Κάποιοι Αγιορείτες Ιερείς και Μοναχοί στην αρχή σιωπούσαν απέναντι στον Οικουμενισμό, παρ όλο που τον απέρριπταν.
Έπειτα, άρχισαν να τον δικαιολογούν.
Τώρα εκφράζονται και οι ίδιοι αιρετικά εγκωμιάζοντας τον Βαρθολομαίο και τους λοιπούς Οικουμενιστές Επίσκοπους, περιλούζουν με ύβρεις αυτούς με τους οποίους ήταν παλιά ομόφρονες και επιχαιρούν που διώκονται οι πρώην αδελφοί τους.

Είναι φοβερό.
Τους έχει εγκαταλείψει τελείως η Χάρις του Θεού!
Μάλιστα, έχουν και την ψευδαίσθηση ότι πράττοντας έτσι κάνουν υπακοή στην Εκκλησία, διότι έχουν ταυτίσει τον Επίσκοπο με την Εκκλησία !
Μεγάλη πλάνη τους διακατέχει, δηλαδή γι ‘αυτούς εάν ο Επίσκοπος είναι Ορθόδοξος είναι Ορθόδοξη και η Εκκλησία και εάν ο Επίσκοπος είναι Αιρετικός είναι Αιρετική και η Εκκλησία !
Ο Οικουμενισμός σύμφωνα με τους Πατέρες είναι η μεγαλύτερη εκκλησιολογική αίρεση όλων των εποχών.
Ο Οικουμενισμός που ασπάστηκε και διακήρυξε η Αιρετική Σύνοδος της Κρήτης,
αυτοαποκαλείται η παγκόσμια κίνηση ” χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών” που στοχεύει στην αποκατάσταση της ” ενότητας των χριστιανων” σε ευχαριστιακή κοινωνία.
Αυτή η ενωτική δραστηριότητά τους, έλαβε οργανωμένη πλέον μορφή, ως Οικουμενική Κίνηση, τον 20ο αι. Και κυρίως το 1948, με την ίδρυση στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας του λεγομένου Παγκοσμίου Συμβουλίου των “εκκλησιών “.
Ο νέος Όσιος της Εκκλησίας, ο Άγιος Ιουστινος Πόποβιτς στο βιβλίο του ” Ορθόδοξος Εκκλησία και Οικουμενισμός” αναφέρει σχετικά :” Ο Οικουμενισμός είναι κοινόν όνομα δια τους ψευδοχριστιανούς, δια τας ψευδοεκκλησίες της Δυτικής Ευρώπης.
Μέσα του εβρίσκεται η καρδιά όλων των ευρωπαϊκών ουμανισμών με επικεφαλής τον Παπισμό. Όλοι δε αυτοί οι ψευδοχριστιανοί όλαι αι ψευδοεκκλησίαι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια αίρεσις παραπλεύρως εις την άλλην αίρεσιν.
Το κοινόν ευαγγελικόν όνομά τους είναι η παναίρεσις “.
Ο Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης στην μελέτη του, ” Ανατομία του Οικουμενισμου” αναφέρει :
” Οι Οικουμενισταί είναι γελοία υποκείμενα, δυστυχείς, οιηματίαι, φαντασιόπληκτοι, αβαθείς, προκαλούντες πότε τον οίκτον και πότε τον πικρόν γέλωτα εις τους Ορθόδοξους.
Επιδεικνύουν πολυμάθειαν ενώ είναι επιπόλαιοι και αντιφατικοί… “.

Ο μεν Γέρων Εφραίμ Κατουνακιώτης τονίζει :”
Ο Οικουμενισμός έχει πνεύμα πονηρίας και κυριαρχείται από ακάθαρτα πνεύματα “.
Ο δε μακαριστός Γέρων Αθανάσιος Μυτιληναίος συμπληρώνει ότι :” Ο Οικουμενισμός είναι ο τελευταίος πρόδρομος του Αντιχρίστου “.
Λέγει ο Άγιος Συμεών ο Νέος θεολόγος ότι, ” για να σωθεί ένας άνθρωπος πρέπει να έχει Ορθή Πίστη και Ορθή ζωή. Εάν λοιπόν δεν έχεις και τα δύο αυτά δεν σώζεσαι “.

Εύχεστε και για εμένα 
Μοναχός Μακάριος Κουτλουμουσιανός 
Κάθισμα Αγίου Νικολάου.

” Η ναυς της εκκλησίας, σύμβολο του οικουμενιστικού κινήματος “