Με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης

Επίσημη μονοήμερη επίσκεψη στη Θράκη -τον τόπο καταγωγής του- αναμένεται να πραγματοποιήσει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός την Τουρκίας, Χακάν Τσαβούσογλου, στον οποίο οι εκπρόσωποι του τουρκισμού στην περιοχή ετοιμάζουν θριαμβευτική υποδοχή.

Μάλιστα, τον Τσαβούσογλου θα ξεναγήσουν σε Ροδόπη και Θράκη οι Σύλλογοι τους οποίους αφορά η γνωστή τροπολογία που ψηφίσθηκε στην Βουλή για την χρήση του όρου «τουρκικός» στον τίτλο τους («Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής» και «Τουρκική Ενωση Ξάνθης»). Ο ίδιος αναμένεται να κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Η επίσκεψη αυτή γίνεται λίγες μέρες αφότου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε και πάλι θέμα μειονότητας στον Ν. Κοτζιά, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα» και θέτοντας μια σειρά ζητήματα που αφορούν τα εκπαιδευτικά της μειονότητας, και επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ σε σχέση με τους Συλλόγους στην Θράκη

Για ορισμένους, αυτά που ζήτησε ο Τσαβούσογλου για την Θράκη ήταν ένα είδους ανταλλάγματα για την λειτουργία κάποιων σχολείων στην Ίμβρο αλλά και για την υπόσχεση για προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέων Διοικητικών Συμβουλίων σε ομογενειακά Ευαγή Ιδρύματα στην Κωσταντινούπολη, θέματα που απασχολούν τους εναπομείναντες ομογενείς της Τουρκίας.

Βέβαια, ο Τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός δεν είναι τυχαίος. Έχει υπάρξει προστατευόμενος του πανίσχυρου επικεφαλής του IRCICA («Κέντρου Ερευνών Ισλαμικής Ιστορίας, Τέχνης και Πολιτισμού) Χαλίτ Ερέλ, έκανε καριέρα στην Τουρκία ως επικεφαλής του ανθελληνικού Συλλόγου «Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης» και εξελέγη βουλευτής Προύσας, ενώ στον τελευταίο ανασχηματισμό ο Ερντογάν τον τοποθέτησε στην θέση αυτή με αρμοδιότητα και τους «τούρκους» του εξωτερικού και του οργανισμού ΤΙΚΑ που έχει αναλάβει την προώθηση των συμφερόντων της Τουρκίας με τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την αναστήλωση μνημείων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τα Βαλκάνια μέχρι την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Όποιος οραματίζεται μια ισχυρή Τουρκία δεν μπορεί να περιορίσει τα σύνορα της καρδιάς του στα σημερινά τουρκικά σύνορα» είχε δηλώσει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση τον Φεβρουάριο του 2016, ο οποίος πολύ συχνά ποζάρει μπροστά στην σημαία του ανεξάρτητου κράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Δυτικής Θράκης».

ΠΗΓΗ