμματα ανέφεραν ότι θα εξερευνήσουν μέτρα για την αύξηση της δημοσιονομικής ευελιξίας στους επόμενους γύρους διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ