Επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι και αγγεία

Μετά τα ρωμαϊκά της περσινής χρονιάς, ελληνιστικά ευρήματα αποκαλύφτηκαν φέτος στην ίδια περιοχή όπου το 1846 βρέθηκε το περίφημο άγαλμα του Κούρου της Τενέας του 6ου αι. π.Χ. (εκτίθεται στο Μόναχο), αλλά και οι δίδυμοι Κούροι που τελευταία στιγμή κατασχέθηκαν σε χέρια αρχαιοκαπήλων και εκτίθενται πλέον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κορίνθου.

Το δίχωρο ταφικό υπέργειο μνημείο ρωμαϊκών χρόνων, σπάνιο για την περιοχή, που είχε ανακαλυφθεί πέρσι και είχε θεωρηθεί ως ένα από τα μεγάλα μαυσωλεία που βρίσκονταν έξω από τα τείχη των πόλεων και εκεί έθαβαν τους πλούσιους Ρωμαίους, αποτέλεσε κεντρικό σημείο της ανασκαφής η οποία πραγματοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με υπεύθυνη την αρχαιολόγο Ελενα Κόρκα και τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας του υπουργείου Πολιτισμού και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Το μνημείο επιβεβαιώνει τη διαχρονική χρήση του χώρου από τους αρχαϊκούς μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους ενώ οι ανασκαφικές τομές που έγιναν φέτος γύρω του αποκάλυψαν τη συνέχεια οργανωμένου ρωμαϊκού νεκροταφείου.

Πολλοί από τους τάφους που ερευνήθηκαν περιέκλειαν περισσότερες από μία ταφές, κτερισμένες με αγγεία και νομίσματα από τον 1ο μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ., όπου ξεχωρίζει ενυπόγραφος λύχνος κορινθιακού εργαστηρίου του 1ου αι. μ.Χ. με παράσταση της Αφροδίτης με δύο ερωτιδείς.

Σε μεγαλύτερο βάθος ωστόσο εντοπίστηκε σύμπλεγμα κτιριακών εγκαταστάσεων. Κάτω από τον προθάλαμο του ρωμαϊκού μνημείου βρέθηκε υπόγειος χώρος ελληνιστικών χρόνων, από το εσωτερικό του οποίου περισυνελέγη μεγάλη ποσότητα οστεολογικού υλικού, κεραμική ταφικών και τελετουργικών κυρίως αγγείων από τους αρχαϊκούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Στον ίδιο χώρο βρέθηκε κεφαλή από ειδώλιο ταύρου, ενώ εντυπωσιακή υπήρξε η μεγάλη συγκέντρωση καύσεων στο εσωτερικό του όπου βρέθηκαν έντεκα ακέραια μικκύλα αγγεία ελληνιστικών χρόνων.

Αποκαλύφτηκαν επίσης τοίχοι ελληνιστικών χρόνων οι οποίοι μεταγενέστερα απολαξεύτηκαν σε σημεία τους προκειμένου να εγκιβωτιστούν τάφοι ελληνιστικών χρόνων.

Οι πέντε ταφές που αποκαλύφτηκαν ήταν πλούσια κτερισμένες. Ξεχωρίζει εκείνη που συνοδεύονταν από επιχρυσωμένο χάλκινο στεφάνι με φύλλα και καρπούς μυρτιάς, χρυσό δακτυλίδι, χρωστικές ουσίες-ψιμύθια ερυθρού χρώματος, οστέινο αυλό, οστέινα ατρακτοειδή πλακίδια κι ένα χάλκινο κάτοπτρο με επίθετη ανάγλυφη διακόσμηση έρωτα καθώς και χρυσή δανάκη από νόμισμα Σικυώνας. Εντοπίστηκε και ταφή του 1ου αι. μ.Χ. μέσα σε σαρκοφάγο ελληνιστικών χρόνων.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού: «Οι υποκείμενοι ελληνιστικοί χώροι του ρωμαϊκού ταφικού μνημείου, όπως και ο υπόγειος θάλαμος, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι χώροι αυτοί και τα σχετικά ευρήματά τους μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι συνδέονταν με τελετουργίες».

Παράλληλα συνεχίστηκαν η επιφανειακή έρευνα και η γεωφυσική διασκόπηση με γεω-ραντάρ δίνοντας συμπληρωματικά στοιχεία για την κατοίκηση της αρχαίας Τενέας.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr