Υποταγμένη στην πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου τον τόνο δίνουν ο Βενιζέλος και οι ακόλουθοί του, δεν πείθει κανέναν ότι είναι ικανή να απελευθερώσει το ΠΑΣΟΚ από τα δεσμά του
Κατά την ομιλία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο “Νομική αναγνώριση φύλου”, ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς αποκάλυψε ότι: “Γίναμε δέκτες συστάσεων να μην ψηφίσουμε για να ‘πέσει’ η κυβέρνηση”. Από ποιον δέχτηκαν συστάσεις; Δύο ενδεχόμενα υπάρχουν. Ή από τη Ν.Δ. ή από το ΠΑΣΟΚ. Φυσικά το πιθανότερο είναι αυτό να έγινε με πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά, που μη αντέχοντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου συνολικά, από μια παράταξη που αυτοαποκαλείται προοδευτική, είχε θέσει ως πολιτικό στόχο να καταψηφιστεί το άρθρο 3 για το όριο ηλικίας, ώστε μετά να υποστηριχθεί πως η κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη πλειοψηφία!
ΠΑΝΤΩΣ η υποψήφια αρχηγός του σχήματος, που απουσίαζε (!) από τη συζήτηση στη Βουλή σε κομματική προεκλογική περιοδεία στην Κρήτη, δεν έκανε τον κόπο να διαψεύσει, ότι η αποκάλυψη Μαυρωτά δεν την αφορούσε. Ούτε φυσικά έκανε τον κόπο να διευκρινίσει κάτι ο κ. Μητσοτάκης. Αλλά αυτός δεν έκανε τον κόπο ακόμα και όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε συνάντηση στο σπίτι του Αντ. Σαμαρά παρουσία του οικοδεσπότη, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα και του Ινδού μεγαλοεπενδυτή Πρεμ Γουάτσα με θέμα την εξαφάνιση του χρέους της Ν.Δ. ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ προς τις τράπεζες.
ΤΙ ΑΠΟΚΛΥΠΤΕΤΑΙ από την αποκάλυψη του κ. Μαυρωτά; Ότι οι ίσες αποστάσεις που τσαμπουνάει κάθε τόσο η κ. Γεννηματά είναι παραμύθια για αφελείς ψηφοφόρους. Η συνέπειά της να ακολουθεί την αντιπολιτευτική γραμμή και μεθοδολογία του νεοφιλελεύθερου Μητσοτάκη, με τα ίδια λόγια και τα ίδια επιχειρήματα, είναι χαρακτηριστική για το τι θέλει και τι επιδιώκει. Και φυσικά θέλει να συνεργαστεί με τη Ν.Δ. στην περίπτωση που αυτή θα είναι το πρώτο κόμμα. Πολιτικά παράδοξο, σε μια εποχή που συνολικά η Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αναζητά νέους δρόμους μετά τον καταστροφικό εναγκαλισμό της με τα δεξιά κόμματα ή την ανοχή που έδειξε προς αυτά. Παντού εκτός της Ελλάδας.
ΠΛΗΡΩΣ υποταγμένη στην πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου τον τόνο δίνουν (και καθορίζουν τα όρια) ο Βενιζέλος και οι οπορτουνιστές ακόλουθοί του στην κυβέρνηση Σαμαρά, δεν πείθει κανέναν ότι είναι ικανή να απελευθερώσει το ΠΑΣΟΚ από τα δεσμά του, ώστε να συγχωρεθεί από τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που το εγκατέλειψαν. Και δεν ήταν τυχαία η ενεργοποίηση του δημάρχου της Αθήνας για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του νέου φορέα της ένωσης του μικρού ΠΑΣΟΚ με τα μικρά κόμματα και τους σχηματισμούς που αυτόνομα θα δυσκολεύονταν να εξασφαλίσουν παρουσία στη νέα Βουλή. Ήταν πρόσκληση της ελίτ που εκφράζει ο κ. Αλιβιζάτος, που επιθυμεί να ανακόψει την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή προκύπτει και θα συνεχίσει να προκύπτει λόγω ηγετικής ανεπάρκειας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι αν, όπως έχει σχεδιαστεί το πείραμα του πολιτικού συνεταιρισμού, έχει πιθανότητες να αντέξει και να πείσει την κοινωνία ότι ένας ισχυρός τρίτος πόλος είναι πολύτιμος για την καλύτερη λειτουργία των κυβερνήσεων που θα προκύψουν στο μέλλον. Βαφτίζουν το νέο σχήμα κεντροαριστερό, αλλά είναι άγνωστο, όταν γίνει συνέδριο, αν θα είναι αντίστοιχο και το ρεύμα που θα κυριαρχήσει. Και κυρίως αν οι επικεφαλής των άλλων τάσεων και ομάδων θα δεχτούν, άνευ όρων, την υποταγή τους σε οποιονδήποτε αρχηγό προκύψει.
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι σημαντικό, διότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πλέον μέλη. Είναι ένα σύνολο αξιωματούχων και γραφειοκρατών κυρίως από τον δημόσιο τομέα που επιβιώνουν κυρίως από την ψήφο της τρίτης ηλικίας, που ενημερώνεται μόνον από την τηλεόραση. Συνεπώς επανάσταση από τη βάση, όπως συνέβη στο εργατικό κόμμα της Βρετανίας, μετά την καταστροφή που υπέστη από τον Τόνι Μπλερ, δεν μπορεί να γίνει. Επιχείρησε να αλλάξει τα πράγματα, κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης με την πρότασή του για την “ηλεκτρονική ψήφο”, αλλά η κ. Γεννηματά, που στηρίζεται στα απομεινάρια του άλλοτε κραταιού ΠΑΣΟΚ, είπε όχι, διότι διέβλεψε τον κίνδυνο να μείνει εκτός χορού.
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, λοιπόν, αφού έβαλαν το κάρο μπροστά από το άλογο, είναι αν ο νέος αρχηγός, χωρίς να έχει κόμμα, μπορεί να πραγματοποιήσει την αναγκαία υπέρβαση και τη ζητουμένη ανανέωση σε ένα πλουραλιστικό προοδευτικό σχήμα συνέχειας του ΠΑΣΟΚ, που ατρόφησε και δεν παίρνει επισκευή. Κανείς δεν ξέρει ακόμα.
Πηγή: http://www.avgi.gr